ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – Θεόδωρος Τσελίδης

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – Θεόδωρος Τσελίδης

Τσελίδης: «Ο Νίκος Ηλιάδης μου δίνει κίνητρο – Θέλω να μοιάσω στον Ηλία»

Τη ρήση «δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά το πόσες φορές θα σηκωθείς και θα συνεχίσεις», επιβεβαίωσε ο Θόδωρης Τσελίδης. Ο 26χρονος πρωταθλητής ολοκλήρωσε το 2022 με τον καλύτερο τρόπο και απέδειξε ότι ο σοβαρός τραυματισμός του που τον κράτησε εκτός δράσης για πολύ μεγάλο διάστημα ανήκει στο παρελθόν.

Επέστρεψε στην ελίτ των -90κ. του τζούντο, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας στη Βουλγαρία και το ασημένιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν. Παρά τις επιτυχίες του πιστεύει ότι έχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης, ωστόσο προχωράει βήμα-βήμα, χωρίς να κάνει μακροπρόθεσμα πλάνα.

Ο Θοδωρής Τσελίδης πιστεύει στις δυνατότητές του και δηλώνει ότι θέλει να μοιάσει στον Ηλία Ηλιάδη, ενώ αντλεί κίνητρο και δύναμη υπό την καθοδήγηση του Νίκου Ηλιάδη.

«Αυτή η χρονιά ήταν πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, γιατί το 2019 είχα έναν σοβαρό τραυματισμό. Για δύο χρόνια είχα να παλέψω με τον τραυματισμό στο γόνατο. Η περίοδος από το 2019 μέχρι το 2022 δεν ήταν καθόλου καλή για εμένα. Δεν μπορούσα να προπονηθώ και να αγωνιστώ με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, αυτή η χρονιά ήταν πολύ καλύτερη. Ένιωσα πολύ καλύτερα. Το γόνατο μου ήταν καλά. Η υγεία μου ήταν καλή. Όλο αυτό μου επέτρεψε να αγωνιστώ καλύτερα», είπε ο Τσελίδης για την γεύση που του άφησε το 2022 και συνέχισε:

«Ακόμα δεν είμαι όμως στο 100% μου. Μπορώ να φτάσω εκεί, αλλά και πάλι ήμουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ήρθαν κάποια καλά αποτελέσματα φέτος. Πήρα το Ευρωπαϊκό μετάλλιο, πήρα μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, ήμουν ακόμα δύο φορές έβδομος στα Γκραν Σλαμ και κέρδισα κάποιους πόντους για να μπω στα Masters, όπως το τελευταίο τουρνουά της χρονιάς στην Ιερουσαλήμ. Αυτό επίσης μου έδωσε πόντους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, αναμφίβολα αυτή η χρονιά ήταν πολύ καλύτερη. Ελπίζω η επόμενη χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη από αυτή».

Για το πόσο ευχαριστημένος νιώθει μετά τα όσα κατάφερε μέσα στο 2022, ο τζουντόκα του ΠΑΟΚ σημείωσε:

«Δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος γιατί συνέβησαν διάφορα πράγματα που δεν μου επέτρεψαν να προπονηθώ όπως και όσο θα ήθελα. Όπως γνωρίζετε μένω και στην Ελλάδα και στην Ρωσία, προπονούμαι όμως περισσότερο στη Ρωσία. Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης και του πολέμου δεν μπορούσα να προπονηθώ εκεί. Αυτό που συνέβη είχε αντίκτυπο στην προετοιμασία μου. Έτσι αυτοί οι μήνες δεν ήταν πολύ καλοί αναφορικά με την σωστή προετοιμασία μου. Θα μπορούσα να είμαι πολύ περισσότερο ανταγωνιστικός εάν δεν άλλαζε το πλάνο μου σχετικά με τις προπονήσεις».

Η στιγμή που ξεχώρισε είναι αναμφίβολα η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας.

«Σαφώς το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο ήρθε μετά από τρία χρόνια. Ήταν μία πάρα πολύ καλή στιγμή για εμένα. Το ότι πήρα Ευρωπαϊκό μετάλλιο μετά την περιπέτεια που πέρασα με τον τραυματισμό μου ήταν μια πάρα πολύ ικανοποιητική στιγμή», ανέφερε και εξήγησε ότι η στήριξη που έλαβε από την ομοσπονδία και τον κύκλο του ήταν τεράστια:

«Έχω φίλους που με στήριξαν ψυχολογικά και η ομοσπονδία με στήριξε πολύ. Η Ελληνική ομοσπονδία με βοήθησε, ο προπονητής μου, οι φίλοι και οι συνεργάτες με υποστήριξαν πολύ και μου επέτρεψαν να συνεχίσω. Αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Εάν δεν το έκαναν δεν θα ήμουν σε κατάσταση να αγωνιστώ και να παρουσιαστώ ανταγωνιστικός ξανά. Ξεκίνησα ξανά από το μηδέν και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Μετά τον τραυματισμό χρειάζεσαι υποστήριξη και αυτό με βοήθησε πολύ».

Αναφορικά με τον Νίκο Ηλιάδη και τη συνεργασία που έχει μαζί του, υπογράμμισε:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις στο πλευρό σου τον Νίκο Ηλιάδη. Η κσθοδήγησή του μου επιτρέπει να είμαι ανταγωνιστικός, ειδικά μετά τον τραυματισμό. Είναι ο προπονητής του Ηλία Ηλιάδη, ενός θρύλου, και αυτό μου δίνει μεγάλο κίνητρο. Θέλω να μοιάσω στον Ηλία. Φυσικό αυτό είναι κάτι το πολύ δύσκολο, ωστόσο έχω έναν στόχο».

Ο Θόδωρος Τσελίδης, Νο-27 στην Παγκόσμια κατάταξη, βλέπει πως το 2023 θα έχει μια καλή ευκαιρία να προπονηθεί περισσότερο και τον Ιανουάριο θα ταξιδέψει στην Αυστρία.

«Θέλω να προπονηθώ όσο περισσότερο μπορώ. Να προπονηθώ πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2022. Θέλω να καταστρώσω ένα καλό πλάνο για την επόμενη χρονιά και ειδικά για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, που θα έρθουν σε τέσσερις μήνες. Αυτή η χρονιά θα είναι πιο σημαντική και έτσι θέλω να είμαι έτοιμος για τα Παγκόσμια και τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, για τις επίσημες και σημαντικές διοργανώσεις. Έτσι επικεντρώνομαι σε αυτές για να κερδίσω πόντους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να διακριθείς εκεί χρειάζεσαι καλή προπόνηση και να βρεθείς σε καλή κατάσταση. Έτσι τον Γενάρη θα ταξιδέψω στην Αυστρία, όπου θα πάρω μέρος σε προπονητικό καμπ και από εκεί θα επιδιώξω μία καλή αρχή».

Όσο για τους Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δηλώνει αισιόδοξος για την πρόκριση, ωστόσο η σκέψη του είναι μόνο στην επόμενη προπόνηση και τον επόμενο αγώνα…

«Φυσικά και είμαι αισιόδοξος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Την προηγούμενη φορά είχα αρκετούς πόντους, αλλά ήρθε ο τραυματισμός. Έτσι, τώρα δεν είμαι 100% σίγουρος ότι θα προκριθώ, αλλά πηγαίνω βήμα-βήμα και ότι είναι να γίνει θα γίνει. Δεν βάζω το μυαλό σε διαδικασία να σκεφτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επικεντρώνομαι στην προπόνησή μου και την επόμενη διοργάνωση».

Κλείνοντας ευχήθηκε για το νέο έτος: «Ελπίζω να μην έχω άλλους τραυματισμούς. Ελπίζω να είναι το 2023 μία πιο τυχερή χρονιά σε σχέση με το 2022».  

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

X