ΠΕΚΙΝΟ 2008-Νίκος Ηλιάδης: «Χωρίς πίεση την Τετάρτη»

Λιγότερο από δύο 24ωρα απομένουν για τη μεγάλη στιγμή, που ο Ηλίας Ηλιάδης θα διεκδικήσει το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, μετά απ΄ αυτό της Αθήνας, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο «Mr. Ippon» του ελληνικού τζούντο, την Τετάρτη θα διεκδικήσει το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το οποίο ευχή όλων των Ελλήνων είναι να λάμπει όσο το δυνατόν πιο πολύ…

 

«Αν εσείς το θέλετε αυτό πολύ, φανταστείτε πόσο το θέλω εγώ», ήταν η πρώτη κουβέντα του ομοσπονδιακού τεχνικού Νίκου Ηλιάδη, όταν ρωτήθηκε για τη «μάχη» της Τετάρτης. «Ξέρω ότι όλοι περιμένουν από τον Ηλία να κάνει την αρχή, όμως σε καμία περίπτωση δεν τόλμησα να τον βάλω σε μία τέτοια διαδικασία. Αν αισθανθεί πίεση, μπορεί και να του στοιχίσει και αυτό δεν θα το ήθελε κανείς. Δύο ημέρες τώρα, παρακολουθεί από κοντά τους Αγώνες, ώστε να μπορέσει να μπει στο κλίμα ή πιο σωστά σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων. Ξέρω ότι βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ελπίζω ότι αυτό θα βγει και μέσα στο τατάμι από το πρώτο κιόλας αγώνα, με τον Ολλανδό».

 

Σχετικά με το… ποδαρικό στο τέταρτο προκριματικό γκρουπ απέναντι στον Ολλανδό Μαρκ Χουϊζίνγκα και το κατά όσο θα μπορούσε αυτός ο αγώνας να αποτελεί τον τελικό της κατηγορίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής φάνηκε να έχει στο μυαλό του άλλα φαβορί… «Πιστεύω ότι πιο πιθανός θα ήταν ένας τελικός με τον Γεωργιανό, τον Ρώσο ή τον Ιάπωνα, παρά με τον Χουϊζίνγκα. Όχι πως δεν είναι σπουδαίος αθλητής, αλλά μερικά πράγματα δεν είναι παντοτινά», συνέχισε ο Νίκος Ηλιάδης, ο οποίος σε ερώτηση για το αν ένα μετάλλιο άλλης απόχρωσης, πλην της χρυσής, θα ήταν αποτυχία, αρκέστηκε να πει ότι «δεν θέλω να το σκέφτομαι. Ο Ηλίας ήρθε εδώ με ένα και μοναδικό σκοπό. Το μετάλλιο».

 

Αναφορικά με το πώς κύλησε η προετοιμασία κι αν ο Ηλίας έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε πριν από μερικούς μήνες, ο ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε: «Η προετοιμασία μας πήγε καλά από τη στιγμή που δεν υπήρχαν παρατράγουδα με τραυματισμούς και άλλα προβλήματα. Από το Καϊμακτσαλάν έως και το Καζακστάν πριν από λίγες ημέρες, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να φτάσουμε στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο Ηλίας μπόρεσε να συμμετέχει κανονικά, αφού το πρόβλημα τραυματισμού που είχε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Από πλευράς φυσικής κατάστασης βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ δουλέψαμε ακόμη περισσότερο το θέμα της τεχνικής, βασισμένοι πάνω στο πλάνο των Ολυμπιακών Αγώνων».

 

Ο Νίκος Ηλιάδης αναφέρθηκε και στις τρεις πρώτες ημέρες του Ολυμπιακού τουρνουά… «Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Υπάρχουν αγώνες με περίεργη εξέλιξη και αυτό με ανησυχεί κάπως. Ελπίζω την Τετάρτη όλα να κυλήσουν όπως πρέπει και να μην έχουμε τίποτα περίεργο».

Στο Ολυμπιακό Χωριό, βρέθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, Βαγγέλης Σουφλέρης, ο οποίος επανέλαβε ότι «οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στις μεγάλες διοργανώσεις και ο Ηλίας Ηλιάδης είναι ο σπουδαιότερος τζουντόκα της κατηγορίας. Είναι ικανός για το χρυσό και αυτό θα θέλαμε όλοι να πανηγυρίσουμε το βράδυ της Τετάρτης στο Πεκίνο».

 

Η προϊστορία του Ηλία με τον Χουϊζίνγκα

Η μεγάλη μας ελπίδα για το χρυσό μετάλλιο, στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις με τον Χουιζίνγκα, έχει πετύχει τρεις νίκες και μάλιστα σερί. Η πρώτη εξ αυτών στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα του 2006, ενώ το 2007 διπλασίασε τις νίκες του, αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A του Παρισιού. Η 3η μεταξύ τους αναμέτρηση έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο, τον Σεπτέμβριο του 2007, με τη διαιτησία να… στηρίζει τον Ολλανδό, αλλά τον Ηλιάδη να κατακτά τελικά τη νίκη. Να σημειωθεί, ότι η μοναδική νίκη του Χουιζίνγκα επί του Έλληνα τζουντόκα, επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2006, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πράγας.

 

Εφόσον ο Ηλιάδης συνεχίσει τη θετική παράδοση απέναντι στον Ολλανδό, στο β` προκριματικό γύρο θ` αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Πίνσκε-Ασβάντεν. Με τον 32χρονο Ασβάντεν, ο Ηλιάδης μέσα στο 2007 αναμετρήθηκε δύο φορές, με τους δύο τζουντόκα να έχουν από μία νίκη, ενώ όσον αφορά στον 22χρονο Πίνσκε, δεν έχει βρεθεί ποτέ αντίπαλος του Ολυμπιονίκη μας, σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

X