Γερμανο-ρωσικό ξεκίνημα για Ηλιάδη και Μπουκουβάλα

Το εμπόδιο δύο Ιαπώνων θα πρέπει να ξεπεράσει μεθαύριο (Σάββατο) ο Ηλίας Ηλιάδης εάν θέλει να βρεθεί στην κορυφή μιας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης. Μετά την ανάδειξή του σε πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης μέσα στο 2011, ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου καλείται στο Γκραν Σλαμ του Τόκιο, να δημιουργήσει από τον πρώτο κιόλας αγώνα τις προϋποθέσεις για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά στα-90 κιλά όπου τέθηκε επικεφαλής. Στην κατηγορία λαμβάνουν μέρος συνολικά 31 αθλητές, τέσσερις εκ των οποίων προέρχονται από τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου».

Ο Ηλιάδης αρχίζει τις υποχρεώσεις του στην κατηγορία απέναντι στον 26χρονο Γερμανό, Κρίστοφ Λαμπέρτ, ο οποίος έχει να επιδείξει μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό U23 του 2007 στο Σάλτσμπουργκ, ενώ στους «16» θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Μίλαν Ραντλ (Σλοβακία)-Γιούγια Γιοσίντα (Ιαπωνία). Οι αγωνιστικές διαφορές ανάμεσα στους δύο τζουντόκα είναι μικρές, με τον Ραντλ να έχει περισσότερες αγωνιστικές εικόνες, αλλά τον 22χρονο Γιοσίντα να έχει το κίνητρο μιας και αγωνίζεται μπροστά στους συμπατριώτες του. Ο Ραντλ το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ είχε φτάσει στη νίκη απέναντι στον Ηλιάδη, για τον οποίο η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ήταν από τις χειρότερες της καριέρας του. Στα προημιτελικά, η πρόβλεψη για τον αντίπαλο είναι ριψοκίνδυνη, με τον Κουβανό Άσλεϊ Γκονζάλεζ να έχει περισσότερες πιθανότητες. Αν όλα κυλήσουν βάσει της αγωνιστικής αξίας του κάθε αθλητή, τότε ο Ηλιάδης στον τελικό θα βρεθεί απέναντι στο Νο-2 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Όνο Τακάσι, ο οποίος λογικά στα ημιτελικά θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του συμπατριώτη του και δύο φορές «ασημένιου» παγκόσμιου πρωταθλητή, Νταίκι Νισιγιάμα.

 

Όσον αφορά στην Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (γ` γκρουπ -57 κιλών), θα κάνει ποδαρικό στη διοργάνωση απέναντι στην 20χρονη, Εκατερίνα Βαλκόβα. Η Ρωσίδα τζουντόκα δεν έχει ιδιαίτερες αγωνιστικές περγαμηνές (1η στο Ευρωπαϊκό U17 του 2007, 3η στο Ευρωπαϊκό U20 του 2010), το γεγονός ωστόσο ότι προέρχεται από μια παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη. Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010, σε περίπτωση πρόκρισης θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του αγώνα Μάρτι Μαλόι (ΗΠΑ)-Πέι Γιου Λέιν (Κινεζική Ταϊπέι). Η 25χρονη Μαλόι, βρίσκεται στο Νο-11 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι το φαβορί για πρόκριση στη φάση των «16». Εφέτος, όπως και το 2010 ήταν δεύτερη στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα, ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού κατετάγη 5η. Με την Μπουκουβάλα συναντήθηκε πέρυσι, στο Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι, όπου γνώρισε την ήττα στα προημιτελικά.

 

Η Ελληνίδα τζουντόκα, εφόσον προκριθεί στην οκτάδα, τότε θα έχει μια άκρως επικίνδυνη αποστολή απέναντι στο Νο-2 του κόσμου, την28χρονη Άικο Σάτο από την Ιαπωνία. Παγκόσμια πρωταθλήτρια εφέτος στο Παρίσι, η Σάτο αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση για την Μπουκουβάλα, που αναζητά βαθμούς ενόψει Λονδίνου.

 

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη θέση στο Γκραν Σλαμ δίνει 300 βαθμούς, η δεύτερη 180, η τρίτη 120 και η πέμπτη 60. Λιγότερους βαθμούς δίνουν οι προκρίσεις σε κάθε γύρους ενώ για μόλις μία νίκη ο αθλητής παίρνει 12 βαθμούς.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

X