ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2008: Χρυσός ο Διονύσης στο… σπίτι του τζούντο

Από το πρώτο μισό του διεθνούς τουρνουά «Ακρόπολις 2008» που φιλοξενείται στο Λουτράκι, τρία ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Το ελληνικό τζούντο βρήκε μόνιμη στέγη, ο Διονύσης Ηλιάδης δικαιούται την Ολυμπιακή πρόκριση, ενώ η νέα γενιά του αθλήματος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη συνέχεια του Ηλία Ηλιάδη και της… παρέας του στην εθνική ομάδα.

 

«Το ελληνικό τζούντο βρήκε το νέο του σπίτι και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ ξανά από την πόλη μας. Κατά συνέπεια είναι δεδομένο ότι και το επόμενο Ακρόπολις θα το φιλοξενήσει ο Δήμος μας», δήλωσε ο Δήμαρχος του Λουτρακίου Περαχώρας, Γιώργος Γκιώνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με μία ενδεχόμενη νέα συνεργασία της κορινθιακής λουτρόπολης με την ΕΟΤ.

 

Να θυμίσουμε ότι το διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις 2008» είναι αφιερωμένο στον Εθελοντικό Οργανισμό για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ χορηγός της διοργάνωσης ήταν η εταιρεία αθλητικών ειδών PUMA.

 

Διονύσης… συνοπτικών διαδικασιών!

Στο αγωνιστικό μέρος, ο Διονύσης Ηλιάδης χάρισε στη χώρα μας, το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της πρεμιέρας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα αγώνα κέρδισε με Ippon τον Ισπανό Ααρόν Ροντρίγκεζ, ενώ σε λιγότερο από έξι λεπτά έκαμψε την αντίσταση συνολικά τριών αντιπάλων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -100 κιλών. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, έδειξε να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, φυσική απόρροια του γεγονότος ότι στα τέλη του μήνα περιμένει να δει αν τελικά θα πάρει την πολυπόθητη κάρτα ελεύθερης συμμετοχής (wild card), για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

 

«Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα στους αγώνες. Είμαι σε καλή κατάσταση και βρίσκομαι σε αγωνιστική ετοιμότητα, αφού μόλις προχθές επιστρέψαμε από την προετοιμασία στο Καϊμάκτσαλαν. Είναι λογικό ότι έχω αγωνία εκτός από ετοιμότητα, αφού περιμένω να δω αν τελικά θα συμμετάσχω στου Ολυμπιακούς Αγώνες…», σχολίασε ο πρωταθλητής μας και κατέληξε: «Είναι ένα πολύ δυνατό τουρνουά με καλούς αθλητές και βοηθάει σημαντικά τις αγωνιστικές μας προσπάθειες. Το τζούντο αξίζει να βρει τη θέση που του αξίζει στον ελληνικό αθλητισμό και η ομοσπονδία καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το πετύχει…».

 

Τα υπόλοιπα ελληνικά μετάλλια

Εκτός από τον Διονύση Ηλιάδη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, υπήρξαν και άλλες διακρίσεις κατά τη σημερινή πρεμιέρα για τα ελληνικά χρώματα, ασημένιας και χάλκινης απόχρωσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η νέα γενιά του ελληνικού τζούντο μπορεί να αποτελέσει την επόμενη ημέρα… Τα μετάλλια κατέκτησαν οι Γιάννης Τσαπάρας (3ος, -90 κιλά), Σοφία Γεωργιάδου (3η, -70 κιλά), Μαριάνθη Νταβέλη (3η, -70 κιλά), Ελένη Τζαβάρα (3η, -78 κιλά) και Βασιλική Λυμπεροπούλου (3η, +78 κιλά). Η τελευταία μάλιστα αγωνίστηκε με υψηλό πυρετό, κάτι που ωστόσο δεν την εμπόδισε να πετύχει δύο νίκες σε τέσσερις αγώνες.

 

Οι τρεις πρώτοι/ες ανά κατηγορία και οι κατατάξεις των Ελλήνων:

 

ΑΝΔΡΕΣ

-81 κιλά

1. Ραμίν Γκουρμπάνοφ (Αζερμπαϊτζάν)

2. Χέσους Μαγκουέιρα (Ισπανία)

3. Ντάμιεν Χάλντι (Ελβετία)

3. Τακάσι Γουατανάμπε (Ιαπωνία)

7. Γρηγόρης Κριαρίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

 

-90 κιλά

1. Σέργκιου Ρεμαρένκο (Μολδαβία)

2. Ισαάκ Καρένο (Ισπανία)

3. Έλμαρ Γκασίμοφ (Αζερμπαϊτζάν)

3. Ιωάννης Τσαπάρας (ΕΛΛΑΔΑ)

5. Λεωνίδας Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

 

-100 κιλά

1. Διονύσης Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Ααρόν Ροντρίγκεθ (Ισπανία)

3. Ρεμζί Κότσατουρκ (Τουρκία)

3. Νίκολα Βούλεβιτς (Μαυροβούνιο)

5. Χρήστος Κελλετζιάν (ΕΛΛΑΔΑ)

 

+100 κιλά

1. Βακχτάνγκι Ζοίντζε (Γεωργία)

2. Βίκτορ Κανσέκο (Ισπανία)

3. Εμίλ Τακχίροφ (Ρωσία)

3. Λεβάν Μουκέρια (Γεωργία)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-70 κιλά

1. Στέφανι Έγκερ (Ελβετία)

2. Μαρία Μπερναμπέου (Ισπανία)

3. Σοφία Γεωργιάδου (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Μαριάνθη Νταβέλη (ΕΛΛΑΔΑ)

 

-78 κιλά

1. Μάρτα Τορτ (Ισπανία)

2. Λάια Ταλάρν (Ισπανία)

3. Γαρυφαλιά Τζαβάρα (ΕΛΛΑΔΑ)

 

+78 κιλά

1. Γκούλσαχ Κότσατουρκ (Τουρκία)

2. Σάρα Κονεγιέρο (Ισπανία)

3. Βασιλική Λυμπεροπούλου (ΕΛΛΑΔΑ)

X