Ντάνκανιτς στο hjf.gr: «Ευχαριστώ την Ελλάδα – Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»

Ντάνκανιτς στο hjf.gr: «Ευχαριστώ την Ελλάδα – Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»

Μπορεί η χώρα του να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο εκείνος βρήκε την ευκαιρία να ταξιδέψει και με τον δικό του τρόπο να στείλει το μήνυμά του. Από την Ουκρανία βρέθηκε στην Κρήτη, αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο βετεράνων, ξεπέρασε αγωνιστικά τον εαυτό του και φώναξε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Ο Μίκολα Ντάνκανιτς, είναι 53 ετών, λατρεύει το τζούντο και ήταν ένα από τα τρία μέλη της ουκρανικής αποστολής που αγωνίστηκαν στα «Δύο Αοράκια». Μάλιστα τα έξοδα της μετακίνησης και της παραμονής τους στην Κρήτη τα ανέλαβε εξολοκλήρου το υφυπουργείο αθλητισμού μετά από το αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο.

Ο βετεράνος Ουκρανός μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ευκαιρία που του έδωσε, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεπέρασε τον εαυτό του στο Ηράκλειο και έστειλε το μήνυμα του.  

«Μένω πολύ μακριά. Καλώς ή κακώς μένω μακριά από τις περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι κάτι ολέθριο. Έχω όμως και συγγενείς και φίλους που βιώνουν όλες αυτές τις ημέρες τον πόλεμο από πολύ κοντά», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως ο πόλεμος δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη δική του περιοχή κι γι αυτό το λόγο είχε την επιλογή του ταξιδιού στην Κρήτη.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του υφυπουργείου και την Ελληνική Ομοσπονδίας Τζούντο υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα, το υφυπουργείο αθλητισμού και την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο για την ευκαιρία που έδωσαν σε εμένα και τους συναθλητές μου να αγωνιστούμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο βετεράνων, εδώ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της αποστολής μας».

Ο Ντάνκανιτς μένει στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Είναι προπονητής τζούντο, ωστόσο για να προπονηθεί ο ίδιος χρειάζεται να κάνει ταξίδι 250 χιλιομέτρων. Υπό αυτές τις συνθήκες κατάφερε να φτάσει στον τελικό στην ηλικιακή κατηγορία Μ5 (50-54 ετών),όμως έχασε το χρυσό μετάλλιο στα -66 κιλά από τον Πολωνό Κριστόφ Κζούπρινα.

«Ήρθα για την Ουκρανία. Σίγουρα δεν είμαι ο καλύτερος αθλητής της χώρας μου, όμως ο Θεός μου έδωσε τη δύναμη και το κουράγιο να κερδίσω τους αγώνες μου εδώ. Μέσω της παρουσίας μου εδώ και τη απόδοσής μου ήθελα να στείλω το μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα μου γιατί αυτό που συμβαίνει είναι λάθος», σημείωσε.

Όσο για την επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα ο Ντάνκανιτς είπε: «Θα επιστρέψω στη χώρα μου, στο σπίτι μου. Κάθε άνδρας αυτό το διάστημα πρέπει να είναι στο σπίτι του για να περιμένει και να προσέχει τον τόπο που μένει. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που μας βοηθούν και μας συμπαραστέκονται με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει στον τόπο μας».

X