Χεκήμογλου: «Οι νέοι κανονισμοί, δίνουν νέα δυναμική στο τζούντο»

Πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη για το τζούντο, από την εφαρμογή των νέων κανονισμών, σύμφωνα με τον διεθνή διαιτητή Α` και πρόεδρο της Επιτροπής Ιεραρχίας DAN και Επιμόρφωσης, Νίκος Χεκήμογλου.

 

«Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, είδαμε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, πολλά και ωραία Ippon. Οι αθλητές προσπαθούσαν διαρκώς να βγάλουν επιθέσεις ώστε να βγουν ευνοημένοι από τους νέους κανονισμούς, κάνοντας το άθλημα ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ακόμη και στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων, είδαμε τις ευεργετικές ιδιότητες των νέων κανονισμών, οι οποίοι με το πάροδο του χρόνου, θα δώσουν νέα δυναμική στο άθλημα. Είναι δεδομένο ότι οι κανονισμοί αυτοί μόνο καλό θα κάνουν στο τζούντο, το οποίο κερδίζει συνεχώς φίλους παγκοσμίως κι αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές χωρών και αθλητών σε κάθε διοργάνωση», είπε ο διεθνής διαιτητής, Νίκος Χεκήμογλου.

 

Οι νέοι κανονισμοί που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 που έγινε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης…

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ο αριθμός των βαθμών που θα αποδίδονται μειώνονται στους εξής: YUKO, WAZA-ARI, IPPON

 

ΧΡΟΝΟΣ OSAEKOMI-WAZA

Ο χρόνος του Osaekomi θα είναι 25 δευτερόλεπτα

15’ : Yuko

20’ : Waza-ari

25’ : Ippon

 

ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΟΙΝΩΝ

Οι βαθμίδες ποινών θα έχουν ως εξής:

1. Shido= προειδοποίηση

2. Shido= Yuko για τον αντίπαλο

3. Shido= Waza-ari για τον αντίπαλο

4. Shido= Ippon για τον αντίπαλο

(Το τέταρτο Shido προφανώς σημαίνει Hansoku-make)

 

GOLDEN SCORE

Το Golden Score θα μειωθεί στα 3 λεπτά μόνο (για Νέους και Άνδρες-Γυναίκες).

1. Shido= μόνο απλή προειδοποίηση (δε χαρίζει νικητήριο βαθμό)

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΖΩΝΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

* Όλες οι κινήσεις είναι έγκυρες και μπορούν να συνεχιστούν (όχι Mate) αρκεί ένας από τους αθλητές να ακουμπά στην αγωνιστική περιοχή κάποιο σημείο του σώματός του (παρόμοια κριτήρια όπως και στο Ne-waza).

* Ένας αθλητής μπορεί να πάρει βαθμό, εφόσον προηγηθεί τεχνική πριν από το πιάσιμο του παντελονιού. Σε αντίθετη περίπτωση (πιάσιμο παντελονιού και στη συνέχεια τεχνική) ο αθλητής τιμωρείται με Shido.

X