Συνεργασία Λιάπη-Ιωαννίδη για Νομοσχέδιο Ντόπινγκ

O Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης συναντήθηκαν σήμερα στη Γ.Γ.Α. με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και του ντόπινγκ.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης είχαν σήμερα συνάντηση στη Γ.Γ.Α. με αφορμή την κατάθεση του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και το ντόπινγκ.

Μετά τη συνάντησή τους δήλωσαν :

Μ. Λιάπης :

«Καταθέτουμε σήμερα το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της μάστιγας του ντόπινγκ. Είναι δύο ιδιαίτερα σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού. Προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι, αυστηρές κυρώσεις. Και οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά.

Σχετικά με τη βία στα γήπεδα, εμείς θέλουμε να είναι χώροι οικογενειακής γιορτής. Να πηγαίνουν και να απολαμβάνουν το θέαμα και το άθλημα μικροί και μεγάλοι. Να μην βλέπουμε αυτά τα αίσχη του τυφλού φανατισμού των χούλιγκανς.

Για το ντόπινγκ, πρέπει να επισημάνω ότι είναι μια εθνική υπόθεση. Θέλουμε καθαρούς αθλητές. Υγιή αθλητισμό. Και πάνω απ’ όλα θέλουμε να προστατεύουμε τη νεολαία μας από τους πειρασμούς των διαφόρων σκευασμάτων.
Ασφαλώς θέλουμε και διακρίσεις και μετάλλια, αλλά όχι με κάθε κόστος. Όχι με κάθε τίμημα. Διότι το τίμημα είναι ιδιαίτερα βαρύ και για τους αθλητές αλλά και για την Ελλάδα. Διασύρεται διεθνώς. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των αρχών και των αξιών του Ολυμπισμού, του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ελπίζω ότι αυτή η θεσμική παρέμβαση, την οποία εμείς θεωρούμε πολύ σοβαρή, να τη στηρίξουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν επιδέχεται ο αθλητισμός στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων και ελπίζουμε στη συνεργασία και τις απόψεις των κομμάτων την επόμενη εβδομάδα που θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ελπίζουμε ότι τελικά θα υπάρξει συναίνεση σε αυτό το μεγάλο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία».

Γ. Ιωαννίδης :

«Καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τη βία και το ντόπινγκ, επιδιώκοντας να κάνουμε πιο αυστηρό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την επιστροφή της οικογένειας στα γήπεδα. Ταυτόχρονα με την τροπολογία για το ντόπινγκ, επιδιώκουμε την εξάλειψη αυτού του νοσηρού φαινομένου από τον ελληνικό αθλητισμό.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα είναι αυστηρό και τονίζω ότι η σύγκρουση με όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ, θα είναι μετωπική. Από την πρώτη στιγμή, διακηρύξαμε την αδιαπραγμάτευτη βούληση της Κυβέρνησης για καθαρό αθλητισμό. Θέλουμε τα μετάλλια, θέλουμε τις διακρίσεις, αλλά στόχος μας είναι όλα αυτά να επιτυγχάνονται με τον κόπο και των ιδρώτα των αθλητών. Σας διαβεβαιώνω ότι οι αθλητές μπορούν να διακρίνονται στηριζόμενοι στους κόπους και στις δυνάμεις τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προνοήσουμε για να υπάρξει πλήρης επιστημονική βοήθεια στους αθλητές μας. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο υστερούμε σε σχέση με άλλα κράτη.

Θέλουμε κάθε γονιός που στέλνει το παιδί του στον αθλητισμό να γνωρίζει πως έτσι το βοηθάει να προάγει την ψυχική, αλλά και τη σωματική του υγεία. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τη νεολαία μας, μακριά από παράπλευρους δρόμους, όπως τα ναρκωτικά, χρησιμοποιώντας τις αξίες του αθλητισμού».

X