Συνέντευξη Τύπου Λιάπη-Ιωαννίδη για ντόπινγκ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Απριλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, βάσει του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής.

 

Ο κ. Λιάπης ανέφερε : «Όταν πριν από 10 μέρες είχαμε κάνει την πρώτη συνέντευξη τύπου σας είχαμε πει ότι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ήμασταν έτοιμοι για να καταθέσουμε πλέον τη θεσμική μας πρόταση. Μία πρόταση που αφορά στην αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων ουσιών στον αθλητισμό. Πολλοί το αμφισβήτησαν. Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν μία επιτροπή ή πολιτικές κουβέντες για να ρίξουμε την υπόθεση στις καλένδες. Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις για το ντόπινγκ. Το είπαμε το κάναμε. Προτεραιότητα μας είναι ο υγιής αθλητισμός. Μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την υγεία της νεολαίας μας. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει διεθνώς για να κρατήσει ψηλά τα ολυμπιακά ιδεώδη, τον ολυμπισμό, την ολυμπιακή ιδέα. Σε αυτό τον τομέα είμαστε θεματοφύλακες των ολυμπιακών αρχών και αυτό τον ρόλο, μας τον έχει δώσει η ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να σεβαστούμε αυτή την ιστορική μας αποστολή και να κάνουμε ότι περνάει από τα χέρια μας για να μπορέσει η Ελλάδα να τιμήσει την παράδοση και τις αξίες της. Για αυτό και η πρόταση που θα καταθέσουμε σήμερα δεν είναι θέσφατο. Είναι μία πρόταση η οποία θα πάει στην Βουλή και για την οποία επιδιώκουμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ιδέες από τους συναδέλφους στη Βουλή. Δεν μας ενδιαφέρει να γυρίσουμε το βλέμμα μας πίσω. Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Και για αυτό επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε ο κ. Ιωαννίδης και εγώ τη συναίνεση, τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι το θέμα του ντόπινγκ είναι εθνικό θέμα. Θέλουμε αθλητισμό αξιών και όχι αθλητισμό ουσιών. Θέλουμε αθλητισμό που να είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Θέλουμε αθλητισμό που να δίνει κίνητρα στους νέους ανθρώπους να γεμίζουν τα στάδια και τα γήπεδα. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά και την επιτροπή από τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες ανθρώπους επαΐοντες του χώρου που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μας κατέθεσαν την άποψη τους. Άποψη η οποία για εμάς είναι γνωμοδοτική. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ε.Ο.Ε. η οποία είχε την καλοσύνη να μας στείλει γραπτά και την δικιά της άποψη. Τα μετρήσαμε. Τα ζυγίσαμε και καταλήξαμε. Τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση όσων σας είχαμε πει και τις προηγούμενες ημέρες. Είναι προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Προσωπικά και από την φύση μου ως άνθρωπος με ενδιαφέρουν κυρίως τα προληπτικά μέτρα. Καλύτερα να προλαβαίνει κανείς κάτι από το να έρχεται κατόπιν εορτής και να αντιμετωπίζει με δραστικά μέτρα αυτά που συμβαίνουν. Καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

 

Είμαι εναντίον των κατασταλτικών μέτρων αλλά οφείλω επίσης να διατυπώσω δημόσια ότι μέχρι εδώ και μη παρέκει. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε να συμβαίνουν περιστατικά που διασύρουν την χώρα μας διεθνώς. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία αγκαλιάζει αυτή την θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι η αθλητική οικογένεια κατανοεί την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων και ενισχύει την προσπάθεια μας για κάθαρση και εξυγίανση του αθλητισμού. Θέλουμε καθαρό αθλητισμό θέλουμε κυρίως να προστατεύουμε την υγεία της νεολαίας μας».

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού είναι τα ακόλουθα :

 

– Eξορθολογισμός των προνομίων που συνδέονται με τις αθλητικές επιδόσεις. Περιορίζεται η κατά τον νόμο έννοια της αθλητικής διάκρισης στην κατάκτηση 1ης – 3ης θέσης σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες και μόνο σε αθλήματα ή αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

– Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με μοριοδότηση και μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για την εισαγωγή τους μόρια. Το ποσοστό μοριοδότησης θα είναι υψηλότερο για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

– Εκτός από τους παραπάνω διακριθέντες αθλητές, οι διακριθέντες στα μαθητικά/σχολικά πρωταθλήματα θα μοριοδοτούνται με 10% και θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για την εισαγωγή τους μόρια.

 

– Καταργείται ο αυτόματος διορισμός των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο και περιορίζεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της Γ.Γ.Α.

 

– Ενισχύεται το E.Σ.KA.N. και θεσμοθετείται ως Ανεξάρτητη Αρχή. Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τους δειγματολήπτες και θα ενισχυθεί η υποστήριξή του με εξειδικευμένο νομικό προσωπικό. Διευρύνονται οι έλεγχοι και διασφαλίζονται οι διαδικασίες.

 

– Αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις. Ειδικότερα η κατ’ επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένης ουσίας ή εφαρμογή απαγορευμένης μεθόδου σε αθλητή θα τιμωρείται ως κακούργημα.

 

– Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τους δειγματολήπτες και τα μέλη του προσωπικού του Ε.Σ.ΚΑ.Ν και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α. που παρακωλύουν, αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ.

 

– Σε περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται «ομαδικό» ντόπινγκ, θεσπίζεται αντικειμενική διοικητική ευθύνη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αρμόδιας ομοσπονδίας, ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στα οποία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσει έως και έκπτωση από το αξίωμά τους. Η έννοια του «ομαδικού ντόπινγκ» θα προσδιορίζεται στο νόμο βάσει χρονικών, ποσοτικών, και ποιοτικών κριτηρίων.

 

– Οι διοικητικές κυρώσεις σε αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ πρέπει να επιβάλλονται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που επιλαμβάνονται της υποθέσεως.

 

– Δημιουργείται ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών.

 

– Προωθείται η συμμετοχή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην προσπάθεια καταπολέμηση της διακίνησης των απαγορευμένων ουσιών φαρμακοδιέγερσης μέσω του Διαδικτύου.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής :

 

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της επιτροπής, τον πρύτανη κύριο Κίττα και όλα τα μέλη, για την αποτελεσματικότητα με την οποία εργάστηκαν, προκειμένου να παραδώσουν εγκαίρως – εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει – την έκθεσή τους, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Θα ήθελα και πάλι να πω με κατηγορηματικό τρόπο, πως αγωνιζόμαστε για τον καθαρό αθλητισμό. Δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος και με τίμημα την υγεία των αθλητών μας. Θέλουμε τις διακρίσεις, αλλά τις διακρίσεις εκείνες που θα στηρίζονται στην προσπάθεια, στον κόπο και την αξία των αθλητών. Ήμουν στον πρωταθλητισμό για πολλά χρόνια και σας λέω πως οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν, στηριζόμενοι στην αξία τους, στους κόπους που καταβάλλουν, στη σωστή καθοδήγηση των προπονητών τους και, βέβαια, στο ταλέντο τους.

 

Σταθερός μας στόχος και επιδίωξη, είναι τα παιδιά να στρέφονται στον αθλητισμό – και αν προκύψει και στον πρωταθλητισμό – για τις αρχές που διδάσκει και τις αξίες από τις οποίες συνοδεύεται.

 

Ο αθλητισμός είναι το πιο αξιοκρατικό κομμάτι μιας κοινωνίας, συνιστά πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας μας ως έθνους, μεταφέρει σημαντικά μηνύματα και διδαχές, που δεν συναντάμε σε άλλες εκφάνσεις της δημόσιας και κοινωνικής μας ζωής.

 

Οφείλουμε, λοιπόν, να διαφυλάξουμε τον αθλητισμό από οποιαδήποτε έννοια ή πρακτική που τον υπονομεύουν και τον διαβρώνουν.

 

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να καταφεύγουμε στην υιοθέτηση μηδενιστικών θέσεων και προσεγγίσεων, μηδενίζοντας όλα όσα έχει πετύχει ο ελληνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια.

 

Χρέος μας είναι να προστατεύουμε τις έννοιες του αθλητισμού και να μην επιτρέπουμε την ανάπτυξη απαξιωτικών συμπεριφορών έναντι όλου του αθλητικού οικοδομήματος. Σε αυτή την περίπτωση, κινδυνεύουμε να περάσουμε στρεβλά μηνύματα στα νέα παιδιά που μας παρακολουθούν και που αγαπούν τον αθλητισμό και, βέβαια, κινδυνεύουμε να φοβίσουμε τους γονείς και να τους αποτρέψουμε τελικά από το να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό.

 

Θέλουμε, λοιπόν, να βλέπουμε τα παιδιά μας να ασχολούνται με τον αθλητισμό, θέλουμε τους αγωνιστικούς χώρους γεμάτους, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί το υγιέστερο μέσο εκτόνωσης και το καλύτερο εργαλείο για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

 

Με αυτές τις σκέψεις και πάντα με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των αθλητών μας, έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής που συστήσαμε με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου.

 

Μελετήσαμε τις προτάσεις της Επιτροπής, και το επόμενο βήμα είναι να διαμορφωθούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

 

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω και μια διευκρίνιση σε ότι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια. Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Εγώ θέλω να υπάρχει δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε να λειτουργούμε εις βάρος του αθλητισμού, ούτε όμως να επιτρέπουμε να χρησιμοποιείται ο αθλητισμός για παράπλευρες μεθόδους και πρακτικές. Ορισμένες φορές προηγείται το κακό αλλά όταν υπάρχει βούληση υπερνικά το καλό.

 

Επίσης, στο πόρισμα της Επιτροπής δεν αναφέρονται πουθενά οι Ομοσπονδίες μη Ολυμπιακών αθλημάτων. Πρέπει να υπάρξει σειρά προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων. Έχουν γίνει πολλά έκτροπα. Έχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με δύο χώρες. Στις δύο χώρες όλοι έβγαιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα ζήτημα. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι για να γίνει οποιαδήποτε παγκόσμια διοργάνωση θα πρέπει το λιγότερο να συμμετέχουν είκοσι χώρες. Δεν εννοείται παγκόσμιο πρωτάθλημα και να μην είναι είκοσι χώρες ή πανευρωπαϊκό και να μην είναι δεκαέξι χώρες.

 

Δεν θέλουμε να γίνεται κατάχρηση των προνομίων και ειδικά σε ότι αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σκεπτικό μας είναι να μη γίνεται ο αθλητισμός σε βάρος της παιδείας και της εκπαίδευσης. Για τους λόγους αυτούς προωθείται και η μοριοδότηση στη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν.

 

Αυτό που θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω και να διευκρινίσω ταυτόχρονα, είναι πως η προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας, ο καθένας από τη δική του θέση, για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας στον χώρο του αθλητισμού, δεν σταματά σε καμιά περίπτωση εδώ. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα συνεχίσουμε, είναι μια διαδικασία δυναμική, θα εξετάσουμε όποια άλλη ανάγκη προκύψει για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κλείσουμε κάθε χαραμάδα που επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων».

X