ΠΕΣΚΑΡΑ 2009: Χρυσό με υπογραφή Ηλία Ηλιάδη

Το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο στην Πεσκάρα, είχε «άρωμα» από τζούντο και «υπογραφή» Ηλία Ηλιάδη. Ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας, όπως συνέβη το 2005 στην Αλμερία, έτσι και στη διοργάνωση της ιταλικής πόλης βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, δίνοντας το ιδανικότερο φινάλε στην ελληνική παρουσία στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες. Παρόντες στον ελληνικό θρίαμβο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτρπής, Σπύρος Καπράλος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο α` αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, ο δήμαρχος Βόλου, Αλέκος Βούλγαρης και αρκετά μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στις κερκίδες του Febo για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του πρωταθλητή μας.

 

«Το τζούντο χάρισε στην Ελλάδα δύο μετάλλια πολύ σημαντικά, αφού στο τουρνουά των τεσσάρων ημερών, απ` όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έλαβαν μέρος Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά και πρωταθλητές Ευρώπης, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τον ανταγωνισμό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μας έκαναν υπερήφανους», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος πριν αλλά και μετά το τέλος του τελικού είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Ηλία Ηλιάδη, με τον οποίο θυμήθηκαν στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ηλίας Ηλιάδης σημείωσε τρεις νίκες. Επικράτησε του Ιταλού, Λορέντζο Μπαγνόλι στο β` προκριματικό γύρο, ενώ στα ημιτελικά έκαμψε την αντίσταση του Αλγερινού Λιές Μπουγιακούμπ, στο Golden Score. Στον τελικό με τρία shido νίκησε άνετα τον Μαροκινό Μοχάμεντ Ελ Ασρί και πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο μεσογειακό τουρνουά τζούντο της Πεσκάρα, μετά από αυτό της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα την περασμένη Παρασκευή.

 

Ανακουφισμένος από το τελικό αποτέλεσμα και με δάκρυα στα μάτια, ο Ηλίας Ηλιάδης μίλησε για δικαίωση… «Δύο μήνες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το μετάλλιο αυτό μου δίνει ψυχολογική ώθηση. Πέρασα δύσκολες στιγμές με τον τραυματισμό μου και ακόμη δεν έχω επανέλθει πλήρως και γι` αυτό νοιώθω ανακουφισμένος από το συγκεκριμένο μετάλλιο. Ξέρω ότι έχω δρόμο μπροστά μου μέχρι τη στιγμή που ο Ηλίας θα είναι ο παλιός γνωστός Ηλίας, όμως προσπαθώ καθημερινά και ελπίζω πως θα δικαιωθώ στο Ρότερνταμ. Προετοιμάζομαι για το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυρετωδώς και ελπίζω πως εκεί θα έρθει η απόλυτη δικαίωση. Γιατί όχι και ένα χρυσό μετάλλιο το οποίο λείπει από τη συλλογή μου», είπε ο δις «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής.

 

Στα +100 κιλά, ο Μιχαήλ Αλεξιάδης στον α` προκριματικό γύρο νίκησε με Ippon μετά από Osae-Komi, τον Εσθονό Μίτγια Γιένους, όμως στη συνέχεια «σκόνταψε» στον μικρότερο σε ηλικία παγκόσμιο πρωταθλητή στα υπερβαρέα, τον Γάλλο, Τεντί Ρινέ. Η δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε στο δρόμο του Αλεξιάδη, μέσω των ρεπεσάζ, πήγε χαμένη, αφού ο Τούρκος, Ρεμζί Κότσατουρκ, αποδείχθηκε πιο ουσιαστικός και πήρε τη νίκη, περιορίζοντας τον Έλληνα τζουντόκα στην 7η θέση της τελικής κατάταξης.

 

Την 7η θέση πήραν και τα δύο κορίτσια, στα -70 και +78 κιλά αντίστοιχα. Η Χριστίνα Βυζανιάρη, με… κατεβασμένα χέρια γνώρισε δύο ήττες (από την Γαλλίδα Πασκέ και την Κροάτισα Μαριγιάνοβιτς), όπως και η σαφώς πιο ανταγωνιστική, Βασιλική Λυμπεροπούλου (από την Αιγύπτια Ραμντάν και την Μαροκινή Ελ Κιλαλί).

X