Ο Ηλίας Ηλιάδης «μάγεψε» τους Ιάπωνες στο Kano Cup

Έγραψε Ιστορία ο Ηλίας Ηλιάδης στο Τόκιο. Στην τρίτη συμμετοχή του στο πανίσχυρο διεθνές τουρνουά Jigoro Kano Cup, ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου έκανε τους Ιάπωνες διοργανωτές να… μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισαν να του στείλουν πρόσκληση για να λάβει μέρος. Με τρεις νίκες, εναντίον αθλητών από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (σ.σ. σημείωσε συνολικά τέσσερις νίκες), κατάφερε να ανεβάσει την ελληνική σημαία στο υψηλότερο σημείο, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές να υποκλιθούν στο αγωνιστικό ταλέντο του «χρυσού» Ολυμπιονίκη της Αθήνας.

 

Στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών, ο Ηλιάδης είχε την ευκαιρία να πάρει «εκδίκηση» από τον Ιάπωνα Χιρόσι Ιζούμι, με τον οποίο είχε αναμετρηθεί και στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το 2005 στο Κάιρο. Τότε, ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα -90 κιλά, είχε επικρατήσει του Ηλιάδη, όμως αυτή τη φορά ήταν η σειρά του πρωταθλητή μας να πανηγυρίσει τη νίκη που του χάρισε και την πρώτη θέση.

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης της ΕΟΤ, Θανάσης Καπαρός, που παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες του Ηλία Ηλιάδη, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του…

 

«Είναι απίστευτη εμπειρία, να βλέπεις τους Ιάπωνες, στη χώρα των οποίων γεννήθηκε το τζούντο, να υποκλίνονται σε έναν Έλληνα αθλητή. Όπως απίστευτη ήταν η στιγμή, που η ελληνική σημαία βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο, με τις τρεις σημαίες των Ιαπώνων να την πλαισιώνουν. Η ελληνική ψυχή, από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό αθλητή τα τελευταία χρόνια, μίλησε στο σπουδαιότερο τουρνουά του κόσμου και αυτό με κάνει να νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση», είπε ο κ. Καπαρός.

X