Και το τζούντο στη Ρόδο για τους 12ους Διεθνείς Αγώνες Νήσων

Το τζούντο είναι ένα από 14 αθλήματα που συγκροτούν το πρόγραμμα των 12ων Διεθνών Αθλητικών Αγώνων Νήσων, Nat West Island Games, οι οποίοι εφέτος θα φιλοξενηθούν στη Ρόδο. Το «σμαραγδένιο νησί», το διάστημα 30 Ιουνίου-6 Ιουλίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών αθλητικών γεγονότων με τη διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος που αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 2.200 αθλητές και αθλήτριες από 25 νησιά-μέλη της Διεθνούς Ένωσης. Το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και η Νομαρχία Δωδεκανήσου στηρίζουν τους Αγώνες, την τηλεοπτική κάλυψη των οποίων θα έχει η ΕΡΤ.

 

Το τζούντο, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1-2 Ιουλίου, είναι και το μοναδικό «μαχητικό» άθλημα που βρίσκεται στο πρόγραμμα των Αγώνων, το οποίο ως επί το πλείστον περιλαμβάνει σπορ σε ανοικτό χώρο όπως τένις, γκόλφ, ιστιοπλοΐα, μπιτς βόλεϊ, ποδηλασία, ποδόσφαιρο, στίβο, κολύμβηση, τοξοβολία και τρίαθλο. Ακόμη στο πρόγραμμα των 12ων Διεθνών Αθλητικών Αγώνων Νήσων υπάρχει το πινγκ πονγκ, το μπάσκετ, το βόλεϊ και η σκοποβολή. Το τζούντο θα διεξαχθεί στο Κλειστό του Διαγόρα που καλύπτει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του αθλήματος. Συντονίστρια θα είναι η Γενική Γραμματέας της ΕΟΤ, Αναστασία Σταυριά, η οποία μαζί με την ομάδα της θα έχουν την ευθύνη για την άρτια διοργάνωση των αγώνων.

 

Η τελετή έναρξης θα γίνει στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου και η τελετή λήξης στην πλατεία Δημαρχείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου αγωνίσματος. Στη διοργάνωση του 2005 που διεξήχθη στο Σέτλαντ, συμμετείχαν 2.150 αθλητές και αθλήτριες από 24 νησιά.

 

Οι Διεθνείς Αθλητικοί Αγώνες Νήσων «γεννήθηκαν» στο Isle of Man το 1985, με την πρόθεση να φέρουν πιο κοντά κυρίως μικρά νησιά από διαφορετικά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο ενός φιλικού συναγωνισμού. Η ιδέα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους αθλητές και αθλήτριες από μικρές νησιωτικές κοινωνίες να συναγωνιστούν και να απολαύσουν διεθνή συναγωνισμό εναντίον άλλων νησιωτών που βρίσκονται σε παρόμοιο αθλητικό επίπεδο. Μετά την επιτυχία των πρώτων Αγώνων συμφωνήθηκε η διοργάνωση να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Η Διεθνής Ένωση Αγώνων Νήσων περιλαμβάνει 25 νησιά απ` όλο τον κόσμο, όσα δηλαδή θα λάβουν μέρος και στους αγώνες της Ρόδου.

X