Η παρουσία των Ελλήνων στο Προολυμπιακό της Ρώμης

Δύο χάλκινα μετάλλια, μια 9η θέση και μία 13η ήταν ο ελληνικός απολογισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρώμης που κατά σειρά ήταν το Νο-2 προολυμπιακό τουρνουά εν όψει Πεκίνου. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Ταριέλ Ζιντιρίδης στα -66 κιλά και ο Ηλίας Ηλιάδης στα -90 κιλά, ενώ ο Βασίλης Ηλιάδης στα +100 κιλά ήταν 9ος. Στη 13η θέση των -100 κιλών περιορίστηκε ο Θεόδωρος Μασμανίδης.

 

Αναλυτικά η παρουσία των Ελλήνων στο Παγκόσμιο της Ρώμης:

 

-60 κιλά: Ο Αλέξανδρος Γκορντέεφ στο β` προκριματικό γύρο ηττήθηκε από τον Ισπανό «χάλκινο» Μεσογειονίκη του 2005, Χαβιέ Φερναντέθ και αποκλείστηκε πρόωρα.

 

-66 κιλά: Ο Ταριέλ Ζιντιρίδης για να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας του, όπου συνολικά συμμετείχανν 47 τζουντόκα, χρειάστηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι νίκες. Δύο στα προκριματικά επί του Φινλανδού Γιούσι Ουοτίλα και του Αυστριακού Αντρέας Μιτερφέλνερ και τέσσερις στα ρεπεσάζ επί των Σιμόν Μοχόροβιτς (Σλοβενία), Τιάγκο Λόπες (Πορτογαλία), Κόλιν Όατς (Βρετανία) και Πέντρο Ντίας (Πορτογαλία). Η παρουσία του στη «δεύτερη ευκαιρία» ήρθε μετά την ήττα από τον Γάλλο Νταβίντ Λαρόζ. Όσον αφορά στον Ρεβάζι Ζιντιρίδη ηττήθηκε στον α` προκριματικό γύρο από τον Ούγγρο «χάλκινο» παγκόσμιο πρωταθλητή του 2005, Μίκλος Ουνγκβαρί. Στον α` γύρο των ρεπεσάζ γνώρισε μία ακόμη ήττα αυτή τη φορά από τον Ιταλό Φραντσέσκο Φαράλντο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός επτάδας.

 

-73 κιλά: Ο Άρης Κοτανίδης πέτυχε δύο νίκες σε τρεις αγώνες ωστόσο έμεινε εκτός πλασαρίσματος. Ο Έλληνας τζουντόκα νίκησε κατά σειρά τον Πολωνό Κριστόφ Βιλκομίρσκι και τον Βρετανό Γκρεγκ Έγερς, όμως στο γ` προκριματικό γύρο έχασε από τον Ουκρανό «χάλκινο» πρωταθλητή κόσμου του 2005, Γκενάντι Μπιλοντίντ. Ο Πάβελ Ντάνκο στον α` προκριματικό γύρο ηττήθηκε από τον Κορεάτη παγκόσμιο πρωταθλητή στους έφηβους το 2004, Τζάε-Μπουμ Κιμ και έμεινε πρόωρα εκτός συνέχειας.

 

-81 κιλά: Ο Βάζα Ζιντιρίδης ηττήθηκε από τον Κροάτη Τόμισλαβ Μαριγιάνοβιτς και δεν μπόρεσε να συνεχίσει, όπως και ο Ηλίας Ηλιάδης του Μιρμάν που έχασε από τον Εσθονό Αλεξάντερ Μάρμελιουκ.

 

-90 κιλά: Ο Ηλίας Ηλιάδης στο δρόμο προς το χάλκινο μετάλλιο σημείωσε πέντε νίκες σε έξι αγώνες. Τη μοναδική ήττα την γνώρισε από τον επίσης «χρυσό» Ολυμπιονίκη της Αθήνας στα -90 κιλά, τον Γεωργιανό Ζουράμπ Ζβιανταουρί, στο γ` προκριματικό γύρο. Οι νίκες του Ηλιάδη σημειώθηκαν επί του Γάλλου Νικολά Μπρισόν (προκριματικά), του Ιταλού Μπρούνο Ιβάν Τομασέτι, του Αζέρου Ελκχάν Μαμάντοφ, του Ολλανδού Χενκ Γκρολ και του Ισπανού Νταβίντ Αλαρζά στα ρεπεσάζ.

 

-100 κιλά: Μία νίκη σε τρεις αγώνες ήταν ο απολογισμός για τον Θεόδωρο Μασμανίδη που τελικά κατετάγη 13ος. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου στο β` προκριματικό γύρο νίκησε τον Λιθουανό «ασημένιο» πρωταθλητή κόσμου στους έφηβους το 2006, Αλιούς Μπρατσίλιους, όμως στη φάση των «16» ηττήθηκε από τον άλλο Τιερί Φαμπρέ και «έπεσε» στο β` γύρο των ρεπεσάζ, όπου γνώρισε μία ακόμη ήττα αυτή τη φορά από τον Γεωργιανό «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης στους Νέους το 2005, Λεβάν Ζορζολιάνι.

 

+100 κιλά: Ο Βασίλης Ηλιάδης στον α` προκριματικό γύρο νίκησε τον Ρώσο Βλαντιμίρ Τρουσόφ, όμως στο β` προκριματικό γύρο ηττήθηκε από τον Γερμανό πρωταθλητή Ευρώπης του 2006, Αντρέας Τέλζερ, ενώ στο β` γύρο των ρεπεσάζ έχασε από τον Γάλλο Ζαν-Σεμπαστιάν Μπονβισίν και περιορίστηκε στην 9η θέση.

X