«Ασημένιος» o Αζωίδης στο Ευρωπαϊκό U17

Την παράδοση που θέλει τους Έλληνες τζουντόκα να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών ανελλιπώς από το 2006, συνέχισε ο Γιώργος Αζωίδης στο Κόπερ της Σλοβενίας. Ο Έλληνας τζουντόκα που μέχρι και πριν την έναρξη της διοργάνωσης βρισκόταν στο νούμερο 9 της ευρωπαϊκής κατάταξης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των -60 κιλών, αφού στον τελικό ηττήθηκε με Ippon από τον Ρώσο, Αϊβένγκο Σαμπίεφ. Ο τελευταίος, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, τα βρήκε… σκούρα από τον Αζωίδη, κάτι που παραδέχθηκαν και οι παρουσιαστές του ευρωπαϊκού judo tv κατά τη διάρκεια της περιγραφής τους στο διαδίκτυο. Όμως ένα στιγμιαίο λάθος του Έλληνα τζουντόκα έδωσε τον ευκαιρία στον Ρώσο να πετύχει ένα απρόσμενο Ippon, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στη δεύτερη θέση.

 

«Πιστεύαμε πολύ σε αυτό το μετάλλιο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και χρυσό. Πέρυσι ήταν 7ος, εφέτος βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, γεγονός που δείχνει την ανοδική πορεία που έχει. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο στις Ολυμπιακές Ημέρες Νεότητας όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας θα φτάσει στο χρυσό. Είναι ένα παιδί με αστείρευτο ταλέντο και ήθος που δουλεύει πολύ και μπορεί να φτάσει πολύ-πολύ ψηλά», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών, Νίκος Ηλιάδης, ο οποίος έχει παράπονο για ένα Yuko που δεν καταλόγισαν οι δύο από τους τρεις διαιτητές και το οποίο «θα μπορούσε ν` αλλάξει την ψυχολογία του Γιώργου ώστε να φτάσει στο χρυσό».

 

Στα προκριματικά ο 16χρονος Αζωίδης σημείωσε τρεις νίκες επί των Τόντορ Γκεοργκίεφ (Βουλγαρία), Σρντγιάν Τσούρσιτς (Σερβία) και Νταβίντ Γκαζαριάν (Αρμενία). Η αναμέτρηση απέναντι στο Νο-2 της ευρωπαϊκής κατάταξης, τον Τούρκο, Νουρετίν Ακσού, αναμενόταν αμφίρροπη, ωστόσο ο Έλληνας τζουντόκα φρόντισε για το αντίθετο. Σε λιγότερο από δύο λεπτά επικράτησε με Ippon του αντιπάλου του και προκρίθηκε στον τελικό όπου γνώρισε την ήττα από τον Σαμπίεφ.

 

Στα -55 κιλά, ο Γιώργος Φωτιάδης ηττήθηκε από τον Ρώσο, Ρομάν Μπουζόκ και αποκλείστηκε πρόωρα, όπως και η Νικολέτα Μελιγκάκη, στα -44 κιλά, μετά την ήττα από την Ουγγαρέζα, Μπάρμπαρα Μπατιζί.

X