Από τις ΗΠΑ στο Τόκιο ο Ηλίας Ηλιάδης

Στο Τόκυο για προετοιμασία βρίσκεται ο Ηλίας Ηλιάδης που στις 5-6 Δεκεμβρίου θα αγωνιστεί στο Grand Prix της Κορέας. Πριν από τη νέα αγωνιστική πρόκληση όμως, ο ‘Ελληνας ολυμπιονίκης είχε την ευκαιρία να διδάξει τζούντο σε σεμινάρια στην Αμερική όπου είχε προσκληθεί, για να μυήσει φιλάθλους στα μυστικά του αθλήματος. Ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής του Ρίο μίλησε και για την εθνική ποδοσφαίρου και την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
 
-Τι είδους σεμινάρια ήταν αυτά Ηλία ;
-‘Ηταν σεμινάρια στα οποία είχα την ευκαιρία να διδάξω το τζούντο και να μιλήσω για τη φιλοσοφία και τις αρχές του. ‘Εδειξα στους φιλάθλους που τα παρακολούθησαν τεχνικές και “μυστικά” του αθλήματος. Τους έβαλα στο “κλίμα” και έμαθαν πολλά, ενώ μου έκαναν και πολλές ερωτήσεις. ‘Ηταν συνολικά έξι σεμινάρια σε διάφορες μεγαλουπόλεις και σε διάρκεια δεκαπέντε ημερών.

-Πόσοι σε παρακολούθησαν;
-Περισσότεροι από 1500. ‘Ηταν μικρά παιδιά, ηλικίας έξι ετών έως και μεγάλοι άνθρωποι 55 και 60 ετών. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί το τζούντο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική.

-Εσύ όμως ως πρωταθλητής παγκόσμιας κλάσης είσαι και εκεί γνωστός…
Μου επιφύλαξαν σπουδαία υποδοχή, έδειξαν πόσο πολύ με σέβονται και με θαυμάζουν. Με… τάραξαν με ερωτήσεις και απορίες. Πώς ξεκίνησα μικρός το τζούντο, πώς έγινα ολυμπιονίκης, πώς πετυχαίνω τις μεγάλες νίκες…

-Και εσύ τι τους απαντούσες ;
-‘Οτι το σημαντικότερο είναι να είσαι άνθρωπος καλός, με πειθαρχία και σεβασμό. Και ότι για τον πρωταθλητισμό πρέπει να τα ξεχάσεις και να τα θυσιάσεις όλα-προσωπική ζωή, διασκέδαση, οικογένεια. Αυτή η εμπειρία των σεμιναρίων προσέφερε και σε εμένα πολλά-ήρθα σε επαφή με Αμερικανούς, τους οποίους “διδάσκω” για πρώτη φορά κι έμαθα για τον τρόπο σκέψης τους.

-‘Αλλά προγραμματισμένα σεμινάρια στο μέλλον ;
Με έχουν προσκαλέσει στον Καναδά τον Ιανουάριο, ενώ μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα και έως τις 28 Δεκεμβρίου θα έχω την ευκαιρία να διδάξω στη θεσσαλονίκη.  

-Αν και βρισκόσουν στην Αμερική, παρακολούθησες τα παιχνίδια της εθνικής ποδοσφαίρου, καθότι φίλαθλος ;
Φυσικά και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά πήρα για την πρόκριση στο Μουντιάλ του Ρίο. Η εθνική έκανε κάτι το εκπληκτικό, κάτι το θαυμάσιο και της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Τόσο οι ποδοσφαιριστές, όσο και ο Φερνάντο Σάντος είναι εκπληκτικοί και μας έκαναν όλους υπερήφανους. Εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού, πολεμάμε και αποδεικνύουμε συνεχώς τι μπορούμε να κάνουμε σ΄αυτή την δύσκολη περίοδο κρίσης για τη χώρα.

-Και τι περιμένεις από την εθνική στο Μουντιάλ ;
-Μα, μεγάλες επιτυχίες… πιστεύω ότι μπορεί να κάνει σπουδαίες νίκες και να φτάσει πολύ ψηλά. ‘Εχουν όλοι στην εθνική ομάδα μεγάλη πίστη και αγάπη σ΄αυτό που κάνουν. Αγαπούν την Ελλάδα, έχουν μεγάλη καρδιά και πάθος και το σημαντικότερο είναι όλοι μια ομάδα, ένα σύνολο-γι΄αυτό κι έχουν καταφέρει αυτούς τους άθλους.

X