«Ακρόπολις 2009»: Χρυσή τριάδα και πρωτιά για τους άνδρες

Έξι μετάλλια, εκ των οποίων τρία χρυσά, κατέκτησε η Ελλάδα τη 2η και τελευταία ημέρα του 3ου διεθνούς τουρνουά ανδρών/γυναικών «Ακρόπολις» που φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο «Γαλανόπουλος» του Λουτρακίου. Πρωταγωνιστές των τριών χρυσών μεταλλίων ο δις «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στους άνδρες, Λαυρέντης Αλεξανίδης, ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στους έφηβους το 2006, Δημόκριτος Μανουσαρίδης καθώς και ο Άρης Κοτανίδης που πρώτευσαν στα -66, -60 και -73 κιλά αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα σημερινά ελληνικά μετάλλια κατέκτησαν οι Σπάρτακος Τσελαρίδης (-60κ., 3ος), Κοσμάς Σετσίδης (-66κ., 2ος) και Νικολέτα Μελιγκάκη (-48κ., 3η). Με τα σημερινά μετάλλια των ανδρών, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη την Ισπανία και στην τρίτη την Τουρκία.

 

Συνολικά τις δύο ημέρες των αγώνων η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά, τρία ασημένια και οκτώ χάλκινα μετάλλια που ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετό να της χαρίσουν την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων, αφού η Ισπανία είχε δύο παραπάνω ασημένια και συνολικά 15 μετάλλια (4-5-6) τις δύο ημέρες των αγώνων. Την τρίτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων πήρε η Τουρκία με τέσσερα χρυσά, ένα ασημένιο και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

 

«Μπορεί στην κατηγορία μου η συμμετοχή να μην ήταν μεγάλη (σ.σ. 16 αθλητές), ωστόσο οι αγώνες που έδωσα ήταν ιδιαίτερα δυνατοί και είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους κατάφερα να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο σε διοργάνωση ανδρών. Μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια η οποία είναι δύσκολη, αφού εκτός όλων των υπολοίπων διοργανώσεων, έχουμε και αυτή που γίνεται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Εκεί θα ήθελα να συνεχίσω την καλή ελληνική παράδοση και να χαρίσω στη χώρα μου ακόμη ένα μετάλλιο. Το σημερινό μετάλλιο θα ήθελα να το χαρίσω στους προπονητές μου, που καθημερινά δίνουν μαζί μας ένα δύσκολο αγώνα ώστε να βρισκόμαστε πάντα στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση», είπε ο Δημόκριτος Μανουσαρίδης.

 

Από την μεριά του, ο Λαυρέντης Αλεξανίδης είπε ότι «μεγάλος στόχος παραμένει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ. Λείπει από τη συλλογή μου ένα μετάλλιο σε παγκόσμια διοργάνωση και προετοιμάζομαι με γνώμονα τη διοργάνωση του Αυγούστου. Διαθέτω πλέον την κατάλληλη εμπειρία και ξέρω πως είναι μέσα στις δυνατότητές μου μια θέση στο βάθρο των νικητών».

 

Το απόλυτο από πλευράς συμμετοχής και χρυσών μεταλλίων είχε η Ολλανδία που είδε τις δύο εκπροσώπους της, Ντάνι Λιμποσάν και Αντουανέτ Χένινκ να ανεβαίνουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των -57 και -63 κιλών αντίστοιχα.

 

Συνδιοργανωτής και του εφετινού τουρνουά «Ακρόπολις», το οποίο ως γνωστόν ήταν αφιερωμένο στους κοινωνικούς στόχους και δραστηριότητες του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ήταν ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας.

 

Οι τρεις πρώτοι/ες ανά κατηγορία:

 

ΑΝΔΡΕΣ

-60 κιλά

1. Δημόκριτος Μανουσαρίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Βέισι Γκοζ (Τουρκία)

3. Όλε Σαντστρομ (Σουηδία)

3. Σπάρτακος Τσελαρίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

 

-66 κιλά

1. Λαυρέντης Αλεξανίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Κοσμάς Σετσίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Βαγκάν Οβανσιάν (Αρμενία)

3. Νταβίντ Ραμίρεθ (Ισπανία)

 

-73 κιλά

1. Άρης Κοτανίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Νταβίντ Πάκο (Ισπανία)

3. Ξαβιέ Ραμίρεθ (Ισπανία)

3. Κανμπέρκ Ουζούν (Τουρκία)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-48 κιλά

1. Ντέρια Τσιμπίρ (Τουρκία)

2. Αίντα Σαρμιέντο (Ισπανία)

3. Νικολέτα Μελιγκάκη (ΕΛΛΑΔΑ)

 

-52 κιλά

1. Κούμπρα Τεκνετσί (Τουρκία)

2. Έλια Ροσέλ (Ισπανία)

3. Οζγκενούρ Ακιούζ (Τουρκία)

3. Καρίν Χέρμανσον (Σουηδία)

 

-57 κιλά

1. Ντάνι Λιμποσάν (Ολλανδία)

2. Τζένι Αντρέασον (Σουηδία)

3. Κουντρέτ Εγκιμλέζ (Τουρκία)

3. Σίλβια Χορτάλ (Ισπανία)

 

-63 κιλά

1. Αντουανέτ Χένινκ (Ολλανδία)

2. Ιζαμπέλ Πούκε (Ισπανία)

3. Μάρτα Μέστρε (Ισπανία)

 

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ: Ισπανία 4-5-6, ΕΛΛΑΔΑ 4-3-8, Τουρκία 4-1-4, Ολλανδία 2-0-0, Σουηδία 0-3-2, Σερβία 0-1-0, Βραζιλία 0-1-0, Μαυροβούνιο 0-0-1, Αρμενία 0-0-1.

X