Δώδεκα χρόνια μετά το μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη στο «Λονδίνο 2012» και το ελληνικό τζούντο βρέθηκε και πάλι στο βάθρο των νικητών του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της τετραετίας: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Θεόδωρος Τσελίδης, με εξαιρετικές εμφανίσεις κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών και να γίνει ο έκτος κατά σειρά Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στο άθλημα του τζούντο και ο δεύτερος που έχει κατακτήσει μετάλλιο, μετά τον τεράστιο Ηλία Ηλιάδη το 2004 στην Αθήνα (χρυσό) και το 2012 στην «γηραιά αλβιόνα» (χάλκινο).
Ο Τσελίδης επικράτησε στον πρώτο γύρο του Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ στον επόμενο γύρο απέκλεισε τον Σέρβο Νεμάνια Μάιντοβ, έναν από τους κορυφαίους στην παγκόσμια κατάταξη. Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Μαξίμ-Γκαέλ Αμπού, αλλά είχε ακόμη μία ευκαιρία για την κατάκτηση μεταλλίου, μέσω της συμμετοχής στο ρεπεσάζ.
Στον πρώτο γύρο της «δεύτερης ευκαιρίας» νίκησε τον... κολλητό του, Αράμ Γκριγκοριάν που αγωνίστηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο επικράτησε με Waza-ari του Τριστάν Μοσακλισβίλι που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ισπανίας.
«Χαίρομαι που μπόρεσα να κρατήσω τον λόγο μου και να κατακτήσω μετάλλιο. Το όνειρό μου έγινε πραματικότητα. Είναι η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής μου. Ήρθα στο Παρίσι για να βρεθώ ακόμη πιο ψηλά, αλλά ότι έγινε-έγινε. Είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ. Είμαι χαρούμενος που πρόσφερα στην πατρίδα μου το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», δήλωσε ο Τσελίδης με το τέλος των ρεπεσάζ, ενώ αμέσως την απονομή δεν έκρυψε ότι θα... κοιμηθεί αλλά και θα ξυπνήσει συντροφιά με το μετάλλιο, για να δει πως δεν ήταν όνειρο!
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που φοράω το μετάλλιο στο στήθος. 100% θα κοιμηθώ με το μετάλλιο και θα ξυπνήσω με αυτό. Για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι όνειρο. Ένα μετάλλιο ήθελα κι αυτό ήρθε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είχα προσδιορίσει το χρώμα. Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς είχα τραυματισμό και λόγω της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκα, δεν μπόρεσα να λάβω μέρος. Δούλεψα πολύ για να βρεθώ στο Παρίσι. Προσπάθησα πολύ. Ήρθε η πρόκριση και σήμερα ήρθε και το μετάλλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την μαμά μου, τον εθνικό προπονητή Νίκο Ηλιάδη και φυσικά τον πρώτο προπονητή μου που είναι στην Οσετία. Είμαι χαρούμενος που πρόσφερα στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού».
«Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να πανηγυρίσουμε και πάλι μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολα είναι να φτάσεις σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η συμμετοχή από μόνη της αποτελεί επιβράβευση. Πόσο μάλλον όταν φτάνεις και στο μετάλλιο. Συγκινήθηκα πολύ από τη σημερινή εμφάνιση του Θεόδωρου και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε εδώ. Οι αθλητές και οι προπονητές ικανοποιούνται μόνο όταν έρχεται το χρυσό μετάλλιο. Είναι γεγονός ότι μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα. Μπορούσαμε και με την Ελισάβετ Τελτσίδου να πάρουμε μετάλλιο. Ήταν η κακιά στιγμή. Θα μπορούσαμε βάση κλήρωσης να βρεθούμε στον τελικό. Δεν έπρεπε να κάνει μια συγκεκριμένη τεχνική απέναντι σε μια αθλήτρια που είναι πιο ψηλή. Το είχε κάνει κάποιες φορές και της είχε βγει. Προσπάθησε να το επαναλάβει σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα. Κρίμα. Είχε δυνατότητες να πάει τελικό. Γεγονός είναι ότι το τζούντο χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού. Το τζούντο είναι το πρώτο άθλημα στην Ελλάδα και αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια», δήλωσε ο εθνικός προπονητής Νίκος Ηλιάδης.
Ένα λάθος στοίχισε στην Ελισάβετ Τελτσίδου
Μια απροσεξία της στιγμής, μιας κίνηση που της είχε επισημανθεί από τον εθνικό προπονητή Νίκο Ηλιάδη ότι δεν θα έπρεπε να την επιχειρήσει απέναντι σε ψηλότερες από εκείνη αθλήτριες, στοίχισε στην Ελισάβετ Τελτσίδου την παρουσία της στο βάθρο των νικητριών στα -70kg. Παρά το γεγονός ότι μπήκε ως Νο-2 στην Παγκόσμια κατάταξη, με αποτέλεσμα να έχει μια καλή κλήρωση, ηττήθηκε στον γύρο των 16 από την Γκαμπριέλα Βίλεμς (Βέλγιο) με αποτέλεσμα να μείνει πρόωρα εκτός διεκδίκησης μεταλλίου.