ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – Δημήτρης Γιαννόπουλος

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – Δημήτρης Γιαννόπουλος

Δημήτρης Γιαννόπουλος: Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία τον πρωταθλητισμό στα τατάμι με το σχολείο. Τον Αύγουστο του 2002 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 18 ετών που διεξήχθη στο Σεράγεβο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του πόντιουμ των νικητών. Τον Δεκέμβριο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών (σ.σ. νωρίτερα μέσα στη χρονιά ήταν πρώτος τόσο στο Πανελλήνιο νέων ανδρών όσο και στους έφηβους), ενώ στην τάξη διακρίνεται καθημερινά.

Το μότο του είναι «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και δηλώνει πως με μεγάλη θέληση και σκληρή δουλειά όλα είναι εφικτά. Ο Δημήτρης Γιαννόπουλος είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

Ο νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής στα -66 κιλά μίλησε για την χρονιά που φεύγει, εξήγησε το πώς συνδυάζει πρωταθλητισμό και μαθήματα, έστειλε το μήνυμά του προς τους συνομήλικούς του και αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια. Δεν έκρυψε ότι μεγάλος του στόχος είναι το ταξίδι στο Παρίσι και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ενώ υπογράμμισε ότι στοχεύει να μπει στην Ιατρική.

«Αρχικά πρέπει να σας πω ότι είναι η καλύτερη χρονιά στη ζωή μου και ως προς τις επιτυχίες και ως προς τα υπόλοιπα στάδια, γιατί με τη διάκριση στο Παγκόσμιο ήρθαν κι άλλα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ελπίζω έτσι να πάει και η επόμενη χρονιά», δήλωσε αρχικά ο πρωταθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου και εξήγησε πως κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία:

«Με πολύ σκληρή δουλειά και φυσικά με την βοήθεια του προπονητή μου, Σουρέν Γιουμουκιάν, γιατί αν δεν ήταν αυτός δεν θα έφτανα έως εδώ. Ούτε καν μέσα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στο εξωτερικό».

Ο Δημήτρης συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μαθήματα και το τζούντο. Πρωταγωνιστεί στο σχολείο, ενώ είναι και πρωταθλητής στο τζούντο. Ποιο είναι το μυστικό του;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό πίσω από αυτό. Μία φράση ακολουθώ την οποία έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Όχι μόνο να καλλιεργούμε το σώμα, αλλά και το μυαλό και όποιος θέλει η αλήθεια είναι ότι πετυχαίνει. Αρκεί να θέλεις. Η θέληση μετράει», απάντησε.

Για να πετύχει όμως σε σπουδές και τζούντο, ο Δημήτρης Γιαννόπουλος θυσίασε τον ελεύθερο χρόνο του. Υπάρχουν πράγματα που του λείπουν;

«Ναι. Προκειμένου να τα πετύχω και τα δύο, και να είμαι καλός μαθητής και να είμαι καλός στις αθλητικές μου επιδόσεις πολλές φορές έχω λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Λιγότερο ελεύθερο χρόνο για ύπνο ή για διασκέδαση, αλλά εντάξει πάντα υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα όπου αποτελούν ένα μικρό διάλειμμα», ανέφερε.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στους συνομήλικούς μου είναι ότι πρέπει να αγωνίζονται και να μάχονται για αυτά που θέλουν, χωρίς να ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες όπως “δεν έχω χρόνο”, γιατί τα πάντα μπορούν να συνδυαστούν με σκληρή δουλειά», συνέχισε.

Για το μέλλον η σκέψη του ταξιδεύει ήδη στο Παρίσι, καθώς το 2024 η «πόλη του φωτός» θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί ακόμα. Δεν έχω προλάβει να σκεφτώ για το 2023. Το μόνο που σκέφτομαι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Μόνο αυτό μπορώ να πω. Ο κύριος στόχος είναι να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», υπογράμμισε, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με το άγχος που μπορεί να έχει καθώς ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι υψηλός είπε:

«Το άγχος πάντα θα υπάρχει. Σε όσους αγώνες και αν πας είτε είναι Πανελλήνιοι, είτε Ευρωπαϊκοί, είτε Παγκόσμιοι. Είμαι σχετικά μικρός ακόμα για να αγχώνομαι, αλλά θα το παλέψω. Μέχρι το 2024 έχουμε δύο χρόνια προετοιμασία και σκληρής δουλειάς».

Η… συνταγή του Δημήτρη Γιαννόπουλου κρίνεται επιτυχημένη, οπότε δεν σκοπεύει να την αλλάξει. Και στο μέλλον θα συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές, καθώς εκτός των επιτυχιών στο Τζούντο στοχεύει να μπει στην ιατρική σχολή:

«Η καλύτερη απάντηση και αυτό που σκέφτομαι είναι να ακολουθήσω ότι κάνω και τώρα. Ένα συνδυασμό. Δηλαδή και μαθητής-φοιτητής και αθλητής. Το πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν στο μέγιστο δυνατό δεν το ξέρω ακόμα. Θα το δείξει η πορεία. Πάντως αθλητής σκοπεύω να μείνω για τουλάχιστον δύο Ολυμπιάδες και στοχεύω να μπω στην ιατρική».

Κλείνοντας ο πρωταθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου έστειλε την ευχή του γα το νέο έτος: «Εύχομαι απλά το 2023 να πάει το ίδιο και ακόμα καλύτερα από το 2022. Με υγεία, γιατί αυτό είναι που προέχει για να είσαι και αθλητής και μαθητής και προσωπική επιτυχία σε όλους τους τομείς».  

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

X