Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων (1η ημέρα): Οι δηλώσεις των Ελλήνων

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων (1η ημέρα): Οι δηλώσεις των Ελλήνων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Ο αντίπαλός μου ήταν υπερβολικά δυνατός στα χέρια και δεν μπορούσα να σπάσω την kumi kata. Έτσι έχασα. Ασχολούμαι με τα παιδιά και όχι με το άτομό μου για να γυμναστώ. Δίνουμε όλη την προσοχή στα παιδιά, γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά, όχι εμείς. Περίμενα με ανυπομονησία να έρθω εδώ για να αγωνιστώ. Προσπαθούμε να είμαστε παράδειγμα για τα νέα παιδιά για να τους δείξουμε ότι δεν έχει σημασία η νίκη. Σημασία έχει η αγωνιστικότητα. Η διαδρομή προς τη νίκη. Μπορεί να μην την πετύχουμε σήμερα. Να είναι μια άλλη μέρα. Σημασία έχει να αγωνιζόμαστε. Το ελληνικό τζούντο κάποια στιγμή εκτοξεύτηκε. Τώρα είμαστε σε μια φάση καλή, αλλά μεταβατική. Με τα γραφειοκρατικά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, μας αποσπά από το κύριο μέλημά μας. Να διδάξουμε στα παιδιά να είναι καλοί αθλητές. Να είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. Οι αλλαγές αυτές ήταν απότομες και μαζεμένες με αποτέλεσμα να μας δημιουργήσουν επιπρόσθετο άγχος, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τους συλλόγους μας δυνατούς και γεμάτους. Το τζούντο αξίζει να είναι ψηλά. Είναι ένα άθλημα αναγνωρισμένο και με μεγάλο κύρος στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει χώρα που δεν κάνει τζούντο. Στην Ελλάδα μπορούμε καλύτερα, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σπουδαίο παρελθόν με Ολυμπιονίκες και πολλές σπουδαίες διακρίσεις. Ο κορονοιός αλλά και η κρίση μας δημιούργησε και εξακολουθεί να μας δημιουργεί προβλήματα. Εύχομαι σύντομα να αλλάξουν τα πράγματα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: «Έχω κάνει πολλούς αγώνες στη ζωή μου και είδα ότι εδώ η διοργάνωση είναι πολύ ωραία. Και οι ξένοι αυτό λένε. Τα παιδιά εδώ δούλευαν μέχρι τις 2 τη νύχτα για να είναι όλα έτοιμα. Εδώ είναι υψηλό το επίπεδο των αθλητών. Το 30 με 40% των βετεράνων είναι καλοί αθλητές. Είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Είναι ωραία που αγωνίστηκα μέσα στην Κρήτη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ: «Είχα αγωνιστεί και πριν από τρία χρόνια στα Κανάρια Νησιά. Η σημερινή, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Αυτές οι εμπειρίες είναι πολύ καλές για εμάς τους παλαίμαχους. Νοιώθουμε ξανά νέοι. Κάνω 47 χρόνια τζούντο. Γυμνάζομαι τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι ένα μικρόβιο που έχει μπει στο πετσί μου και δεν βγαίνει με τίποτα. Υπήρξα αθλητής της εθνικής ομάδας, μετέπειτα προπονητής, σε διοικητικές θέσεις στην ομοσπονδία και τώρα μεταδίδω την εμπειρία μου στους νεότερους. Οι νέοι πρέπει να κάνουν ένα άθλημα από μικροί και μέχρι τα βαθιά γεράματά τους. Να αγαπήσουν ένα άθλημα. Θα τους απαλλάξει από έννοιες, ασθένειες κ.ο.κ. Είναι σημαντικό που έγινε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό. Κρίμα που δεν μπόρεσα να αποδώσω καλύτερα. Μπήκα νωρίς και έχασα. Συνεχίζουμε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: «Περίμενα καιρό αυτούς τους αγώνες. Τη δεκαετία του `80 υπήρξα πρωταθλητής και ανυπομονούσα να ζήσω ξανά την εμπειρία των αγώνων. Δεν έχω εγκαταλείψει ούτε στιγμή το τζούντο. Δεν υπάρχει καθημερινότητα, χωρίς να αφιερώσω μέρος της ημέρας, στο τζούντο. Είμαι 57 χρονών και κάνω τζούντο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Από το τζούντο και την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό έχω μόνο θετικές αναμνήσεις. Μεταξύ των αθλητών υπάρχει οικογενειακή σχέση. Είμαστε 30 χρόνια φίλοι και έχω μόνο ευχάριστες στιγμές να μοιραστώ. Τέτοιες φιλίες δεν χαλάνε ποτέ. Με τις απαιτήσεις που έχει η καθημερινότητα στη ζωή μας, θα πρέπει να βάλουμε μέσα σε αυτό και εμάς, δηλαδή το τζούντο. Για να υπάρχει ισορροπία στο υπόλοιπο μέρος της ζωής μας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: «Τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ όμορφα γιατί και μόνο που συμμετέχεις σε ένα τουρνουά τέτοιου επιπέδου με 31 χώρες και 270 αθλητές έχεις την ευκαιρία να δεις και ωραίο τζούντο και είναι μία ευκαιρία για τον κόσμο της Κρήτης να γνωρίσει καλύτερα το άθλημα. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες γιατί όπως είδατε εμείς οι βετεράνοι δείχνουμε τον δρόμο. Η οργάνωση είναι άψογη και είναι πραγματικά σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά και την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο και τον κ. Ηλιάδη και όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση. Εμείς είμαστε πέντε άτομα μέλη της Εθνικής από την Θεσσαλονίκη που κατεβήκαμε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ: «Έπαιξα πρώτη φορά πριν λίγο καιρό στα Σπάτα και το Ευρωπαϊκό Βετεράνων δεν θα το χάναμε με τίποτα. Πέσαμε πάνω στον κορονοϊό, που το χάσαμε, αλλά τώρα κατεβήκαμε πέντε άτομα από την Θεσσαλονίκη. Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για εμάς η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού στο Ηράκλειο. Βρεθήκαμε με ανθρώπους που γνωριζόμαστε από τα 18 μας για να παίξουμε αγώνες χωρίς άγχος και χωρίς όφελος. Είδαμε ανθρώπους μεγάλους που δεν τους είχαμε δει ποτέ. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία».

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ : «Εξαιρετική διοργάνωση. Υψηλό το επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι σε επίπεδο βετεράνων και είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη διοργάνωση».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ: «Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι το δεύτερο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχω. Είναι ξεχωριστή εμπειρία. Ειδικά το γεγονός ότι γίνεται στην Ελλάδα. Καλώ τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τζούντο. Να ξεκινήσουν και να μην το παρατήσουν ποτέ. Εγώ ξεκίνησα στα 13 και συνεχίζω και τώρα στα 53. Και συνεχίζουμε».

X