«Χρυσή» η Μπουκουβάλα, «χάλκινη» η Ανδρούτσου

Πεσκάρα (ανταπόκριση)

Ακόμη μία «μεγάλη» κυρία του ευρωπαϊκού τζούντο, η Γαλλίδα Μπάρμπαρα Αρέλ, υποκλίθηκε στο ταλέντο της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα (-57 κιλά). Η τζουντόκα του Νικηφόρου Ανατολής Ιωαννίνων, τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Αγώνες της Αλμερία, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Μεσογειακό τουρνουά που φιλοξενείται στην Πεσκάρα σημειώνοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στον τελικό μάλιστα, έκαμψε την αντίσταση της δύο φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης στις γυναίκες (5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου, 7η στο Σίδνεϊ), της Γαλλίδας Αρέλ, επικρατώντας με Ippon μετά από Osae-komi.

 

«Η αλήθεια είναι πως δεν χορταίνω να ακούω τον εθνικό μας ύμνο. Ήθελα πολύ αυτό το χρυσό μετάλλιο, αφού πριν από τέσσερα χρόνια στην Αλμερία, περιορίστηκα στο ασημένιο. Με την Αρέλ αγωνίστηκα για πρώτη φορά. Ήξερα όμως ακριβώς τι έπρεπε να περιμένω και νομίζω ότι αυτό φάνηκε και από την άνετη νίκη. Θέλω να συνεχίσω στους ίδιους αγωνιστικούς ρυθμούς ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα γίνει τέλη Αυγούστου στο Ρότερνταμ. Ένα μετάλλιο εκεί θα με απογείωνε στην παγκόσμια κατάταξη αλλά και ψυχολογικά. Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή μου, όμως νοιώθω καλά και με μια κλήρωση βατή πιστεύω ότι θα μπορέσω να ανέβω στο βάθρο των νικητριών», είπε η Μπουκουβάλα.

 

Η πορεία της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης στις Νέες Γυναίκες, ξεκίνησε με τη νίκη επί της Ορόρα Σκόζα από την Αλβανία. Το εμπόδιο της Τυνήσιας, Νέσρια Τζελάσι στο β` προκριματικό γύρο ξεπεράστηκε το ίδιο εύκολα, ενώ στα ημιτελικά η Μπουκουβάλα νίκησε και την Τουρκάλα, Τουγκμπά Ζεχίρ. Στον τελικό, ένα waza-ari στα μισά του πενταλέπτου και ένα ακόμη (μετά από osae-komi) λίγο πριν την εκπνοή, χάρισαν στο ελληνικό τζούντο το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία του θεσμού, μετά από αυτό του Ηλία Ηλιάδη, στην Αλμερία, το 2005.

 

Χάλκινο μετάλλιο η Ανδρούτσου

Δύο νίκες σε συνολικά τρεις αγώνες, ήταν αρκετές ώστε η Δήμητρα Ανδρούτσου να φτάσει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των -63 κιλών. Η Ελληνίδα τζουντόκα, που επίσημης ανήκει στο Νικηφόρο Ανατολής, παρά την ήττα στα προκριματικά από την Αλγερινή, Καχίνα Σαίντι, κατάφερε στα ρεπεσάζ να επικρατήσει τόσο της, Κάρεν Σάμας, από το Λίβανο, όσο και της Ιταλίδας, Φλάβια Παγκανέσι και να φτάσει στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητριών.

 

«Το μετάλλιο αυτό αποτελεί μια καλή τονωτική ένεση ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U20 που θα γίνει τον Οκτώβριο στο ΣΕΦ. Γνωρίζω πως εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, όμως πιστεύω στις δυνατότητές μου και αυτό με κάνει ακόμη πιο δυνατή», είπε η Δήμητρα Ανδρούτσου.

 

Πέμπτος ο Λαυρέντης Αλεξανίδης

Παρά το καλό ξεκίνημα και τις δύο σερί νίκες επί των Σουγκόι Ουριάρτε (Ισπανία) και Χασάν Γιλμάζ (Τουρκία), ο Λαυρέντης Αλεξανίδης δεν μπόρεσε να πάρει γεύση βάθρου στους Αγώνες της Πεσκάρα. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, στα ημιτελικά αντιμετώπισε τον Σέρβο Μίλος Μιγιάλκοβιτς από τον οποίο γνώρισε την ήττα, ενώ στον τελικό των ρεπεσάζ και στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, γνώρισε ακόμη μία ήττα από τον Ιταλό Φραντζέσκο Φαράλντο.

 

«Στον αγώνα με τον Σέρβο έδειξε πολύ καλά στοιχεία, όμως στο τέλος φάνηκε να κουράζεται και του στοίχισε την πρόκριση. Μεγάλη προσπάθεια έκανε απέναντι και στον Φαράλντο, όμως ούτε εκεί του βγήκε το παιχνίδι που θα ήθελε. Ελπίζουμε ότι πράγματα θα πάνε καλύτερα στο Παγκόσμιο του Ρότερνταμ, όπου εκεί η ελληνική ομάδα έχει υψηλούς στόχους», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών, Νίκος Ηλιάδης.

X