Το τζούντο χαιρετίζει την απόφαση της ΔΟΕ για την πάλη

Με ιδιαίτερα χαρά υποδέχθηκε ο κόσμος του τζούντο, την απόφαση της ΔΟΕ για παρουσία της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 αλλά και του 2024. Τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο όσο και ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης, αναφέρθηκαν στα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν χθες το απόγευμα από το Μπουένος Άιρες δια στόματος του προέδρου της ΔΟΕ, Δρ. Ζακ Ρογκ.

«Με χαρά χαιρετίζουμε την παραμονή της πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Για όσους γνώριζαν τις καταστάσεις και ξέρουν από αθλητισμό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Η πάλη είναι ένα από τα βασικότερα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων και ένα από τα παλαιότερα καθώς κατείχε σημαντική θέση στους αρχαίους ολυμπιακούς-ένα άθλημα που είναι επιβεβλημένο να παραμείνει. Μια πιθανή απώλεια θα ήταν  πολύ δυσάρεστη, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει καθολική σχεδόν συμμετοχή από όλα τα κράτη στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Σε ό, τι αφορά τη χώρα μας, υπάρχει και μια ιστορική ιδιαιτερότητα λόγω της κληρονομιάς από αρχαιοτάτων χρόνων και οι ολυμπιακοί αγώνες του παρελθόντος ταυτίστηκαν με το άθλημα. Εξάλλου μια πιθανή αποπομπή θα μπορούσε να σημάνει και νέες αμφισβητήσεις σε άλλα παραδοσιακά αθλήματα», δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Καφενταράκης.

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο νέος πρόεδρος της FILA, Νέναντ Λάλοβιτς, στην απόφαση για παραμονή της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, στάθηκε ο Νίκος Ηλιάδης. «Είμαστε χαρούμενοι για την παραμονή της πάλης-ενός μαχητικού αθλήματος που είχε σπουδαία θέση και στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες της χώρας μας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα είναι μια σπουδαία νίκη, καθως το άθλημα αποτελεί κληρονομιά και συνδέεται με το ένδοξο παρελθόν εκείνων των χρόνων. Η πάλη έπρεπε να μείνει και οι άνθρωποί της, με επικεφαλής τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Νέναντ Λάλοβιτς, δούλεψαν πολύ γι’ αυτό. Αλλαξαν τους κανονισμούς και έδωσαν μια νέα πνοή στο άθλημα κάνοντας το εκτός των άλλων το πιο εμπορικό. Είναι ένα συγγενές άθλημα με το τζούντο και χαιρόμαστε και εμείς για την επιτυχία του».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

X