Συνέντευξη του Νίκου Ηλιάδη στο hjf.gr

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με το ελληνικό τζούντο να δηλώνει και πάλι το “παρών”. Ο δις ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης, αλλά και ο Ρομάν Μουστόπουλος, χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης u-23 διεκδικούν υπό την καθοδήγηση του εθνικού πολυνίκη προπονητή Νίκου Ηλιάδη τίποτα λιγότερο από μετάλλια στις κατηγορίες τους. Απομονωμένοι στο προπονητικό κέντρο του Λουτρακίου τα δίνουν όλα για όλα λίγο πριν την αναχώρηση για το Ρίο, στις 29 Ιουλίου. Ο Mr Ippon του παγκοσμίου τζούντο, στους τέταρτους Ολυμπιακούς αγώνες της καριέρας του, μετά το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας και το χάλκινο του Λονδίνου επιδιώκει και πάλι τη θέση στο βάθρο, σε αυτή τη διοργάνωση που θα αποτελέσει και την τελευταία στην τεράστια πορεία του. Και ο Ρομάν Μουστόπουλος στα 23 του χρόνια, με την άνεση του “πρωτάρη” στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς άγχος διεκδικεί και αυτός ένα μετάλλιο. Ο δε Νίκος Ηλιάδης, που τα έχει ζήσει και χαρεί όλα ως εθνικός προπονητής, μετάλλια σε ολυμπιακούς, σε παγκόσμια, σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε διεθνείς αγώνες μεγάλου βεληνεκούς, παραμένει διψασμένος και ανυπόμονος για νέους τίτλους. Στις 9 Αυγούστου ο Ρομάν Μουστόπουλος ανοίγει την αυλαία στην κατηγορία των -81 κιλών και την επόμενη ημέρα ακολουθεί ο Ηλίας Ηλιαδης στα -90 κιλά. Και όλα είναι έτοιμα για να πανηγυρίσει και πάλι η χώρα μας ένα μετάλλιο και το ελληνικό τζούντο να δώσει χαρά κι ελπίδα στους ‘Ελληνες και Ελληνίδες. Από το προπονητικό κέντρο του Λουτρακίου, ο Νίκος Ηλιάδης άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στο site της Ελληνικης Ομοσπονδίας Τζούντο για το κορυφαίο γεγονός του πλανήτη:

– Νίκο, η φετινή σας προετοιμασία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει κάποια κοινά στοιχεία με αυτή του 2004 και του θριάμβου που ακολούθησε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Ηλία Ηλιάδη ;
“Στην ουσία δεν υπάρχει σύγκριση, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, γιατί ο Ηλίας τότε ήταν απλά ένα 17χρονο παιδί χωρίς… γνώση της τεράστιας επιτυχίας που πέτυχε. Δεν κατάλαβε τι είχε … κάνει. Ενας αγνός αθλητής τέτοιας ηλικίας κατέβαινε σε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς το άγχος και την αγωνία ενός έμπειρου αθλητή που πρέπει να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι. Πολύ σημαντικό για έναν αθλητή να μην νιώθει πίεση !”
-Τώρα, λίγο πριν τους Ολυμπιακόύς Αγώνες του Ρίο, στην τέταρτη διοργάνωση που συμμετέχει, νιώθει άγχος ;
“Οχι, γιατί απλά, δεν έχει τραυματισμούς και είναι σε εξαιρετική φόρμα. Φυσικά είναι επιβαρυμένος από χρόνιους τραυματισμούς και ενδέχεται να “ξυπνήσει” κάποια ενόχληση σε κάποιο κρίσιμο παιχνίδι, αλλά… είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Προπονείται στο μάξιμουμ και μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Φυσικά και δεν έχει την ενέργεια και την εκρηκτικότητα του 17χρονου, αλλά αυτό το ξεπερνά με την τεράστια εμπειρία του.”

-Και αυτή η εμπειρία είναι τόσο σημαντικό “όπλο” για την κατάκτηση ενός μεταλλίου ;
“Ο Ηλίας αποτελεί ένα “φόβητρο” για τους αντιπάλους του. Οποιος παλεύει μαζί του, παλεύει για… να μην χάσει. Και όταν κάποιος παλεύει απλώς για να μην χάσει, τότε χάνει. Δεν μπορεί να αντέξει στον πιθανό φόβο της ήττας.”

-Αναμφισβήτητα, στόχος σας είναι ένα μετάλλιο, ωστόσο ίσως και μια πέμπτη π.χ. θέση να αποτελούσε ένα τιμητικό “αντίο” του Ηλία από την αγωνιστική δράση.
“Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει τιμητική θέση για τον Ηλία, πλήν των μεταλλίων. Όσα χρόνια και αν αγωνίζεται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, πάντοτε στόχος είναι η θέση στο βάθρο. Τόσο ο Ηλίας, όσο και εγώ δεν αρκούμαστε σε τίποτα λιγότερο.”

-Θα αλλάξετε κάτι στη λογική των τελευταίων προετοιμασιών, κάποια άλλη “συνταγή” στις έως τώρα συνήθειές σας πριν τον μεγάλο αγώνα ;
“Τίποτα καινούργιο δεν υπάρχει. Οι συνταγές είναι οι δοκιμασμένες και οι ενδεδειγμένες. Μας έχουν δικαιώσει και επιβραβεύσει τόσα χρόνια οπότε και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα στις συνήθειές μας.”

-Πώς είναι τα δικά σου συναισθήματα; Είναι η τέταρτη συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ώς εθνικού προπονητή και μια ακόμη πρόκληση !
“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια διοργάνωση εντελώς διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες. Κατ΄αρχήν πρέπει να είσαι σε θέση να προκριθείς, σε θέση να συμμετάσχεις. Η συμμετοχή σημαίνει λοιπόν πολλά και η χαρά η δική μου μεγάλη που μπορούμε και πάλι να αγωνιζόμαστε στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Προετοιμαζόμαστε τέσσερα χρόνια τώρα και φυσικά όνειρό μου είναι ένα ακόμη μετάλλιο. Εγώ ξέρετε, από μικρό παιδί, από το σχολείο προσπαθούσα και ήθελα πάντοτε να κερδίζω. Απ΄όταν με θυμάμαι είχα τη φιλοδοξία να φτάνω στην κορυφή, να είμαι πρώτος, μεταξύ συμμαθητών, μεταξύ συναθλητών, μεταξύ συναδέλφων !”

-Μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας στίβου της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, υπάρχει πλέον και η πιθανότητα αποκλεισμού όλων των Ρώσων αθλητών, φυσικά και  στο τζούντο κάτι που θ` αποφασίσουν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες
“Αυτό δεν μας χαροποιεί καθόλου… αν και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ο Ηλίας έχασε από Ρώσο αθλητή. Χωρίς καμμία αμφιβολία ο Ρώσος που μπορεί να βρεθεί μπροστά στον Ηλία τώρα, είναι πολύ καλός και δυνατός, αλλά, εμείς θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και να τον νικήσουμε. Να πάρει τη νίκη ο Ηλίας επειδή ήταν καλύτερος και όχι επειδή λόγω των εξελίξεων δεν μπόρεσε να αγωνιστεί. Και αυτό ακριβώς λέμε, εδώ στο Λουτράκι και σε αθλητές από άλλες χώρες, από την Ισπανία, την Αμερική, την Γεωργία και την Ουκρανία που μας βοηθούν στην προετοιμασία.”

-Εκτός του Ηλία, και ο Ρομάν Μουστόπουλος θα διεκδικήσει τη διάκριση και επιτυχία…
“Το πολύ θετικό με τον Ρομάν είναι ότι δεν αγχώνεται ποτέ! Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, πολύ ικανός και επίσης… ικανός για τα πάντα. Θωρώ ότι και αυτός είναι έτοιμος για ένα μετάλλιο-αποτελεί το φαβορί στην κατηγορία του.”

-Σε περίπτωση διάκρισης και μεταλλίων που θα  ήθελες να αφιερώσεις ;
“Πάνω απ΄όλα στη χώρα μας, στην Ελλάδα-αυτό έρχεται πρώτο, η πατρίδα είναι πάνω απ΄όλα. Μετά ερχόμαστε εμείς οι ίδιοι που μοχθήσαμε για τη νίκη και φυσικά η οικογένειές μας και το άθλημα του τζούντο.”

-Δεν είναι λίγες οι φορές  που έχεις αναφερθεί στην αδικία που έχουν δεχτεί οι αθλητές μας από τους διαιτητές. Πολλές φορές βρεθήκαμε μακριά από μετάλλια και διακρίσεις λόγω διαιτητών !
“Πάντα στο τζούντο, οι αθλητές έχουν δύο αντιπάλους, τους αθλητές και τους διαιτητές ! Φυσικά εμείς δεν πρέπει να δώσουμε το “δικαίωμα” να μας αδικήσουν-πρέπει να είναι καθαρές οι νίκες μας.”

-Σκέφτομαι ωστόσο ότι το βαρύ όνομα του Ηλία, η εμβληματική του παρουσία όλα αυτά τα χρόνια θα κάνει τους διαιτητές να τον “υποστηρίξουν”…
“Δε νομίζω ότι από πλευράς τους υπάρχει τέτοιου είδους σεβασμός. Ισως δυο-τρεις από αυτούς να σκεφτούν για ένα σφύριγμα που θα τον ωφελήσει, αλλά στην πλειοψηφία τους, δεν “καταλαβαίνουν” από μεγάλα ονόματα αθλητών.”

-Ή παρουσία του Ηλία στο Ρίο ωστόσο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολύ κόσμο, λάτρεις του παγκόσμιου τζούντο και του αθλητισμού γενικότερα…
“Α, ναι, σε οποιαδήποτε χώρα και να πάμε, σε όλους τους αγώνες, ο Ηλίας είναι σε… πρώτο πλάνο. Είτε χάσει, είτε κερδίσει απ΄αυτόν θα πάρουν συνεντεύξεις, αυτόν θα φωτογραφήσουν, από αυτόν θα ζητήσουν αυτόγραφα. Είναι πολύ δημοφιλής και αγαπητός και φυσικά και στο Ρίο, τον περιμένει αντίστοιχη υποδοχή και αντιδράσεις.”

X