Συνέντευξη του Βαγγέλη Σουφλέρη στο hjf.gr

Την εκτίμηση ότι τέσσερις αθλητές μας έχουν τα φόντα, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΤ, Βαγγέλης Σουφλέρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο site της ομοσπονδίας. Αναφορικά με τον Ηλία Ηλιάδη είπε μπορεί να φτάσει ακόμη και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία των -90 κιλών, ενώ σχετικά με το Κογκρέσο της IJF που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τόνισε ότι στόχος είναι η υπερψήφιση της πρότασης μομφής που έχουν καταθέσει οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.

 

Όλη η συνέντευξη του προέδρου της ΕΟΤ, Βαγγέλη Σουφλέρη…

 

– Τα Παγκόσμια πρωταθλήματα που έχουν και προολυμπιακό χαρακτήρα συγκεντρώνουν τους καλύτερους τζουντόκα του κόσμου…

«Είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση της χρονιάς. Από το Ρίο ντε Τζανέιρο θα παρελάσουν όλα τα αστέρια του παγκοσμίου τζούντο, αφού μέσω Βραζιλίας θα δοθούν και οι προκρίσεις για το Πεκίνο. Ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος, κάτι που ωστόσο δεν μας τρομάζει, αφού είμαστε συνηθισμένοι στις προκλήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα, στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να παρουσιάσουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα στους άνδρες και θεωρώ ότι θα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού που έχουμε δώσει με τις διακρίσεις. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, όμως η προετοιμασία που έχουμε πραγματοποιήσει, σε συνδυασμό με την ποιότητα αυτής της ομάδας, με κάνει να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος».

 

– Πόσοι και ποιοι αθλητές μας πιστεύετε ότι μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;

«Με τη βοήθεια της τύχης, που έχει να κάνει βασικά με την κλήρωση, θεωρώ ότι τέσσερις αθλητές μας μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο Πεκίνο. Πρόκειται για τον Λαυρέντη (Αλεξανίδη) στα -60, τον Ταριέλ (Ζιντιρίδη) στα -66, τον Θόδωρο (Μασμανίδη) στα -81 και έναν εκ των Διονύση και Βασίλη (Ηλιάδη) στα -100 και +100 κιλά»…

 

… και ο Ηλίας Ηλιάδης;

«Ο Ηλίας είναι ο κορυφαίος αθλητής στα -90 κιλά. Έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για το Πεκίνο μέσω της ευρωπαϊκή κατάταξης, οπότε γι` αυτόν, η πρόκληση ήταν και παραμένει το μετάλλιο. Στο Κάιρο το 2005 πήρε το ασημένιο μετάλλιο, στο Ρίο μπορεί ακόμη και το χρυσό. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Είναι αθλητής με παρόν και μέλλον, ο οποίος θεωρώ ότι θα γράψει τη δική του μοναδική Ιστορία στο χώρο του παγκοσμίου τζούντο».

 

– Στην ερώτηση τι προτιμάτε: ένα μετάλλιο ή εννέα πέμπτες θέσεις που οδηγούν και στο Πεκίνο, τι θα απαντούσατε;

«Φυσικά και εννέα πέμπτες θέσεις. Το μετάλλιο είναι για το πρεστίζ του αθλητή, οι προκρίσεις όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου είναι για το πρεστίζ του αθλήματος στη χώρα μας αλλά και γενικότερα για το πρεστίζ του ελληνικού αθλητισμού. Θα ήθελα την επόμενη χρονιά, να ταξιδέψουμε στο Πεκίνο, με όσο το δυνατόν πιο πολλούς Έλληνες τζουντόκα. Το άθλημα στην Ελλάδα την τελευταία επταετία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και η πολυπληθής παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 θα ήταν το επισφράγισμα της μέχρι τώρα εντυπωσιακής πορεία».

 

– Τον τελευταίο καιρό, πολλά ακούστηκαν σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει η Ελλάδα από τη διαιτησία. Πιστεύετε ότι στο Ρίο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά;

«Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο στη διάρκεια ενός αγώνα να πρέπει μαζί με τον αντίπαλο να έχεις να παλέψεις και τη διαιτησία. Όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο της διαιτησίας. Τα προβλήματα που έχουμε εμείς τα έχουν και άλλες χώρες. Παλεύουμε να τα διορθώσουμε, γιατί είναι πολύ σκληρό για έναν αθλητή να μην έχει την αντιμετώπιση που του αρμόζει μέσω στο τατάμι. Δουλεύουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

– Στο περιθώριο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί και το Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Εκεί περιμένουμε κάτι σαν Ελλάδα;

«Περιμένουμε η πρόταση μομφής που έχουν καταθέσει οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες να έχει αντίκρισμα και ο πρόεδρος της EJU, Μάριους Βίζερ να μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ως Ελλάδα και ως ΕΟΤ, πρωτοστατήσαμε στη συγκεκριμένη πρόταση μομφής, αφού θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τα ηνία στην προεδρία της IJF. Ο κ. Βίζερ συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο ισχυρός άνδρας μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας, για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση. Θέλουμε το ελληνικό τζούντο να ισχυροποιηθεί σε διοικητικό επίπεδο στην IJF και θεωρώ πως ότι δεν καταφέραμε στο Κάιρο πριν από δύο χρόνια, μπορούμε τώρα να το κάνουμε πραγματικότητα».

X