Συνέντευξη Γιάννη Καφενταράκη στο hjf.gr

Η νέα χρονιά μπήκε πλέον και το ελληνικό τζούντο προετοιμάζεται για τις μεγάλες προκλήσεις και στόχους για το 2016. Συνεχίζοντας στο δρόμο της καταξίωσης και επιτυχιών οι Έλληνες τζουντόκα προσδοκούν μετάλλια και θέσεις στο βάθρο, με αιχμή του δόρατος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο Γιάννης Καφενταράκης μιλώντας στο site της ΕΟT, επικεντρώθηκε στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά στοιχεία της χρονιάς που πέρασε:
 
-Κύριε Καφενταράκη, τι απολογισμό θα μπορούσατε να κάνετε για την περσινή χρονιά ;
“Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας αναφορά στον οικονομικό τομέα, καθώς, ειδικά αυτες τις εποχές, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αντιμετωπίσαμε λοιπόν με επιτυχία όλα τα επιμέρους οικονομικά θέματα, καλύψαμε όλες τις “τρύπες” προηγουμένων ετών και μειώσαμε σταδιακά όλα τα χρέη τα οποία οδηγούνται πλέον σε μηδενισμό. ‘Εγινε μια πολύ χρηστή διαχείριση χωρίς περιττά έξοδα, χωρίς τη δημιουργία ελλειμάτων, κάτι που μας λύνει τα χέρια για να προχωρήσουμε στους στόχους μας. Και είχαμε στο πλάι μας τόσο την κρατική βοήθεια όσο και την Παγκόσμια Ομοσπονδία και Ευρωπαϊκή ‘Ενωση Τζούντο που μας εμπιστεύονται λόγω των άριστων διοργανώσεών μας αλλά και των αγωνσιτικών επιτυχιών των τζουντόκα μας.”

-Είστε ικανοποιημένος λοιπόν από την κρατική βοήθεια…
“Η ομοσπονδία κι εγώ προσωπικά διατηρούμε άριστες σχέσεις τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Τζούλιο Συναδινό. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον για μια επιτυχημένη πορεία του αθλήματος. Ωστόσο αυτό το διάστημα ζητάμε μια επιπλέον βοήθεια από την Πολιτεία στο θέμα των φυσικοθεραπευτών-κάποια πρόσληψη, ώστε να βοηθιούνται οι αθλητές μας. Πολλές φορές τραυματίζονται και “μένουν” πολύ πίσω στην αποκατάσταση γιατί δεν υπάρχει κάποιος ειδικός, να παρέμβει άμεσα για αποθεραπεία και αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο κυνήγι των βαθμών για τις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, δεν μπορούν να μείνουν πίσω απέχοντας από αγώνες και χάνοντας πολύτιμο έδφος.”

-Τα θετικά απ’ τη χρονιά που έφυγε ;
“Θα ήθελα κατ΄αρχάς να αναφερθώ στη Σχολή προπονητών Γ που διοργανώσαμε το 2015 με πολύ μεγάλη επιτυχία. ‘Ηταν μια συνεργασία της ομοσπονδίας μας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στέφθηκε από τέτοια επιτυχία που λάβαμε την υπόσχεση από την ΓΓΑ ότι φέτος θα διοργανώσουμε Σχολή Προπονητών Β’. Πρέπει να σας πω γενικά ότι η λειτουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο θεωρείται υποδειγματική-και αυτό δεν το υποστηρίζω ο ίδιος αλλά ο ΓΓΑ, Τζούλιος Συναδινός. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Αμυνταίου, προ μηνός, είπε ότι αποτελούμε “παράδειγμα προς μίμηση. για όλες τις ομοσπονδίες.”

-Ωστόσο αγωνιστικά δεν ζήσαμε κάποια ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία…
“Ναι, ίσως, μην ξεχνάμε ωστόσο το χρυσό μετάλλιο του Βασίλη Μπαλαμπανασβίλι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα u-18 και το ασημένιο μετάλλιο της Τελτσίδου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επίσης διατηρήσαμε τις δύο προκρίσεις των αθλητών μας, Ηλία Ηλιάδη και Ρομάν Μουστόπουλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στόχος μας είναι η συμμετοχή τεσσάρων αθλητών στη διοργάνωση και βέβαια η κατάκτηση κάποιων μεταλλίων. Φυσικά όλοι οι τζουντόκα που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς είναι και “φαβορί” για την κατάκτηση μεταλλίου και δεν χωρούν προγνωστικά. Πάντως εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους δικούς μας αθλητές !”

-Εκτός αυτών, δίνετε έμφαση και στις υποδομές…
“Πολύ σωστά, μας ενδιαφέρει πολύ η ανάπτυξη των υποδομών. ‘Εχουμε στόχο να ιδρύσουμε προπονητικά κέντρα ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους αθλητές και αθλήτριες να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους στο τζούντο. Και αυτό δε θα γίνει μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.”

-Στο δρόμο για το Ρίο υπάρχει άλλη… βοήθεια ;
“Ναι- της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τον πρόεδρο της οποίας, Σπύρο Καπράλο έχουμε άριστες σχέσεις. Μας βοηθά και μας ενισχύει και βρίσκεται δίπλα μας ό,τι και αν προκύψει…”

-Τι εύχεστε για το 2016 ;
“Υγεία για όλους τους αθλητές μας-και μακριά από τραυματισμούς… Και υγεία και για τους προπονητές και όλους τους ανθρώπους των σωματείων μας. Να έχουμε μια δημιουργική χρονιά με κάθε δυνατή επιτυχία.”

X