Συνέντευξη Γιάννη Καφενταράκη στο hjf.gr

Απόλυτα ικανοποιημένος για τις αγωνιστικές και οργανωτικές επιτυχίες, υπερήφανος για την καταξίωση των αθλητών και αθλητριών και ιδιαίτερα αισιόδοξος για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τζούντο μέσα στο 2015 εμφανίστηκε ο πρόεδος της ελληνικής ομοσπονδίας τζούντο Γιάννης Καφενταράκης. Ο κύριος Καφενταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΤ, κάνοντας μια αποτίμηση της χρονιάς που κλείνει, αναφέρθηκε στους σημαντικούς “σταθμούς” του 2014 δίνοντας έμφαση στις συγκλονιστικές εμφανίσεις του Ηλία Ηλιάδη και στην ανάδειξή του ως κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών.
 
-Μεγάλη υπερηφάνεια φαντάζομαι για την ανάδειξη του Ηλία ως κορυφαίου της χρονιάς…
-Πράγματι, νοιώθω πολύ υπερήφανος, ευτυχής και ικανοποιημένος για την βράβευση του Ηλία. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, το περιμέναμε και φέτος ήρθε η δικαίωση. Δικαίωση για έναν εκπληκτικό αθλητή που με τους θριάμβους του αποδεικνύει συνεχώς ότι δικαιούται την αναγνώριση.
 
-Τα υπόλοιπα “συν” του ελληνικού τζούντο για το 2014 ;
-‘Ηταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, με μετάλλια και διακρίσεις σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Grand Prix και Grand Slam. Υπήρξε τεράστια αναγνώριση των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά και οργανωτικά, η χρονιά κλείνει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, καθώς εκτός από το άρτιο “Iliadis Cup”, η χώρα μας φιλοξένησε και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα u-18 με μεγάλη συμμετοχή και υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Επίσης διοργανώσαμε άψογα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, κάτι που σ΄αυτές τις εποχές τις κρίσης δείχνει δύσκολο για άλλες ομοσπονδίες.
 
-Η διοργάνωση των διεθνών αγώνων από τη χώρα μας δείχνει και την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στις οργανωστικές μας ικανότητες.
-Ακριβώς-μας εμπιστεύονται, καθώς έχουμε δώσει σπουδαία δείγματα ετοιμότητας και μας παρέχουν τη δυνατότητα διοργάνωσης μεγάλων αγώνων. Από την άλλη πλευρά, και οι επιτυχίες των αθλητών μας αποτελούν μεγάλο ατού, η διεθνής κοινότητα του τζούντο έχει συνηθίσει στις επαναλαμβανόμενες πρωτιές μας και μας ανοίγει το δρόμο πολλών διοργανώσεων. Πρόκειται για δύο παραμέτρους αλληλένδετες : Οργανωτικές ικανότητες και αγωνιστικές επιτυχίες.
 
-Και πώς έχει έρθει αυτή η ευτυχής συγκυρία, δλδ επιτυχίες και στους δύο τομείς ;
-Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και οργάνωσης, μιας καλής διοίκησης και ενός σοβαρού διοικητικού συμβουλίου. Τόσο σε επίπεδο διαχειριστικό, οργανωτικό, στον έλεγχο που γίνεται οι προσπάθειες αποδίδουν. Επίσης υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους συλλόγους και τους αθλητές. Διοίκηση και αθλητές αποτελούν ένα αλληλένδετο δίπτυχο. Εν τω μεταξύ παρά τις συνεχείς μειώσεις στις επιχορηγήσεις, δε στερήσαμε τίποτα από τους αθλητές μας, έκαναν τις προετοιμασίες τους και συμμετείχαν σε όλες τις διοργανώσεις.
 
-Κάθε οικονομική βοήθεια ευπρόσδεκτη ωστόσο !
-Φυσικά και επί τη ευκαιρία, θέλω να αναφερθώ στη μεγάλη ανάσα που πήραμε μέσω της πρωτοβουλίας του πρόεδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου που βρήκε χορηγούς για τους αθλητές και την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τεράστια βοήθεια…
 
-Για ποια πράγματα είστε υπερήφανος για το 2014 ;
-Πρώτα απ΄όλα για τον Ηλία που ξεπερνώντας ένα σοβαρό χειρουργείο που τον έφερε να περπατά με πατερίτσες πέτυχε τον τεράστιο άθλο της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και εκτός από τις επιτυχημένες διοργανώσεις που αποτελούσαν ένα στοίχημα, νιώθω υπερήφανος για το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια και στα δύο χρόνια θητείας μου στον προεδρικό θώκο, έγινε σχολή προπονητών κατηγορίας Γ’.
 
-Υπάρχει ενδιαφέρον ωστόσο και για τα μικρά παιδιά…
-Μας ενδιαφέρουν πολύ οι μικρές ηλικίες και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά που διοργανώνονται. ‘Εμφαση δίνουμε και στον σχολικό αθλητισμό. Γενικά θέλουμε να είμαστε κοντά στους αθλητές  και να τους βοηθάμε. Αυτό που χρειάζεται είναι ομόνοια και ομοψυχία διοίκησης και αθλητών ώστε να προχωρούμε μπροστά.
 
-Τι περιλαμβάνεται στους στόχους της νέας χρονιάς ;
-Επιτυχίες σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και εξασφάλιση των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Ο Ηλιάδης ο Μουστόπουλος, ο Αζωίδης, ο Ντανατσίδης και η Τελτσίδου έχουν πλέον μεγάλη εμπειρία και μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόκριση, ώστε να μην μπουν σε περιπέτειες την τελευταία στιγμή. Μπορούμε να έχουμε πέντε αθλητές στο Ρίο.
 
-Ευχή για τη νέα χρονιά ;
-Μα υγεία και πάλι υγεία-μια χρονιά χωρίς τραυματισμούς ! Μόνο έτσι μπορούμε να κυνηγήσουμε τους στόχους μας…

X