Στον τόπο του… εγκλήματος επέστρεψε μετά από 10 χρόνια ο Γκόντιουκ

Ο αντίπαλος του Ηλία Ηλιάδη στον τελικό των Oλυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ο αθλητής που ηττήθηκε από τον Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, ο Ουκρανός που περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο πριν από δέκα χρόνια στην διοργάνωση του 2004 επέστρεψε στον…τόπο του εγκλήματος.

Ο Ρόμαν Γκόντιουκ προπονητής πλέον της εθνικής νέων Ουκρανίας, βαθιά συγκινημένος ξαναέζησε στην εγκατάσταση των Α. Λιοσίων εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές και αναφέρθηκε στον τελικό της κατηγορίας των -81 κιλών:

“Τα θυμάμαι όλα σα να ήταν χτες, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία-δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Θυμάμαι που τελείωνε ο αγώνας, πανηγύριζαν έξαλλα οι ‘Ελληνες και σήκωσα το βλέμμα στις κερκίδες και είδα συγγενείς του Ηλία να “τρελλαίνονται” για την διαφαινόμενη νίκη. Γνώριζα εξαρχής ότι ο Ηλίας ήταν ένας πολύ δυνατός αντίπαλος και θα ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας. Στενοχωρήθηκα πολύ για την ήττα-ο Ηλίας ήθελε να μου πιάσει ιπποτικά το χέρι και να μου το σηκώσει αλλά ήμουν θυμωμένος. Μετά ηρέμησα και από τότε είμαστε φίλοι”.

Αναφερόμενος στην πορεία του Ηλία από τότε, ο Γκόντιουκ ήταν χείμμαρος: “Είναι ένας τεράστιος αθλητής, με απίστευτη δύναμη και τεχνική. Θεωρώ ότι θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Εκτός από τις αδιαμφισβήτητες αγωνιστικές ικανότητές του, είναι και ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, ένα χρυσό παιδί με μεγάλη καρδιά. Στην πατρίδα μου, είναι πασίγνωστος και αποτελεί πρότυπο για όλους τους αθλητές”.

Τέλος αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη χώρα του την Ουκρανία, ο Γκόντιουκ τόνισε: “Αυτά είναι θέματα που επιλύουν άλλοι. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον αθλητισμό και κλείνουμε τα αυτιά μας στις οποιεσδήποτε αντιπαλότητες. Ο αθλητισμός προσφέρει ειρήνη στον κόσμο, είναι μια γέφυρα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών”.

X