Ρίο 2007 – Σούπερ Ηλίας από… ασήμι

Ένα ακόμη «χρυσό κεφάλαιο», στην Ιστορία του ελληνικού τζούντο, δια χειρός Ηλία Ηλιάδη, γράφτηκε απόψε στην Arena Olimpico του Ρίο ντε Τζανέιρο. Όπως και πριν από δύο χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καίρου, έτσι και πριν από λίγες ώρες στη Βραζιλία, η ελληνική σημαία κυμάτισε στον ιστό των νικητών. Και αυτή τη φορά, ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου κρέμασε στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών, όπως δηλαδή είχε συμβεί και το 2005 στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

Και όλα αυτά, ένα μόλις χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκεί όπου θα βρεθεί ο Mr Ippon του ελληνικού τζούντο, αναζητώντας νέες μοναδικές στιγμές, σαν και αυτές που ζήσαμε το 2004 σε Αθήνα (Ολυμπιακό Τουρνουά) και Ρουμανία (Ευρωπαϊκό Ανδρών), το 2005 στο Κάιρο (Παγκόσμιο) αλλά και απόψε στην κατάμεστη από 4.000 κόσμο σάλα της Arena Olimpico…

 

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, λοιπόν, γράφτηκε η δεύτερη μεγαλύτερη στιγμή στην Ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Τρια χρόνια μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, η ελληνική συλλογή εμπλουτίστηκε και με ένα ακόμη, ασημένιας απόχρωσης, αυτή τη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών. Μετάλλιο που αναδεικνύει όχι μόνο το αγωνιστικό υπόβαθρο του Ηλία Ηλιάδη και το μοναδικό ταλέντο που διαθέτει, αλλά δίνει και το στίγμα της συστηματικής δουλειά που γίνεται στις τάξεις των εθνικών μας συγκροτημάτων, η οποία στις μεγάλες διοργανώσεις αποδίδει καρπούς, με διαφορετικούς κάθε πρωταγωνιστές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2005 (ανδρών), του 2006 (εφήβων) και του 2007 (ανδρών), ο συνολικός απολογισμός είναι πέντε μετάλλια, ένα εκ των οποίων χρυσό. Και έπεται συνέχεια, αφού η διοργάνωση του Ρίο ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες και δεν είναι λίγοι οι Έλληνες πρωταθλητές μας που «φλερτάρουν» με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο…

 

Τετράδα με τυπικές διαδικασίες…

Τρεις νίκες χρειάστηκε ο Ηλίας Ηλιάδης για να βρεθεί στα ημιτελικά της κατηγορίας των -90 κιλών. Τις δύο τις πέτυχε με Ippon απέναντι στον Κινέζο Γιανζού Χε και τον Ουκρανό Βαλεντίν Γκρεκόφ και την τρίτη με Yuko κόντρα στον Αιγύπτιο Χεσχάμ Μεσμπάχ.

 

Χουίζινγκα ο… πελάτης

Στα ημιτελικά, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, είχε την ευκαιρία να τριπλασιάσει τις νίκες του επί του Ολλανδού τρις Ολυμπιονίκη (σ.σ. μία φορά χρυσό και δύο φορές χάλκινο), Μαρκ Χουϊζίνγκα, αλλά και να συνεχίσει τη θετική παράδοση που έχει απέναντί του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο στο Super A του Παρισιού το Φεβρουάριο του 2007 όσο και στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα τον Αύγουστο του 2006, ο Ηλιάδης έφτασε σε ισάριθμες νίκες…

 

Στην αποψινή τους αναμέτρηση, έστω κι αν αυτή χρειάστηκε να οδηγηθεί στο Golden Score, ο Ηλιάδης ήταν εντυπωσιακός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Χουίζινγκα έφτασε στο Yuko χάρη σε δύο ποινές που δόθηκαν στον Έλληνα τζουντόκα. Ο τελευταίος με τη σειρά του, πήρε ενδιάμεσα ένα «καθαρό» Yuko και το ματς οδηγήθηκε στο Golden Score. Εκεί ο Ηλίας δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του. «Έψαξε» από την αρχή το σημείο που θα τον έφερνε στον τελικό και το πέτυχε (Waza-ari) 3 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του επιπλέον χρόνου.

 

Ασήμι μέσω… Γεωργίας

Ο Γεωργιανός Ιρακλί Τσιρεκίτζε, με μόλις ένα ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (σ.σ. το 2007 στο Βελιγράδι) στο ενεργητικό του, δεν φάνταζε ικανός να σταματήσει τη νικηφόρο πορεία του Ηλιάδη προς το χρυσό μετάλλιο. Όμως, ο Τσιρεκίτζε, μέσω της διαδικασίας του Golden Score έφτασε στο «χρυσό» σημείο (Yuko) που του χάρισε και το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας, αφήνοντας τον Έλληνα πρωταθλητή στο δεύτερο σκαλί του βάθρου για μία ακόμη φορά.

 

Στο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας, ο Ηλιάδης στάθηκε πολλές φορές άτυχος, αφού θα μπορούσε σε 2-3 στιγμές να πάρει σημείο ή ακόμη και τη νίκη. Μάλιστα, ο κεντρικός διαιτητής, δύο φορές έδωσε υπέρ του σημείο (στο 2:56 Shido στον Τσιρεκίτζε και στο 1:20 Koka), όμως και τις δύο φορές οι δύο πλάγιοι διαιτητές συμφώνησαν στο να ακυρωθεί η απόφαση. Έτσι, ο αγώνας οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο, όπου εκεί μία λάθος εκτίμηση από πλευράς του Έλληνα τζουντόκα, χάρισε τον πόντο και το χρυσό μετάλλιο στον αντίπαλό του.

 

Η πορεία του Ηλία Ηλιάδη προς το ασημένιο μετάλλιο

 

-90 κιλά

2ος γύρος

 

Ηλίας

Ηλιάδης

 

Γιανζού Χε (Κίνα)

WINNER

2:21 Waza-ari Ηλιάδης

1:32 Ippon Ηλιάδης

 

 

-90 κιλά

3ος γύρος

 

Ηλίας

Ηλιάδης

 

Βαλεντίν Γκρεκόφ

WINNER

4:10 Ippon Ηλιάδης

 

 

-90 κιλά

Προημιτελικά

 

Ηλίας

Ηλιάδης

 

Χεσχάμ Μεσμπάχ (Αίγυπτος)

WINNER

2:15 Koka (Shido) Ηλιάδης

2:15 Koka (Shido) Μεσμπάχ

1:14 Yuko Ηλιάδης

 

 

-90 κιλά

Ημιτελικά

 

Ηλίας

Ηλιάδης

 

Μαρκ Χουιζίνγκα (Ολλανδία)

WINNER

2:45 Koka (Shido) Χουίζινγκα

1:58 Yuko Ηλιάδης

1:00 Koka (Shido) Χουίζινγκα

Golden Score

3:45 Waza-ari Ηλιάδης

 

 

-90 κιλά

ΤΕΛΙΚΟΣ

 

Ηλίας

Ηλιάδης

 

Ιρακλί Τσιρεκίτζε (Γεωργία)

 

Golden Score

4:02 Yuko

WINNER

X