ΠΕΚΙΝΟ 2008: Συνέντευξη Ισίδωρου Κούβελου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ζήτημα επικοινωνίας (γλώσσα) αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των κινέζων διοργανωτών, αποτελούν σύμφωνα με τον Ισίδωρο Κούβελο, τα βασικότερα προβλήματα της πόλης του Πεκίνου εν όψει των 29ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (8-24 Αυγούστου).

 

«Πάμε να αντιμετωπίσουμε κάτι τελείως διαφορετικό απ` ότι στην Ατλάντα αλλά και το Σίδνεϊ. Οι συνθήκες που θα συναντήσουν οι αθλητές αλλά και όλοι εμείς που θα ταξιδέψουμε στο Πεκίνο, θα είναι πρωτόγνωρες. Ελπίζω, ότι από σήμερα που κλείνουν τα εργοστάσια τα οποία βρίσκονται στο Πεκίνο, αλλά και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα μειωθούν και τα προβλήματα», είπε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής για το Πεκίνο, ο οποίος αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

 

«Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι δύσκολο ακόμη και ν` αναπνεύσεις. Η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 34 βαθμούς εκείνη την εποχή, όμως αν λάβουμε υπόψη μας την ατμοσφαιρική ρύπανση και το γεγονός ότι η υγρασία αγγίζει το 90-93%, τότε καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τις επιδόσεις των αθλητών που θα λάβουν μέρος σε αγώνες εκτός κλειστών γυμναστηρίων. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η επικοινωνία και η συνεννόηση, ενώ και ο γενικότερος τρόπος λειτουργίας της διοργανωτών δυσκολεύουν σημαντικά το έργο μας. Αναφορικά με τα έργα στα στάδια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρίσκονται σε λίγο χειρότερο σημείο, απ` ότι ήταν τα έργα στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια. Γίνονται ακόμη έργα εντός σταδίων αλλά και στους περιβάλλοντες χώρους. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, τα στάδια είναι καταπληκτικά. Είναι αυτό που λένε έργα τέχνης, με ωραία αρχιτεκτονική, που αξίζει να τα δεις».

 

Ο κ. Κούβελος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που θα έχουν και οι αθλητές της ιστιοπλοίας, αφού εκτός από την εμφάνιση… φυκιών στον θαλάσσιο χώρο που θα γίνουν οι αγώνες, «ο αέρας δεν είναι πάνω από τρία μποφόρ, γεγονός που θα βοηθήσει τους μικρόσωμους αθλητές και γενικότερα όλους όσους έχουν συνηθίσει από τους συγκεκριμένους στίβους».

 

Επανερχόμενος στο θέμα της ρύπανσης, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής για το Πεκίνο είπε ότι οι κινέζοι διοργανωτές, για τα αθλήματα που είναι διάρκειας μίας ώρας και πάνω, θα κάνουν επί τόπου ελέγχους και στην περίπτωση που τα επίπεδα ρύπων είναι μεγάλα τότε θα υπάρχουν τροποποιήσεις. «Υπάρχει περίπτωση ένα άθλημα να ματαιωθεί ή να αλλάξει ώρα έναρξης. Αυτό θα το αποφασίζουν οι διοργανωτές επί τόπου».

 

Στα θετικά του Πεκίνου, εκτός από τα στάδια, ο κ. Κούβελος είπε ότι είναι «οι δύο Ολυμπιακές λωρίδες, αντί για μία που υπήρχε στην Αθήνα και οι οποίες θα βοηθήσουν ολόκληρη την Ολυμπιακή οικογένεια στις μετακινήσεις της», ενώ σχετικά με το Ολυμπιακό χωριό τόνισε ότι «η ελληνική αποστολή θα καταλάβει το κτίριο Α5, το καλύτερο ίσως που υπάρχει, το οποίο είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και θα διευκολύνει τη ζωή των αθλητών μας κατά την παραμονή τους στο Πεκίνο».

 

Σε ερώτηση σχετικά με το τι προσδοκίες που έχει η ΕΟΕ από τους 29ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε: «Είναι λογικό να υπάρχει μια κάμψη, από την στιγμή που ήμασταν οι διοργανωτές των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο είχε πάθει και η Ισπανία, αμέσως μετά το 1992. Όμως υπάρχουν κάποια αθλήματα που υπολογίζουμε ότι θα έρθουν κάποια μετάλλια. Πιστεύω σε κάποια μετάλλια, όπως στο τζούντο, το τάεκβοντο, τον στίβο, κάποια ομαδικά, τη γυμναστική. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στο Πεκίνο και πόσο αυτές θα ευνοήσουν της πρωταθλητές μας. Εκτός των άλλων είναι και θέμα τύχης σε κάποια αθλήματα, όπου τίθεται θέμα κλήρωσης. Το ζητούμενο πάντως από τους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να δείξουμε ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει παρών και μέλλον. Τα μετάλλια δεν είναι το παν, γιατί όπως έλεγε και ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, αυτό που προέχει είναι η συμμετοχή».

 

Ο κ. Κούβελος αναφέρθηκε και στο θέμα του ντόπινγκ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΟΕ ζήτησε από τον ΕΣΚΑΝ, όλοι οι αθλητές που θα βρεθούν στο Πεκίνο, να περάσουν από τουλάχιστον δύο απροειδοποίητους ελέγχους. Κανείς αθλητής δεν θα μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στο Πεκίνο, αν δεν έχει περάσει από τους σχετικούς ελέγχους». Συμπλήρωσε δε ότι όλα τα έξοδα για τους συγκεκριμένους ελέγχους, τα έχει αναλάβει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ανακοίνωσε ότι την ελληνική κυβέρνηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.

 

(*) Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι οι ομοσπονδίες θα είναι υπεύθυνη για το «where about» των αθλητών. Σε μία ώρα από τη στιγμή που ζητηθεί από τους διοργανωτές κάποιος αθλητής να δώσει το «παρών», θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί, διαφορετικά θα χρεωθεί με non show. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους αθλητές που βρίσκονται εκτός Ολυμπιακού χωριού. Και σε αυτόν τον τομέα θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων των ομοσπονδιών. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το συγκεκριμένο σημείο για να μη χρεωθεί κάποιος αθλητής non show».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

X