ΠΕΚΙΝΟ 2008: Ο Ηλίας στη «Φωλιά του Πουλιού»

Ο Ηλίας Ηλιάδης έγινε ο πρώτος αθλητής των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων που πάτησε το πόδι του μέσα στη “Φωλιά του Πουλιού”. Με τη γαλανόλευκη στα χέρια κι αυτό το χαμόγελο που… σκλαβώνει, ο χρυσός Ολυμπιονίκης άνοιξε το “χορό” της παρέλασης των αθλητών, υπό τις ιαχές του πλήθους και με μουσική υπόκρουση από ορχήστρες από πέντε Ηπείρους. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή και αυτό το συναίσθημα μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πρόσωπα όλων όσοι παρέλασαν, εκπροσωπώντας τις 204 χώρες των Αγώνων.

 

Συνολικά, οι σημαιοφόροι του τζούντο που παρέλασαν στην τελετή έναρξης των Αγώνων, ήταν 17 (σ.σ. τρίτο άθλημα πίσω από… στίβο και κολύμβηση) και συγκεκριμένα οι εξής:

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλίας Ηλιάδης

Αϊτή

Τζόελ Μπρούτους

Αμερικανική Σαμόα

Σιλούλου Αετόνου

Αρούμπα

Φίντερντ Βις

Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Αμέλ Μέκιτς

Γκαμπόν

Μέλανι Ενγκοάνγκ

Γκουάμ

Ρικάρντο Μπλας Τζ.

Εσθονία

Μάρτιν Παντάρ

Καμερούν

Φρανκ Μουσίμα

Κιργιστάν

Ταλάντ Ντζαλαγκούλοβ

Κορέα

Σουνγκ Χο Γιάνγκ

Λιβύη

Μοχάμεντ Μπεν Σαλέχ

Μάλτα

Μαρκόν Μπεζίνα

Μογγολία

Μαχγκάλ Μπαγιαργιαβλάν

Σλοβενία

Ούρσκα Ζολνίρ

Τουρκμενιστάν

Γκουβάντς Νουρμουχαμέντοβ

Τυνησία

Ανίς Τσάντλι

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ…

Η έναρξη ήταν εντυπωσιακή. Στη διάρκειας τριών λεπτών αντίστροφη μέτρηση, 2.008 “Φου” (αρχαία κρουστά από πηλό και χαλκό) να χτυπούν ακατάπαυστα, συμβολίζοντας τους Αγώνες του 2008. Πάνω στα “Φου” σχηματίζονται οι αριθμοί δημιουργώντας απίστευτη ατμόσφαιρα.

 

6… 5… 4…. 3…. 2… 1… και η “Φωλιά του πουλιού” μετατρέπεται σε λουλούδι που εκρύγνειται σ΄ένα φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα.

 

Ο λαμπρός σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού εκμεταλλευόμενος την υψηλή τεχνολογία, έκανε τους Ολυμπιακούς κύκλους να αιωρούνται στο γήπεδο, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα τόσο στο γήπεδο, όσο και τηλεοπτικά, Επίσης, μέσα από το πρόγραμμά του, μας “υπενθύμισε” ότι ο Κομφούκιος ήταν Κινέζος και ότι οι συμπατριώτες του ανακάλυψαν το μπαρούτι, το χαρτί, την τυπογραφία και την πυξίδα. Εξαιρετική κι η έμπνευση να επιλέξει 56 παιδάκια από ισάριθμες εθνότητες της Κίνας να απαγγείλουν τον εθνικό ύμνο.

 

Το “κυρίως πιάτο” της τελετής έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε με τον τεράστιο ψηφιακό “πάπυρο” που ξεδιπλώθηκε στο κέντρο του σταδίου. Πάνω του υπάρχει ένα χαρτί -ακόμα μία σπουδαία κινεζική ανακάλυψη. Το χαρτί μετατρέπεται σε τρισδιάστατη πλατφόρμα, όπου προβάλλονται κινέζικα ιδεογράμματα και σχήματα ανάμεσα στα οποία και το Σινικό Τείχος.

 

Εντυπωσιακή ήταν και η αναπαράσταση του “δρόμου του Μεταξιού”, της διαδρομής που ένωνε την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο πριν από 2.000 χρόνια. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Λανγκ Λανγκ, έπαιξε συνοδευόμενος από την πεντάχρονη Μουζί Λι και ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες “Φύση” και “Ονειρο”, με 2,008 γνώστες της παραδοσιακής πολεμικήςτέχνης Τάιτζικουαν, μπόλικη φαντασία και “Χολιγουντιανά” εφέ. Το πιο εντυπωσιακό απ΄όλα ήταν η τεράσια σφαίρα που συμβόλίζει τη γή, που βγήκε από τα “έγκατα” του σταδίου. Εχει διαμετρο 30 μέτρα, βάρος 400 τόνους και ανυψώνεται με ταχύτητα 12 μέτρων το λεπτό.

 

Η Σάρα Μπράιτμαν, “εμπειρη” σε Ολυμπιακές τελετές, τραγούδησε το “You and me” με τον “εγχωριο” σταρ Λιου Γκούανγκ. Η Μπράιτμαν είχε τραγουδήσει και το 1992 στη Βαρκελώνη, ντουέτο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Χιλιάδες εθελοντές ξεχύθηκαν στο στάδιο, για τη δική τους παρέλαση που προετοίμαζαν απ΄τον περασμένο Μάρτιο και μόλις τελείωσαν, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

 

Το άναμα του βωμού

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, κεντρικό σημείο συζήτησης στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ο τρόπος με τον οποίον θα ανάψει ο βωμός. Οι Κινέζοι είχαν να συναγωνιστούν μερικές… ιστορικές εμπνεύσεις και βρήκαν τον τρόπο να κλέψουν την παράσταση.

 

Ο Λι Νινγκ, τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ανυψώθηκε με ειδικό μηχανισμό κι έκανε εναερίως το γύρο του σταδίου, για να ολοκληρώσει την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα που άναψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής (Λος Άντζελες 1984) θα καίει από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες στο Πεκίνο, που στο διάστημα αυτό θα είναι το επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Χατζηδοπαυλάκης

X