ΠΕΚΙΝΟ 2008: Η «εκθρόνιση» της Τάνι, «χρυσή» η Ντουμίτρου

Πριν από την έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά, η Ριόκο Τάνι φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα -48 κιλά. Άλλωστε, οι διακρίσεις της 32χρονης τζουντόκα από την Ιαπωνία προδιέθεταν για κάτι τέτοιο, αφού μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «βασίλισσα» της κατηγορίας. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και της Ατλάντα, ωστόσο το 2000 στο Σίδνεϊ και το 2004 στην Αθήνα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο Πεκίνο στόχευε στην κορυφή για τρίτη διαδοχική διοργάνωση, όμως το «εμπόδιο» της Αλίνα Ντουμίτρου στον ημιτελικό αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Έτσι, η επτά φορές πρωταθλήτρια κόσμου περιορίστηκε στο χάλκινο μετάλλιο, την ώρα που η Ρουμάνα κατέκτησε το χρυσό. Το 2004 η Ντουμίτρου έφυγε με… άδεια χέρια από την Αθήνα, ωστόσο το γεγονός ότι έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε πέντε διαδοχικά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2004-2008) την καθιστούσε υποψήφια για την «εκθρόνιση» της Τάνι.

 

Στον τελικό, η Ντουμίτρου νίκησε την Κουβανή Γιανέτ Μπερμόι και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αρχικά η Ντουμίτρου έκανε ένα waza-ari, ενώ ο τελικός ολοκληρώθηκε 80 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή του, καθώς η Ρουμάνα κατάφερε να ρίξει την Μπερμόι στο έδαφος με ippon. Εκτός από την Τάνι, χάλκινο μετάλλιο πήρε και η Πάουλα Μπελέν Παρέτο από την Αργεντινή.

 

Η τελική κατάταξη των -48 κιλών:

1. Αλίνα Αλεξάντρα Ντουμίτρου (Ρουμανία)

2. Γιανέτ Μπερμόι (Κούβα)

3. Πάουλα Μπελέν Παρέτο (Αργεντινή)

3. Ριόκο Τάνι (Ιαπωνία)

5. Οκ Σονγκ Πακ (Βόρεια Κορέα)

5. Λιουντμίλα Μπογκντάνοβα (Ρωσία)

7. Έβα Τσερνοβίτσκι (Ουγγαρία)

7. Άνα Ορμίγκο (Πορτογαλία)

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αλίνα Ντουμίτρου (Ρουμανία, χρυσό μετάλλιο): «Είναι η πιο σημαντική νίκη της καριέρας μου».

Ριόκο Τάνι (Ιαπωνία, χάλκινο μετάλλιο): «Ημουν σε καλή κατάσταση και έδωσα το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Ομως, δεν μπορώ να κάνω κάτι για τις αποφάσεις των διαιτητών. Είμαι πολύ υπερήφανη που συμμετείχα πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Χατζηδοπαυλάκης

X