Παγκόσμιο Ρότερνταμ 2009: Οι αντίπαλοι των Ελλήνων…

Το www.hjf.gr σας παρουσιάζει τους αντιπάλους των Ελλήνων τζουντόκα στο 26ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, που θα φιλοξενηθεί από αύριο έως και την Κυριακή στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας…

 

ΑΝΔΡΕΣ

-60 κιλά (46 τζουντόκα): Ο 27χρονος Αυστριακός, Λούντβιγκ Πάισερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, ήταν δεύτερος στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα είναι πιθανότατα το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Λαυρέντης Αλεξανίδης στο β` προκριματικό γύρο. Ο Πάισερ, ο οποίος στο ενεργητικό του έχει και δύο μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (2ος το 2005 στο Κάιρο, 3ος το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο), στον α` προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσει τον Ιταλό, Έλιο Βέρντε, αθλητής που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν πρόκειται να του δημιουργήσει πρόβλημα. Πιθανή πρόκριση του Αλεξανίδη στην 16άδα, θα του δώσει τη δυνατότητα για μία σαφώς πιο εύκολη αποστολή, απέναντι σε έναν εκ των Λούντοβικ Σαμαρτίν (Ελβετία), Λίες Σάκερ (Αλγερία) ή Βάλτερι Γιόκινεν (Φινλανδία).

 

-73 κιλά (63 τζουντόκα): Ο Άρης Κοτανίδης, στην κατηγορία με τον μεγαλύτερο… συνωστισμό αθλητών, θ` αντιμετωπίσει αρχικά τον Σενεγαλέζο, Σείκ Ουάντε. Η νίκη, που σύμφωνα με τα προγνωστικά είναι και το πιθανότερο σενάριο, θα φέρει τον Έλληνα τζουντόκα αντιμέτωπο με έναν εκ των Ραμασχρέι Γιαντάφ (Ινδία)-Πολίν ΜακΛέον (Μαυρίκιος).

 

-90 κιλά (45 τζουντόκα): Όπως τελείωσε το περασμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2007 για τον Ηλία Ηλιάδη, έτσι ξεκινάει κι αυτό στο Ρότερνταμ. Απέναντι σε έναν αθλητή από τη Γεωργία. Αυτή τη φορά δεν είναι ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Ιρακλί Τσιρεκίντζε (σ.σ. ανέβηκε στα -100 κιλά), αλλά ο 20χρονος Βαρλάμ Λιπαρτελιάνι, στο πρόσωπο του οποίου οι Γεωργιανοί βλέπουν το αστέρι της επόμενης 10ετίας. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά, αφού τον τελευταίο χρόνο έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Τιφλίδας, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο U20 της Μπανγκόκ αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό U20 της Βαρσοβίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εικάζεται ότι αυτός ο αθλητής υποχρέωσε τον Τσιρεκίντζε να αλλάξει κατηγορία, αφού οι μεταξύ τους μονομαχίες κατέληγαν σε έναν διαρκή θρίαμβο υπέρ του Λιπαρτελιάνι. Από την άλλη, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίο στα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα ήταν 2ος, διαθέτει την εμπειρία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία τόσο σημαντική αναμέτρηση, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την ημέρα στην οποία θα βρεθεί. Εφόσον ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας προκριθεί στη φάση των «32», θα αντιμετωπίσει τον 22χρονο Σλοβάκο Μίλαν Ραντλ.

 

-100 κιλά (43 αθλητές): Ο 26χρονος Βραζιλιάνος, Λουτσιάνο Κορέα, ο οποίος στα τελευταία δύο παγκόσμια πρωταθλήματα ανέβηκε στο πρώτο (2007, Ρίο ντε Τζανέιρο) και τρίτο (2005, Κάιρο) σκαλί του βάθρου των νικητών, θα είναι ο αντίπαλος του Διονύση Ηλιάδη στον α` προκριματικό γύρο. Ο Κορέα, έχει επικρατήσει δύο φορές στο παρελθόν του Έλληνα τζουντόκα (2008 Παγκόσμιο Κύπελλο Μόσχας, 2005 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κάιρο), γεγονός που του δίνει και τον πρώτο λόγο στην «μονομαχία» της Κυριακής. Σε πιθανή πρόκριση, ο Ηλιάδης θα βρει στο δρόμο του τον Ιτάλο Κόρντοβα από τη Χιλή.

 

+100 κιλά (35 αθλητές): Από τη Λατινική Αμερική προέρχεται και ο αντίπαλος του Βασίλη Ηλιάδη στα υπερβαρέα. Συγκεκριμένα ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον 30χρονο Βραζιλιάνο, Ντάνιελ Χερνάντες, ο οποίος στο περασμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν 5ος. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο αθλητές θα βρεθούν αντιμέτωποι, με τον Ηλιάδη να συγκεντρώνει σημαντικές ελπίδες για πρόκριση. Μια πρόκριση που εφόσον επιτευχθεί θα ισοδυναμεί με πρόκριση στην 16άδα, όπου εκεί θα τον περιμένει ο νικητής της αναμέτρησης Σου Γιάν Κιμ (Κορέα)-Γιουεπένγκ Βου (Κίνα).

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-57 κιλά (38 αθλήτριες): Χάρη στην τρίτη θέση που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη, η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα τέθηκε επικεφαλής του τέταρτου προκριματικού ομίλου. Μάλιστα, η κλήρωση της έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της από το β` προκριματικό γύρο, όπου εκεί θ` αντιμετωπίσει την 30χρονη Αλγερινή, Λίλα Λατρούς, η οποία στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, το 2009, ήταν 3η. Αν η… προθέρμανση εξελιχθεί ομαλά, η Γιαννιώτισα τζουντόκα, θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» μία εκ των Φατιμά Ζοχρά Τσακίρ (Μαρόκο), Ολένα Σάικο (Ουκρανία) ή Τσεν Λινγκ Λίεν (Κινεζική Ταϊπέι). Η Τσακίρ ήταν 3η στο εφετινό πρωτάθλημα Αφρικής, ενώ όσον αφορά στην Σάικο, η Μπουκουβάλα διατηρεί το πάνω «χέρι» στη μεταξύ τους παράδοση αφού την είχε νικήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού, τον Οκτώβριο του 2008.

X