Οι θέσεις της ΕΟΕ για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2010, στην οποία παρέστησαν 24 μέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις παρακάτω θέσεις – προτάσεις της για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό:

 

– Ο Σχεδιασμός που προτείνει η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς επιδιώκει τον εξορθολογισμό στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα.

 

– Όλες οι Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία μπορεί να τα κατατάξει σε διαφορετικές κατηγορίες με κριτήρια που θα θέσει η ίδια.

 

– Στα κριτήρια για τη χρηματοδότηση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες που κάνει η κάθε Αθλητική Ομοσπονδία, για την μάχη κατά του ντόπινγκ, για την καταπολέμηση της βίας και για την επικράτηση του «ευ αγωνίζεσθαι».

 

– Να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση αθλημάτων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 – οι οποίοι θα γίνουν στην πατρίδα μας – προκειμένου να υπάρξει επάξια εκπροσώπηση της Ελλάδας στη διοργάνωση του Βόλου και της Λάρισας.

 

– Να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η στέγη, τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και οι δεσμευτικές συμβάσεις(προπονητές, τεχνικοί σύμβουλοι κλπ).

 

– Οι περικοπές στην επιχορήγηση των Ολυμπιακών Αθλημάτων πρέπει να γίνουν σταδιακά ώστε να δοθεί ο χρόνος για έγκαιρο προγραμματισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα αθλήματα, πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων όλων των ηλικιακών κατηγοριών, προκειμένου να μην χαθεί το κίνητρο της συμμετοχής στους αθλητές και στις αθλήτριες.

 

– Να επιχορηγείται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από το Δημόσιο, ώστε τα χρήματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας να πηγαίνουν στους αθλητές υψηλού επιπέδου, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί.

 

– Το Κράτος να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση χορηγιών. Παράλληλα οι χορηγίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μοιράζονται σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα.

 

– Να αποκλειστούν από κάθε κρατική χρηματοδότηση όλα τα σωματεία – «σφραγίδες», που θα διαπιστώνει με ελέγχους της η Πολιτεία.

X