Νίκος Ηλιάδης: «Στο Πεκίνο, καλύτεροι από την Αθήνα»

Συνέντευξη εφ` όλης της ύλης, παραχώρησε στο επίσημο site της ΕΟ Τζούντο, ο Νίκος Ηλιάδης. Ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λισαβόνας, τους τζουντόκα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ αποκάλυψε ότι πρόσφατα προχώρησε στην απομάκρυνση του Ρεβάζι Ζιντιρίδη από την εθνική ομάδα λόγω… έλλειψης χημείας!

 

– Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λισαβόνας, τι αίσθηση σας άφησε;

«Δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος από την αγωνιστική παρουσία των περισσοτέρων παιδιών. Με ένα μετάλλιο δεν μπορεί κάποιος να διαγράψει κάποια άσχημα στοιχεία που είδα. Με δεδομένη τη σοβαρότητα της διοργάνωσης, θα έπρεπε να υπάρξει η ανάλογη αντιμετώπιση, την οποία όμως δεν εισέπραξα. Ειδικά ο Ταριέλ (Ζιντιρίδης), με την κλήρωση που είχε θα έπρεπε το λιγότερο να φτάσει στον τελικό. Όμως, δυστυχώς, κάποια παιδιά νομίζουν ότι επειδή κατέκτησαν ένα μετάλλιο σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, θα κερδίζουν από εδώ και στο εξής, μόνο και μόνο με την είσοδό τους στο τατάμι. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ταριέλ. Επειδή κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο νέων, πιστεύει ότι και στις διοργανώσεις των ανδρών, μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αθλητής και πρωταθλητής γίνεσαι με σωστή και συστηματική δουλειά. Και αυτό πρέπει να το βάλουν όλοι καλά μέσα στο μυαλό τους».

 

– Είστε ευχαριστημένος από τα τρία Ολυμπιακά «εισιτήρια» για το Πεκίνο;

«Θα ήθελα τουλάχιστον ένα ακόμη. Και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να το κατακτήσουμε, ωστόσο ήμασταν άτυχοι στις κληρώσεις που είχαμε στις κατηγορίες του Βασίλη και το Διονύση (Ηλιάδη). Όμως ακόμη και έτσι, πιστεύω ότι πετύχαμε το στόχο μας».

 

– Επειδή την πρόκριση την παίρνει η χώρα και όχι ο αθλητής, θα υπάρξουν αλλαγές στην αποστολή για το Πεκίνο;

«Η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Εμείς, από αύριο κιόλας, θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία στις τρεις αυτές κατηγορίες, με περισσότερους από έναν αθλητές, αφού θέλουμε στο Πεκίνο να παρουσιαστούμε με το καλύτερο δυνατό σύνολο. Από το συγκεκριμένο καθεστώς δεν θα εξαιρέσω ούτε τον Ηλία (Ηλιάδη). Όλοι οι αθλητές είναι στρατιώτες και όλοι θα λειτουργήσουν για το καλό της ομάδας και για το καλό της χώρας».

 

– Στην προετοιμασία εν όψει Ολυμπιακών, θα συμπεριληφθεί και ο Ρεβάζι Ζιντιρίδης;

«Ο Ρεβάζι δεν ανήκει πλέον στην εθνική ομάδα. Δεν ενδιαφέρεται για τις προπονήσεις, η συμπεριφορά του είναι πολύ άσχημη και γενικώς δεν ταιριάζει με τη χημεία της συγκεκριμένης ομάδας. Ζιζάνια δεν χρειαζόμαστε στην εθνική και γι` αυτό πήρα τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δεν αλλάζει. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Και είναι κρίμα γιατί θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο ταλέντο απ` όλους. Όμως δυστυχώς δεν ταιριάζουν τα χνώτα του, με αυτά των υπολοίπων παιδιών που συγκροτούν τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά ούτε και με τα δικά μου».

 

– Μετά από αυτή τη `φουρνιά` αθλητών, τι ακολουθεί;

«Πλέον διαθέτουμε καλή ομάδα τόσο στους έφηβους όσο και στους νέους. Με αυτούς ακριβώς θα ασχοληθούμε από εδώ και στο εξής. Τώρα ήμασταν απασχολημένοι περισσότερο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, όμως τώρα θα δώσουμε περισσότερη προσοχή σε αυτά τα παιδιά, που αποτελούν και το μέλλον του ελληνικού τζούντο. Περισσότερα τουρνουά, περισσότερους αγώνες. Υπάρχουν παιδιά, από τα οποία σύντομα θα πάρουμε πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Θα δουλέψουμε για το Παγκόσμιο Νέων που θα γίνει στην Ελλάδα το 2009, προκειμένου να φτάσουμε στο κατάλληλο αγωνιστικό επίπεδο που απαιτείται για μια τέτοια διοργάνωση, και από εκεί και πέρα θα στρέψουμε το βλέμα μας, στο 2012. Εκεί, οι περισσότεροι αθλητές που θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, θα ανήκουν στη συγκεκριμένη γενιά».

 

– Και μία πρόβλεψη για το τι μπορεί μπορεί να πετύχει το ελληνικό τζούντο στο Πεκίνο;

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι στο Πεκίνο θα είμαστε καλύτεροι απ` ότι στην Αθήνα το 2004».

X