Με Ηλία Ηλιάδη το Γκραν Σλαμ του Παρισιού

Το πρώτο Γκραν Σλαμ της σεζόν που θα διεξαχθεί αύριο και την Κυριακή στο Palais Omnisports Bercy του Παρισιού, θα αποτελέσει μέρος συνάντησης για 28 μεταλλιούχους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Δεκατέσσερις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες (25% από το συνολικό αριθμό μεταλλίων που δόθηκαν στους αγώνες της κινεζικής πρωτεύουσας) θα βρεθούν το επόμενο διήμερο στα γαλλικά τατάμι, με στόχο να κερδίσουν πόντους (σ.σ. και χρήματα αφού συνολικά θα δοθούν έπαθλα συνολικής αξίας 150.000 δολαρίων) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 2012. Οι Μασάτο Ουτσισίμπα (Ιαπωνία, -66κ.), Ελνούρ Μαμαντλί (Αζερπαϊτζάν, -73κ.), Ιρακλί Τσιρεκίντζε (Γεωργία, -90κ.), Αλίνα Ντουμίτρου (Ρουμανία, -48κ.), Σιουλί Γιάνγκ (Κίνα, -78κ.) και Βεν Τονγκ (Κίνα, +78κ.), είναι μερικά μόνο από τα Ολυμπιακά αστέρια που αναμένται να λάμψουν στο Παρίσι. Συνολικά, στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθούν 294 αθλητές και 196 αθλήτριες από συνολικά 59 χώρες.

 

Η Ελλάδα θα εκροσωπηθεί στο πρώτο κορυφαίο ραντεβού της χρονιάς, από συνολικά επτά τζουντόκα. Της αποστολής, που βρίσκεται ήδη στο Παρίσι, ηγείται ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Ηλίας Ηλιάδης (-90κ.), ενώ η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από τους Λαυρέντη Αλεξανίδη (-60κ.), Ταριέλ Ζιντιρίδη (-66κ.), Διονύση Ηλιάδη (-100κ.), Αλέξανδρο Τσοποζίδη (-73κ.), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.) και Δήμητρα Ανδρούτσου (-63κ.).

 

«Τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου τζούντο θα βρεθούν το επόμενο διήμερο στο Παρίσι. Ο βαθμός δυσκολίας είναι εξαιρετικά μεγάλος, όμως διαθέτουμε μια ομάδα αθλητών και αθλητριών που μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η πλειοψηφία της ελληνικής αποστολής διαθέτει εμπειρία και ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλό. Δεν μου αρέσει να μιλάω για μετάλλια. Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε το 100% μέσα στο τατάμι και από κει πέρα ότι ήθελε προκύψει», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ανδρών, Νίκος Ηλιάδης, που αναφέρθηκε και στον «χρυσό» Ολυμπιονίκη, ο οποίος έχει να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα εδώ και αρκετούς μήνες… «Δεν είναι ακόμη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και γι` αυτό δεν πήγε ούτε στην Κορέα, ενώ δεν έλαβε μέρος ούτε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τιφλίδας. Το σίγουρο είναι ότι θα αγωνιστεί στο Παρίσι, αλλά δεν θα πιεστεί γιατί μπορεί να του στοιχίσει στο μέλλον».

 

Να θυμίσουμε ότι στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, ο Ηλίας Ηλιάδης είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα -100 κιλά, όπως και το 2005 στα -90 κιλά, το 2007 ήταν δεύτερος στα -90 κιλά, ενώ το 2004 ήταν τρίτος στα -81 κιλά.

 

Το νέο σύστημα τουρνουά της IJF περιλαμβάνει τέσσερα Γκραν Σλαμ (Παρίσι, Μόσχα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Τόκιο), πέντε Γκραν Πρι (Αμβούργο, Τυνησία, ΗΠΑ, Πεκίνο, Άμπου Ντάμπι) και 17 Παγκόσμια Κύπελλα, συν ένα τουρνουά Μάστερς που θα φιλοξενηθεί εφέτος στη Σεούλ. Τα γκραν σλαμ δίνουν 300 πόντους στο νικητή, τα Γκραν Πρι 200 και τα Παγκόσμια Κύπελλα 100 πόντους. Τα Μάστερς «χαρίζουν» στο νικητή 400 πόντους, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 500, ενώ τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα δίνουν 180 πόντους.

X