Η οικονομική ύφεση χτύπησε και την… Ολυμπιακή πρόκριση

Το προοδευτικό σύστημα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, που προσπάθησε να εφαρμόσει η IJF από την 1η Ιανουαρίου 2009, «χτυπήθηκε» τελικώς από την οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζούντο, με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, αποφασίστηκε να «συρρικνωθεί» η περίοδος ολυμπιακής πρόκρισης από τα 3,5 χρόνια, στα 2. Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της IJF, Μάριους Βίζερ με τους αθλητικούς διευθυντές της ΔΟΕ στη Λοζάνη.

 

«Η οικονομική κρίση επηρεάζει τα χρήματα που έχει λαμβάνει το τζούντο από τους κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Όταν δημιουργήθηκε το σύστημα πρόκρισης, η IJF δεν μπορούσε να φανταστεί την παγκόσμια οικονομική κρίση και γι` αυτό το λόγο είναι πλέον υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τροποποιήσεις όσον αφορά στην παγκόσμια κατάταξη που δίνει προκρίσεις για το Λονδίνο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η IJF.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις τροποποιήσεις, η Ολυμπιακή πρόκριση ξεκινάει σε 14 μήνες από τώρα και συγκεκριμένα την 1η Μαΐου 2010, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2012. Τους 12 πρώτους μήνες που θα είναι σε ισχύ η παγκόσμια κατάταξη, οι πόντοι που θα λαμβάνει ένας τζουντόκα από τις διοργανώσεις στις οποίες θα παίρνει μέρος, θα υπολογίζονται στο 100%, ενώ από τον 13ο μήνα έως και το τέλος, κατά 50%.

 

Απευθείας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου παίρνουν οι 22 πρώτοι αθλητές της παγκόσμιας κατάταξης σε κάθε κατηγορία (22×7=154), ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες, οι 14 πρώτες αθλήτριες (14×7=98).

 

LINKS: IJF – World Ranking List points and rules – IJF – Olympic Qualification 2012

X