Ευρωπαϊκό U23: Χρυσό μετάλλιο ο Ζιντιρίδης

Με ένα Yuko 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και ενώ από το ξεκίνημα είχε πληρώσει την επιλογή του για δυνατό παιχνίδι με ένα Shido που λίγο έλειψε να του στοιχίσει, ο Ταριέλ Ζιντιρίδης πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιό του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, μετά το 2004 στη Λιουμπλιάνα, έτσι και στο Σάλτσμπουργκ ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφαιρώντας τον τίτλο από τον σημερινό αντίπαλό του στον τελικό της κατηγορίας των -66 κιλών, τον Ρουμάνο Νταν Γκεόργκε Φάσιε. Ο Ζιντιρίδης, στα ημιτελικά είχε επιβληθεί με Ippon (σ.σ. 2:08 πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου) του Αζέρου Ναντίρ Μπαμπάγιεφ.

 

Με τυπικές διαδικασίες στον τελικό

 

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους έφηβους το 2006, κατάφερε με τυπικές διαδικασίες να φτάσει στον τελικό της κατηγορίας των -66 κιλών. Με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το οποίο είχε κατακτήσει και το 2004 στη Λουμπλιάνα (σ.σ. έχει ακόμη δύο χάλκινα).

 

Ο Ζιντιρίδης, χρειάστηκε δυόμιση λεπτά προκειμένου να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για την 16άδα της κατηγορίας του. Επικράτησε με Ippon του Πορτογάλου Ντιόγκο Σέζαρ, για να έρθει μία ακόμη νίκη, επίσης με Ippon στον αμέσως επόμενο γύρο επί του πρωταθλητή Ουκρανίας στους Νέους Άνδρες το 2007, Ντμίτρο Σερέτοφ. Στην οκτάδα, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο απλά, αφού με αντίπαλο τον Ισπανό Νταβίντ Ραμίρεθ Ράμος, το μόνο που έκανε ήταν μία καλή προπόνηση εν όψει του ημιτελικού, αφού έκαμψε την αντίσταση του αντιπάλου του σε 1 λεπτό και 46 δευτερόλεπτα.

 

Στον αγώνα που τον οδήγησε στον τελικό, ο Ζιντιρίδης χρειάστηκε κάτι λιγότερο από τρία λεπτά για να κάμψει την αντίσταση του Μπαμπάγιεφ, ενώ στον τελικό έκανε αυτό ακριβώς που χρειαζόταν προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Φάσιε μπήκε δυνατά και χτύπησε άτσαλα τον Ζιντιρίδη, ο οποίος αντέδρασε με ένα δυνατό χτύπημα στο πόδι. Ο διαιτητής του κατελόγισε Shido, το οποίο ο πρωταθλητής μας έπρεπε να… αντικρούσει. Και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αφού με Yuko πήρε το προβάδισμα και τελικά τη νίκη που ισοδυναμούσε με το χρυσό μετάλλιο.

 

«Σειρά τώρα έχει η διάκριση στους Ολυμπιακούς»

 

Παρά την κούραση από την υπέρπροσπάθεια ο Ταριέλ Ζιντιρίδης δεν έκρυβε το χαμόγελό του δίνοντας υπόσχεση… «σειρά τώρα έχει η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου». Ο νεαρός αθλητής, που ως γνωστόν βρίσκεται «αγκαλιά» με την Ολυμπιακή πρόκριση μέσω της ευρωπαϊκής κατάταξης, συνέχισε: «Κάθε μετάλλιο από αυτά που έχω κατακτήσει έχουν τη δική τους σημασία. Αυτό ειδικά το χρωστούσα στον εαυτό μου και στους προπονητές μου. Το χρωστούσα σε όλους αυτούς που στέκονται δίπλα μου στις καλές αλλά κυρίως στις κακές στιγμές, με πρώτη και καλύτερη την οικογένειά μου. Και τους υπόσχομαι ότι η μάχη που δίνω καθημερινά είναι ιδιαίτερα επίπονη για να φτάσω όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Όχι μόνο σε επίπεδο Νέων αλλά και ανδρών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορούν να αποτελέσουν σταθμό στην πορεία μου προς την καταξίωση, έστω και ο βαθμός δυσκολίας στο Πεκίνο θα είναι τεράστιος».

 

LINK

Contest Sheet: -66kg

X