Ευρωπαϊκό U23: «Χάλκινος» (και πάλι) ο Μασμανίδης

Η… συλλογή χάλκινων μεταλλίων συνεχίστηκε και επί αυστριακού εδάφους για τον Θόδωρο Μασμανίδη. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο εφήβων το 2006 και δύο φορές σε Ευρωπαϊκό U20 το 2006 και το 2007, κρέμασε ένα ακόμη μετάλλιο χάλκινης απόχρωσης στο στήθος του, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23 που ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα στο Σάλτσμπουργκ. Στον τελικό των ρεπεσάζ, ο Μασμανίδης επικράτησε του Πολωνού Βίκτορ Τβορζίντλο με Ippon, ολοκληρώνοντας έτσι μία πορεία εντυπωσιακή, η οποία σημαδεύτηκε από μια μετριότητα διαιτησία στον ημιτελικό.

 

Αρχικά επικράτησε με Waza-ari του Βόσνιου Μιρζά Χασανμπέγκοβιτς, ενώ στη συνέχεια νίκησε με Koka (shido) τον Κροάτη Νταμίρ Ισλάμπασιτς. Στον τελικό του γκρουπ, δεν είχε πρόβλημα να κάμψει την αντίσταση και του Αρμένιου Χακόμπ Αρακελιάν, έστω κι αν αυτό συνέβη στα τελευταία 35 δευτερόλεπτα. Ο Αρακελιάν στα μισά του αγώνα κέρδισε Yuko, υποχρεώνοντας τον Μασμανίδη να ψάξει ένα καλύτερο σημείο. Αρχικά κέρδισε Koka μετά από παρατήρηση (Shido), για να φτάσει και σε Yuko 29 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, σημείο που του χάρισε και τη νίκη πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί, σε μία επανάληψη του ημιτελικού από το Παγκόσμιο Εφήβων του 2006, γνώρισε την ήττα από τον Γάλλο Εβρέ Φισό με Koka, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον τελικό των ρεπεσάζ. Ο Πολωνός Τβορζίντλο στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο αποδείχθηκε… σκληρό καρύδι, όμως ο Μασμανίδης αν και βρέθηκε να χάνει με Waza-ari στο πρώτο λεπτό, στη συνέχεια απάντησε με δύο μοναδικής επιδεξιότητας Waza-ari -που ισοδυναμούσαν με Ippon- κατακτώντας και το μετάλλιο.

 

Η ελληνική αποστολή έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία στον αγώνα με τον Φισό, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να δώσουν παρατήρηση (shido) στον Γάλλο τζουντόκα, επιτρέποντας έτσι στον Μασμανίδη να ισοφαρίσει. Αντ` αυτού, λίγο πριν το τέλος, έκριναν σκόπιμο να δώσουν παρατήρηση στον πρωταθλητή μας, καθορίζοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα…

 

«Το χρυσό δεν θα αργήσει να έρθει. Ίσως περιμένει κάποια διοργάνωση των ανδρών και όχι νέων ή εφήβων. Το θέμα είναι ότι για μία ακόμη διοργάνωση ήμουν μέσα στα μετάλλια και αυτό είναι το σημαντικό», είπε ο Θόδωρος Μασμανίδης, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί στον ημιτελικό, λέγοντας ότι «οι αθλητές είναι μέσα στο τατάμι για να παλεύουν και οι διαιτητές για να αποφασίζουν. Σωστά ή λάθος αυτό είναι θέμα που δεν θα το εξετάσω εγώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω άποψη». Σχετικά με το άμεσο μέλλον, ο Μασμανίδης τόνισε ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του να κατακτήσει για λογαριασμό της Ελλάδας το Ολυμμπιακό εισιτήριο στην κατηγορία των -81 κιλών «αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού η κατηγορία που μου ταιριάζει περισσότερο είναι τα -90 κιλά».

 

Την ένατη θέση κατέκτησε η Λυμπεροπούλου

 

Στην ένατη θέση της κατηγορίας των +78 κιλών, με απολογισμό δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες, βρέθηκε η Βασιλική Λυμπεροπούλου. Η αθλήτρια του ΓΑΣ Καλυβίων, στα προκριματικά έχασε με Ippon από την Ισπανίδα Σάρα Κονεγιέρο Λοθάνο, ενώ και στα ρεπεσάζ έχασε από την Βρετανίδα Σάρα Άντλινγκτον μένοντας εκτός βάθρου.

 

Αποκλείστηκε και ο Λεωνίδας Ηλιάδης

 

Εκτός επτάδας στην κατηγορία των -81 κιλών βρέθηκε ο Λεωνίδας Ηλιάδης. Ο πρωταθλητής μας, στον α` προκριματικό γύρο ηττήθηκε με Ippon από τον Αρμένιο Χοβάνες Ματεβοσιάν και έτσι δεν μπόρεσε να πάρει κατάταξη, κάτι που είχε κάνει πέρυσι στην αντίστοιχη διοργάνωση της Μόσχας όταν είχε καταταγεί ένατος.

X