«Ευρωπαϊκή Οικογένεια Τζούντο: Δυνατή και Ενωμένη»

Με κεντρικό σύνθημα «Ευρωπαϊκή Οικογένεια Τζούντο: Δυνατή και Ενωμένη», ο νέος πρόεδρος της EJU, Σεργκέι Σολοβέιτσικ κατά τη διάρκεια του 59ου Κογκρέσου της EJU που φιλοξενείται από χθες (Παρασκευή) στη Βαρσοβία, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, δίνοντας παράλληλα το στίγμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όλη προσπάθεια… «Βασικό μέλημά μας είναι να βοηθηθούν όλες οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Αυτό προέχει, γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα μπορεί να παρουσιαστεί δυνατή και ενωμένη. Πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε ήδη, αφού προέχει η ευρωπαϊκή οικογένεια του τζούντο να δείξει τη δύναμή της», είπε ο κ. Σολοβέιτσικ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη νίκη του Μάριους Βίζερ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Η χρονιά είναι ιδιαίτεραη ευνοϊκή, αφού στα μέσα της χρονιάς είχαμε τη νίκη του Μάριους Βίζερ για την ανάληψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η παρουσία του κ. Βίζερ θα μας βοηθήσει σημαντικά, αφού γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει προκειμένου το ευρωπαϊκό τζούντο να έχει ανοδική πορεία. Μέχρι τώρα είχαμε ιδέες που αφορούσαν το ευρωπαϊκό τζούντο, όμως η κόντρα της EJU με την IJF δεν μας επέτρεπε να τους δώσουμε σάρκα και οστά. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν και επιτέλους κάποιες από αυτές τις ιδέες θα τις πραγματοποιήσουμε».

 

Ο κ. Σολοβέιτσικ είπε ότι η άνοδος του ευρωπαϊκού τζούντο περνάει από τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους αθλητές, ενώ υποσχέθηκε βοήθεια κάθε μορφής σε όλες τις ομοσπονδίες της γηραιάς ηπείιρου εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Και κατέληξε: «Μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί και αυτό εκτός από τις δικές μας προσπάθειες έχουμε στο πλάι μας και τους χορηγούς, οι οποίοι αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά».

 

Αλλάζει ο «χάρτης» των διοργανώσεων ανά την Ευρώπη

 

Ελκυστικές διοργανώσεις με χρηματικά έπαθλα, είναι ο στόχος που έχει θέσει το νέο ΔΣ της EJU. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από το 2009 θα υπάρχουν τεσσάρων μορφών διοργανώσεις που μαζί με τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, τα παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προσμετρούνται και στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Οι διοργανώσεις αυτές θα είναι οι εξής:

– Παγκόσμιο Κύπελλο: Θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα αφορά άνδρες και γυναίκες

– Grand Prix: Πρωτάθλημα Όπεν με χρηματικά έπαθλα περίπου 100.000 δολαρίων

– Grand Slam: Στη διοργάνωση αυτή θα συμμετέχουν 32 τζουντόκα ανά κατηγορία, με χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων.

– Masters: Θα λαμβάνουν μέρος οκτώ τζουντόκα ανά κατηγορία, θα φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και θα έχει χρηματικά έπαθλα 200.000 δολαρίων.

 

Αλλαγές σε U20, ζύγιση και ρεπεσάζ

 

Τρεις αλλαγές που θα βοηθήσουν αθλητές και κοινό, βρίσκονται προ των πυλών. Σύμφωνα με τον Αθλητικό Διευθυντή της EJU, Ντάνιελ Λασκάου, η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 20 ετών. Σύμφωνα με αυτή, κάθε αθλητής/ήτρια που στον α` προκριματικό γύρο γνώρισε την ήττα, θα έχει το δικαίωμα να «πέσει» αμέσως στα ρεπεσάζ, ώστε να τους δίνεται ανά διοργάνωση η ευκαιρία να αγωνιστούν σε τουλάχιστον δύο αγώνες.

 

Ακόμη, η ζύγιση των αθλητών/ητριών θα γίνεται το βράδυ πριν από κάθε διοργάνωση και όχι το πρωί των αγώνων, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η υγεία τους λόγω κιλών, ενώ αναφορικά με τα ρεπεσάζ και προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο «ελκυστική» κυρίως στους θεατές, θα πραγματοποιούνται με το σύστημα του Golden Score, δηλαδή του «ξαφνικού θανάτου».

 

Στιγμές…

 

(*) Η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε Ολυμπιακό τουρνουά τζούντο είναι γεγονός. Πρόκειται για τη Γαλλίδα Σ. Μουέτε, η οποία θα είναι μία από τους συνολικά επτά εκπροσώπους της Ευρώπης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

(*) Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μέλους της Σουηδικής Ομοσπονδίας Τζούντο, Γιαν Μπιόρκμαν, που άφησε την Παρασκευή (30/11) την τελευταία του πνοή, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Κογκρέσου.

(*) Συνολικά 43 χώρες παίρνουν μέρος στο Κογκρέσο, ενώ οι χώρες που δεν είχαν εκπροσώπηση είναι επτά.

(*) Περισσότερες από 100 αγωνιστικές εκδηλώσεις θα υπάρχουν στην Ευρώπη μέσα στο 2008, ενώ όσον αφορά στο 2009, το πρόγραμμα θα καταρτιστεί πλήρως αμέσως μετά το συνέδριο της IJF.

(*) Δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι βρίσκονται στη Βαρσοβία για το Κογκρέσο της EJU. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (IJF), Μάριους Βίζερ και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαιτησίας, Χουάν Κάρλος Μπάρκος.

X