Εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός & διοικητικός απολογισμός

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του 2009, τον οποίο κατέθεσε προς ψήφιση η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΤ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ετήσια γενική συνέλευση τα σωματεία – μέλη της ΕΟΤ που είχαν δικαίωμα ψήφου, έκαναν ομόφωνα δεκτό τον σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για το 2010.

 

Ετοιμάζουν μηνύσεις οι σύλλογοι
Κατά τη διάρκεια του διοικητικού απολογισμού, η Γενική Γραμματέας της ΕΟΤ, Αναστασία Σταυριά, αναφέρθηκε στην «ανώνυμη» καταγγελία που έφτασε στη γγΑ και η οποία είχε να κάνει μεταξύ άλλων και με τα «μαϊμού» σωματεία. Η ανάγνωση της καταγγελίας προκάλεσε την οργή και την έντονη αγανάκτηση των εκπροσώπων των σωματείων που αναφέρονταν σε αυτή, με την εκπρόσωπο του Εύαθλου, Έλενα Παλυβού, να παίρνει το λόγο και να απειλεί με μηνύσεις τους ανώνυμους καταγγέλοντες.

 

«Ο αγώνας που έχω δώσει εγώ και ο σύζυγός μου, Κωνσταντίνος Γάκης, από μικρή ηλικία μέσα στα τατάμι ως τζουντόκα με πολλές περγαμηνές και τώρα ως προπονητές, δεν είναι μαϊμού και γι` αυτό θα κινηθώ νομικά εναντίον του συντάκτη της καταγγελίας. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι περισσότεροι σύλλογοι που αναφέρονται στη σχετική καταγγελία και με τους οποίους έχω ήδη έρθει σε επαφή. Η λάσπη που δέχεται ο σύλλογός μου δεν θα περάσει έτσι και θα φτάσω όσο το δυνατόν πιο ψηλά προκειμένου να βρεθώ ενώπιος-ενωπίω με τον δειλό καταγγέλοντα που δεν είχε τα κότσια να μιλήσει ανοικτά. Ο ίδιος άνθρωπος δεν μπορεί να μας δει ούτε στα μάτια, αφού μόλις ζήτησα να πάρω το λόγο στη Γενική Συνέλευση ετράπη σε φυγή από την αίθουσα. Την ώρα που έστελνε την καταγγελία στη γγΑ, ζητούσε να συμπράξουμε μαζί με την ανύπαρκτη αντιπολίτευση της οποίας ηγείται. Ντροπή τους γιατί διαβάλλουν όλο το οικοδόμημα του αθλήματος», είπε η Έλενα Παλυβού, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

 

Ψήφισμα των συμμετεχόντων στη ΓΣ
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΤ εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα κατά των «εξυγιαντών-λασπολόγων» του ελληνικού τζούντο. Αναλυτικά:

 

«Καταδικάζουμε τις υπόγειες μεθοδεύσεις των «εξυγιαντών» του Ελληνικού Τζούντο, που μπροστά στο προσωπικό τους όφελος, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις στην αθλητική ηγεσία της χώρας αλλά πάνω απ` όλα στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, για το άθλημα που υπηρετούμε από κάθε θέση. Με ανώνυμες (αλλά ουσιαστικά επώνυμες) καταγγελίες προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κάποιοι προσπαθούν να βάλουν ταφόπλακα στο κορυφαίο μαχητικό άθλημα, προσβάλλοντας πρόσωπα, αξίες αλλά και τη φιλοσοφία που πρεσβεύει το τζούντο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η διοίκηση που προέκυψε μετά το 2000, δεν έδωσε ποτέ χρήματα σε συλλόγους ή προπονητές συλλόγων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ν` αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που κατασπάραζε τις σάρκες του τζούντο. Το φαινόμενο των σωματείων μαϊμού, που ήλεγχαν το τζούντο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ενώ το 1999 στην Ελλάδα διεξάγονταν 3-4 επίσημοι αγώνες, το 2009 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 35 καθώς και πέντε διεθνή τουρνουά. Κι όλα αυτά, χωρίς ψιλά γράμματα. Η φιλοσοφία “ανοικτά τουρνουά σε όλους” εφαρμόστηκε στο έπακρο.

Δόθηκαν σε όλους, μικρούς αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, δεκάδες αγωνιστικές ευκαιρίες, αφού το 2009, περισσότεροι από 500 αθλητές όλων των ηλικιών, έλαβαν μέρος σε διεθνή τουρνουά, μικρά ή μεγάλα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από το 2000.

Μέσα σε μία δεκαετία, έχουν διαγραφεί περισσότερα από 150 σωματεία, κάποια από τα οποία αποφάσισαν να μείνουν ανενεργά από τη στιγμή που προέκυψε νέα διοίκηση στην ομοσπονδία. Στην εκλογική διαδικασία, πριν από το 2000, ελάμβαναν μέρος 150 σωματεία τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός αθλητών και αθλητριών απ` όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τους 300. Στην τελευταία εκλογική διαδικασία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, στις εκλογές δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο 78 σωματεία, δηλαδή τα μισά, τη στιγμή που σε επίσημους αγώνες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 αθλητές.

Ο απολογισμός μεταλλίων μέσα σε μία εξαετία, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με ότι συνέβαινε πριν από το 2000. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, έξι μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, περισσότερα από 25 σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όλων των ηλικιών, έξι μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες, περισσότερα από 50 σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα και πολλές δεκάδες σε διεθνή τουρνουά.

Δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να βεβηλώσει το ελληνικό τζούντο, τη στιγμή που με κόπους και αγώνες έχουμε καταφέρει να το βγάλουμε από την ανυποληψία που βρισκόταν την περασμένη δεκαετία.

Μόνη οδός, είναι να απομονώσουμε τους διασπαστές και τους συκοφάντες και να διατηρήσουμε την οικογένεια του τζούντο ενωμένη. Γιατί μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι θα μπορούμε να διατηρηθούμε ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Εφιάλτες που στόχευσαν στην επιστροφή του ελληνικού τζούντο στα πέτρινα χρόνια, για τα οποία μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών υπερηφανεύονται, πρέπει να απομονωθούν και να γνωρίσουν την απαξίωση.

Ζητάμε, τη βοήθεια της αθλητικής ηγεσίας αλλά και των φίλων του τζούντο ώστε να σβήσουμε οριστικά τις μαύρες σελίδες που κάποιοι προσπάθησαν να γράψουν στην ιστορία του αθλήματος. Τα τραύματα που δημιούργησαν στο τζούντο τα ψέματα 2-3 «εξυγιαντών», πρέπει και θα κλείσουν άμεσα με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, τον οποίο θεωρούμε και αρμόδιο για την αποκατάσταση του κύρους που έχει το τζούντο στην ελληνική επικράτεια.

Απομονώστε τους διασπαστές και συκοφάντες. Το τζούντο ήταν, είναι και θα παραμείνει ενωμένο».

X