Διοικητικός Απολογισμός 2012-2016 / Επιστολή Ι. Καφενταράκη

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Πρόεδροι & προπονητές Σωματείων

Φίλες και φίλοι Τζουντόκα

Στην τετραετία που πέρασε , κατά την οποίαν ως Διοίκηση, είχαμε την ευθύνη των υποθέσεων της Ομοσπονδίας μας, αντιμετωπίσαμε προβλήματα, τα οποία – με βάση την εντολή εμπιστοσύνης, που μας δώσατε – επιλύσαμε, θέτοντας έτσι τις βάσεις και δημιουργώντας συγχρόνως τις προϋποθέσεις για μια πιο δυναμική και ελπιδοφόρα πορεία της Ομοσπονδίας Τζούντο, τόσο στον ελληνικό, όσο και στο διεθνή χώρο. Το σπουδαίο άθλημα, που όλοι μας με αγάπη και συνέπεια υπηρετούμε, έχει όχι μόνον ιστορικό παρελθόν, αλλά και σπουδαίο μέλλον στην πατρίδα μας. Έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές, που δόξασαν την Ελλάδα, με κορυφαίο τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη και – μέσω των κατά τόπους Συλλόγων Τζούντο, που είναι τα φυτώρια – προετοιμάζονται νέοι ταλαντούχοι αθλητές και αθλήτριες, που θα δοξάσουν σε διεθνείς διοργανώσεις και πάλι τα ελληνικά χρώματα. Μόλις αναλάβαμε, τον Οκτώβριο του 2012, τα καθήκοντά μας ως εκλεγμένη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, βρεθήκαμε μπροστά σε μια οικονομική κατάσταση, που φρέναρε από την αρχή την ανάπτυξη και πραγματοποίηση κάθε σχεδιασμού, που είχαμε προγραμματίσει. Βρεθήκαμε, δηλαδή, μπροστά στο βρόγχο ενός χρέους 690.000 Ευρώ, ποσό το οποίο χρονολογείται ακόμη και από δεκαετίας!

Τέτοιου είδους εμπόδια, αν επιχειρήσεις να τα παρακάμψεις, όχι μόνον δεν λύνεις το πρόβλημα, αλλά το πολλαπλασιάζεις. Η μόνη επιβαλλόμενη ορθή λύση είναι να εξαλείψεις το εμπόδιο, για να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω. Έτσι, μέσα σε συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης, κατά την οποία είχαν περιορισθεί στο ελάχιστο οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες, κατορθώσαμε, με συνετή και αυστηρή οικονομική διαχείριση να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό χρέος κατά σχεδόν 70%:

1. Χωρίς να περιορισθούν οι δαπάνες στην προετοιμασία των Εθνικών Ομάδων.

2. Χωρίς να διακοπεί ή καθυστερήσει η κανονική μισθοδοσία του προσωπικού της Ομοσπονδίας.

3. Χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας, παρά την υπάρχουσα κρίση στη χώρα

Και κυρίως:

4. Χωρίς να δημιουργηθούν νέα χρέη και βάρη. Καμία οφειλή σε ασφαλιστικούς φορείς ή σε Εφορία. Το εναπομένον ποσό χρέους (ύψους περίπου 215.000 Ευρώ) εξυπηρετείται κανονικά και εφόσον συνεχισθεί αυτή η συνετή οικονομική διαχείριση (σε συνάρτηση πάντοτε με την γενική οικονομική κατάσταση στη χώρα), είμαστε βέβαιοι, ότι η Ομοσπονδία μας εντός δύο ετών θα έχει πλήρως απαλλαγεί από τον βραχνά του χρέους.

Η προσπάθειά μας, όμως, να εξυγιάνουμε οικονομικά την Ομοσπονδία, δεν εμπόδισε το έργο μας στον τομέα των αθλητικών διοργανώσεων, με σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις των αθλητών μας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

1) Κορυφαίας σημασίας υπήρξε το 2014 η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων – Νεανίδων στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Τζούντο – Πάλης, στα Άνω Λιόσια, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τζούντο.
2) Διεξήχθησαν, επί των ημερών μας επιτυχώς, οι τέσσερις ετήσιοι Αγώνες Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νέων και Νεανίδων «Iliadis Cup”.
3) Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τζούντο μας ανέθεσε την διοργάνωση α) Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βετεράνων, τον προσεχή Ιούλιο (2017) και β) τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκών Αγώνων Κυπέλλου Εφήβων και Νεανίδων, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2017.

Σε ό,τι αφορά στις λοιπές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας κατά την τετραετία της διοικητικής μας ευθύνης, διοργανώθηκαν ανά την Ελλάδα επιτυχώς τα Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Ιδιαιτέρως υπογραμμίζεται η επί δύο συνεχόμενα έτη (2015 – 16) διεξαγωγή Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος στην Αθήνα.

Κατά την περίοδο της διοίκησής μας εγγράφηκαν στα μητρώα 53 νέα σωματεία και εξεδόθησαν 2.900 περίπου νέα δελτία αθλητών. Στο πλαίσιο των παραπάνω δραστηριοτήτων μας θεωρούμε επιβεβλημένο ν’ αναφερθούμε στις επιτυχίες των αθλητών μας, που κοσμούν το άθλημα του Τζούντο, αλλά και την Ομοσπονδία μας στο σύνολό της. Επισημαίνω την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από την Εθνική Ομάδα Νέων στο Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Λιουμπλιάνα, το 2013. Και φυσικά την συμμετοχή της Ελλάδας στην πρόσφατη Ολυμπιάδα του Ρίο με δυο αθλητές μας. Ο πολύς κόσμος, δεν γνωρίζει, ότι για την συμμετοχή αυτή προϋπήρξε μια τετράχρονη σκληρή δοκιμασία και προσωπικές θυσίες, μέσα από σειρά διεθνών αγώνων και διακρίσεων για να φτάσουν οι αθλητές αυτοί στο ολυμπιακό σκαλοπάτι. Γι’ αυτό τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε.

ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Το 2014, ως Διοίκηση της Ομοσπονδίας υποβάλαμε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πλήρως αιτιολογημένο αίτημα για την ίδρυση Σχολής Προπονητών Γ’ Κατηγορίας. Η Σχολή λειτούργησε παραγωγικά και με επιτυχία, αποφοίτησαν δε από αυτήν 74 προπονητές του Τζούντο. Εντός του μηνός αναμένεται, ύστερα από τη νέα αίτηση, που υποβάλαμε στην Γενική Γραμματεία, να λειτουργήσει εκ νέου Σχολή Προπονητών.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ TZOYNTO

Τέλος, κατά την πρώτη εβδομάδα του προσεχούς Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι το Συνέδριο (Congress) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τζούντο, κατά το οποίο θα συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν διεθνώς στο άθλημα, λογίζεται δε η πραγματοποίηση της συνόδου αυτής στην Ελλάδα, ως σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο. Μετά το συνέδριο θα επακολουθήσει η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την ανάδειξη νέας Διοικήσεως. Ως απερχόμενη Διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, ευχόμαστε και κατά την νέα τετραετία, να πρυτανεύσει η εσωτερική ενότητα και συνεργασία στον χώρο του αθλήματος, που υπηρετούμε, ώστε να προάγονται οι αξίες του και οι επιδόσεις των αθλητών μας, η δε Ομοσπονδία μας να διατηρήσει την γενική αναγνώριση, της οποίας χαίρει αυτήν την στιγμή ως Αθλητική Ομοσπονδία – Πρότυπο.

                                                                                                                                                                                                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΦΕΝΤΑΡΑΚΗΣ
                                                                                                                                PhD ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
                                                                                                                                                                                                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε. Ο. ΤΖΟΥΝΤΟ

X