Ασιατική «πρόκληση» για Ηλιάδη και Μπουκουβάλα

Η Κορεάτης παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 στο Ρότερνταμ, Κιου-Βον Λι, και η πρωταθλήτρια κόσμου του 2011 στο Παρίσι, Αίκο Σάτο από την Ιαπωνία, είναι τα «εμπόδια» που καλούνται να ξεπεράσουν ο Ηλίας Ηλιάδης και η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα αντίστοιχα, στον α` γύρο του IJF Masters που φιλοξενείται στο Αλμάτι του Καζακστάν. Τόσο ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου όσο και η Γιαννιώτισα αθλήτρια, εξασφάλισαν την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση, χάρη στη θέση που διατηρούν στην παγκόσμια κατάταξη.

 

Ο Ηλιάδης, όπως ήταν φυσικό, τέθηκε επικεφαλής στο α` προκριματικό γκρουπ και στη φάση των «16» θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τον Λι. Οι δύο αθλητές δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν, με τον Κορεάτη να κερδίζει θέση στο βάθρο των νικητών σε δύο διοργανώσεις μέσα στο 2011, με τελευταία την 3η θέση τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκραν Σλαμ του Τόκιο. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά (Απρίλιος) στέφθηκε πρωταθλητής Ασίας στο Άμπου Ντάμπι, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού (Αύγουστος) ήταν 5ος. Ο Ηλιάδης, εφόσον προκριθεί στα προημιτελικά, θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Κίριλ Ντενίσοφ (Ρωσία)-Μασάσι Νισιγιάμα (Ιαπωνία). Οι αγωνιστικές διαφορές των δύο αθλητών ελάχιστες, κάτι που αποτυπώνεται και από τη διαφορά των οκτώ βαθμών που έχουν στην παγκόσμια κατάταξη, αφού ο Ντενίσοφ είναι 7ος με 888 βαθμούς και ο Νισιγιάμο 8ος με 880 βαθμούς.

 

Η Μπουκουβάλα από την άλλη, καλείται να αντιμετωπίσει αύριο στη φάση των «16» το Νο-2 της παγκόσμιας κατάταξης, την Σάτο, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Οι δύο αθλήτριες είχαν βρεθεί αντίπαλες και στο Γκραν Σλαμ του Τόκιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 στο Παρίσι να κατακτά τη νίκη. Στην περίπτωση που η Μπουκουβάλα βγει νικήτρια από το τατάμι στην αναμέτρηση με την Σάτο, τότε θα βρει στο δρόμο της είτε την Ισπανίδα Κονσεπθιόν Μπελορίν, είτε την Γαλλίδα Οτόμ Παβιά.

 

Ο Ηλιάδης βρίσκεται στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των -90 κιλών με 1646 βαθμούς, ενώ η Μπουκουβάλα στην 10η των -57 κιλών με 671 βαθμούς. Η πρώτη θέση στο κορυφαίο αυτό τουρνουά δίνει 400 βαθμούς στο νικητή, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις δίνουν 240 βαθμούς (2η), 160 (3η) και 80 (5η) βαθμούς αντίστοιχα.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

X