Ασημένιος ο Δαυίδ Τσοκούρης στο Ευρωπαϊκό U20

Συνεχίζουν να μας… κακομαθαίνουν τα «πιτσιρίκια» του ελληνικού τζούντο, αφού για έκτο σερί Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 φτάνουν στην κατάκτηση τουλάχιστον ενός μεταλλίου. Πρωταγωνιστής της νέας κορυφαίας στιγμής, ο Δαυίδ Τσοκούρης, ο οποίος με τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των -73 κιλών, στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Μια… ανάσα από το μετάλλιο έφτασαν και οι Δήμητρα Ανδρούτσου (-63κ.) και Γιάννης Στεφανίδης (-81κ.), ωστόσο περιορίστηκαν στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.

 

Δαυίδ από ασήμι

Οι εφετινές «εμφύλιες» μονομαχίες του με τον Νίκο Μουζενίδη σε τελικούς ή σε αγώνες για τρίτη θέση διεθνών τουρνουά, έχουν μείνει στην Ιστορία. Όπως και η συνολική παρουσία του σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας, μαρτυρούσαν τη… δίψα ενός αθλητή να φτάσει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου σε μεγάλη διοργάνωση. Και αυτό έγινε στο Ερεβάν. Ο Έλληνας τζουντόκα, πανηγύρισε την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου σε μία κατηγορία όπου συνολικά έλαβαν μέρος 23 αθλητές. Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο α` προκριματικό γκρουπ με δύο νίκες επί των Βαντίμ Μπόκαν (Μολδαβία) και Τανγιού Σορλί (Τουρκία). Στα ημιτελικά επικράτησε με Yuko του Γεωργιανού, Νουγκζαρί Ταταλασβίλι, όμως στον τελικό, με δύο παρατηρήσεις (Shido), γνώρισε την ήττα από τον Αρμένιο Αρτιόμ Μπαγκντασαριάν και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση.

 

«Είναι μοναδική στιγμή να βρίσκεσαι πάνω στο βάθρο των νικητών ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έστω και δεύτερος. Ειδικά τώρα, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού. Θα συνεχίσω την προετοιμασία μου με διαφορετική ψυχολογία, σαφώς ανεβασμένη, ώστε και στη Γαλλία να μπορέσω να βρεθώ εκ νέου μέσα στα μετάλλια. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση από τις αρχές της χρονιάς, κάτι άλλωστε και που φάνηκε και στα διεθνή τουρνουά και ξέρω ότι έχω τις δυνατότητες να διεκδικήσω περισσότερα στη Γαλλία», είπε ο Δαυίδ Τσοκούρης.

 

Hantei και Shido

Στη διαδικασία του hantei, χάθηκε το χάλκινο μετάλλιο για την Δήμητρα Ανδρούτσου. Η τζουντόκα του Νικηφόρου Ανατολής Ιωαννίνων, με 3-0 από τους διαιτητές, γνώρισε την ήττα στον τελικό των ρεπεσάζ από την Τουρκάλα, Μπούσρα Ταπίτογλου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 5η θέση των -63 κιλών. Η Ανδρούτσου προκρίθηκε στα ημιτελικά χάρη στις δύο σερί νίκες επί των Μέγκαν Βαν Χούτουμ (Ολλανδία) και Λάουρα Βάργκας-Κοχ (Γερμανία). Στα ημιτελικά, ηττήθηκε με Waza-ari από τη Σλοβένα, Νίνα Μιλόσεβιτς, για να έρθει στον αγώνα για την τρίτη θέση ακόμη μία ήττα από την Ταπίτογλου.

 

Όσον αφορά στον Γιάννη Στεφανίδη, παρά το θετικό απολογισμό νικών (3-2) βρέθηκε στην 5η θέση των -81 κιλών. Στα προκριματικά επικράτησε κατά σειρά των Χαίκ Χαμπατζουρμιάν (Αρμενία) και Μεχμέτ Μπαρκίν Μπασόλ (Τουρκία) πριν γνωρίσει την ήττα από τον Λετονό, Άιγκαρς Μίλενμπεργκς. Στα ρεπεσάζ κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες, αυτή τη φορά επί του Ρώσου Αλεξέι Φετίσοφ (Ippon μετά από Osaekomi waza), όμως στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο έχασε με δύο Shido από τον Γεωργιανό Αβνταντίλ Τσρικισβίλι.

 

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι, στην Πολωνία, ο Αλεξιάδης ήταν τρίτος στα υπερβαρέα, ενώ είχαν προηγηθεί τα μετάλλια των Μασμανίδη (3ος 2007, 3ος 2006) και Τ. Ζιντιρίδη (3ος 2005, 1ος 2004). Συνολικά η χώρα μας έχει οκτώ μετάλλια στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με πρώτο αυτό του Διονύση Ηλιάδη στην Ουγγαρία το 2001 όταν και είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των -100 κιλών.

X