«Ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια η εθνική ανδρών U21

Κάθε παραμύθι έχει αίσιο τέλος… Το παραμύθι της ελληνικής ομάδας ανδρών U21 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λιουμπλιάνας, μπορεί να μην ήταν χρυσό, ήταν όμως ιστορικό! Γιατί είναι γεγονός ότι οι Γιώργος Αζωίδης, Ρομάν Μουστόπουλος, Αλέξης Ντανατσίδης, Μιρμάν Ηλιάδης, Τζιβάν Κελισιάν, Νταβίντ Καρακλίδης και Γιώργος Μαλιαρόπουλος έγραψαν Ιστορία στη μεγαλύτερη διοργάνωση των Νέων μέσα στο 2013. Με απολογισμό τρεις νίκες σε τέσσερις σειρές αγώνων έφτασαν στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ομαδικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε στη σλοβενική πρωτεύουσα και το οποίο απέφερε στη χώρα μας συνολικά τρία μετάλλια. Μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει και στο χρυσό μετάλλιο, αν η διαιτησία στον τελικό με τους Γεωργιανούς, δεν αδικούσε κατάφωρα τον Ρομάν Μουστόπουλο και ενώ ήδη η εθνική μας βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0 (χάρη στη νίκη του Αζωίδη). Το τελικό 4-1 υπέρ των Γεωργιανών, έφερε την ελληνική ομάδα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών, σε ακόμη μία μοναδική στιγμή για το ελληνικό τζούντο την τελευταία 12ετία.

Η ελληνική ομάδα στη φάση των ομίλων νίκησε τις Πολωνία και Κορέα, ενώ στον ημιτελικό έκαμψε με σκορ 3-2 μια από τις πλέον παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος στην Ευρώπη, την Ολλανδία. Οι «οράνιε» νωρίτερα είχαν αποκλείσει τους Ιάπωνες, κάτι που δεν επηρέασε το έργο των Ελλήνων τζουντόκα, οι οποίοι και έφτασαν με σχετική άνεση στη νίκη.

Στον τελικό, ο Αζωίδης άνοιξε… ταμείο (1-0), όμως η άδικη ήττα του Μουστόπουλου έφερε τα πάνω-κάτω με αποτέλεσμα η ομάδα μας να περιοριστεί στην δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης. Την τρίτη θέση στο ομαδικό των ανδρών κατέλαβαν Ιαπωνία και Ουκρανία που επικράτησαν της Σλοβενίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε ότι στα ατομικά, η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα -81 κιλά με τον Αλέξη Ντανατσίδη και το χάλκινο στα -73 κιλά με τον Ρομάν Μουστόπουλο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΦΕΝΤΑΡΑΚΗΣ (πρόεδρος ΕΟΤ):  “Είναι μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό τζούντο-τα παιδιά έκαναν έναν άθλο. Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα αν και, χωρίς να είμαι αχάριστος, πιστεύω ότι μπορούσαμε να πάρουμε και το χρυσό. ‘Εχουμε μια σπουδαία ομάδα, μια dream team που συγκαταλέγεται σταθερά πλέον στις κορυφαίες του κόσμου και που μπορεί να κατακτήσει το απόλυτο. Αυτοί οι σπουδαίοι αθλητές έχουν κάνει σκληρή και προγραμματισμένη δουλειά εδώ και πολά χρόνια, έχουν κοπιάσει και έχουν θυσιάσει πολλά. Κυριάρχησαν επί ιστορικών υπερδυνάμεων του χώρου, δείχνοντας ποιοί είναι. Προέρχονται από τη βάση, από τα σπλάχνα του αθλήματος και έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη και σε επίπεδο αντρών. Αφιερώνω το μετάλλιο σ΄αυτούς, το δικαιούνται με το παραπάνω”.

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ (εθνικός προπονητής): “Είναι μια μεγάλη στιγμή για το ελληνικό τζούντο, ένα μετάλλιο που με κάνει πολύ χαρούμενο και υπερήφανο. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια επιτυχία που προσωπικά όμως μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι μπορούσαμε να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο, είχαμε τη δυνατότητα, αλλά κάποιες καταστάσεις μας εμπόδισαν να το πετύχουμε. Αξίζει ένα τεράστιο μπράβο σ΄αυτά τα παιδιά, γιατί έκαναν έναν άθλο και πραγματοποίησαν νίκες κόντρα σε μεγάλους και δύσκολους αντιπάλους. Το γεγονός ότι φεύγουμε με ένα χρυσό και ένα χάλκινο στο ατομικό και ένα αργυρό στο ομαδικό, δείχνει ποιοί είμαστε και ότι το ελληνικό τζούντο, τα καταφέρνει πάντα να βρίσκεται στην κορυφή. Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία και έπεται συνέχεια.”

X