«Ακρόπολις 2009»-Πρεμιέρα με εννέα ελληνικά μετάλλια

Ο Βίκτωρας Τοσονίδης χάρισε στην Ελλάδα το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της πρεμιέρας του 3ου διεθνούς τουρνουά ανδρών/γυναικών «Ακρόπολις», το οποίο φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο «Γαλανόπουλος» του Λουτρακίου. Ο 19χρονος τζουντόκα του Αετού Καυκάσου, που τον περασμένο Δεκέμβριο στέφθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας στους άνδρες για πρώτη φορά στην καριέρα του, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας των -90 κιλών κερδίζοντας στον τελικό τον Σουηδό Έμιν Έντμαρ.

 

«Επιστρέφω μετά από τραυματισμό στην πλάτη που δεν μου επέτρεψε να λάβω μέρος σε κάποιο τουρνουά εφέτος. Αισθάνθηκα πολύ καλά στους αγώνες που έδωσα και ήρθε αυτό το χρυσό μετάλλιο που για μένα είναι το πρώτο σε διεθνές τουρνουά ανδρών. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια ώστε να συμπεριληφθώ στην ομάδα των Νέων που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Οκτωβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ξέρω ότι μπορώ να χαρίσω στη χώρα μου ένα μετάλλιο, όμως αυτό που προέχει είναι να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και από θέμα υγείας αλλά και από θέμα αγωνιστικό», είπε ο Τοσονίδης.

 

Συνολικά η Ελλάδα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης πήρε ένα χρυσό, δύο ασημένια και έξι χάλκινα μετάλλια, την ίδια στιγμή που η Ισπανία για δεύτερη συνεχή χρονιά φλερτάρει με την πρώτη θέση στο τουρνουά, αφού συνολικά στους επτά σημερινούς τελικούς πήρε τέσσερα χρυσά, ένα ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Τουρκία με δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο.

 

Οι Ισπανοί άκουσαν τέσσερις φορές τον εθνικό τους ύμνο μέσα στο «Γαλανόπουλος». Ο Αντριάν Νασιμέντο πρώτευσε στα -81 κιλά, ο Αλεχάντρο Σαν Μαρτίν στα -100 κιλά, η Μαρία Μπερναμπέου στα -70 κιλά, καθώς και η Κάρλα Μοσγκουέρα στα -78 κιλά. Όσον αφορά στην Τουρκία, το μεγάλο της όνομα, η «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2009 στα υπερβαρέα, Γκιουλσάχ Κότσατουρκ με δύο νίκες βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

 

Συνδιοργανωτής και του εφετινού τουρνουά «Ακρόπολις», το οποίο ως γνωστόν είναι αφιερωμένο στους κοινωνικούς στόχους και δραστηριότητες του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας.

 

Οι τρεις πρώτοι/ες ανά κατηγορία:

 

ΑΝΔΡΕΣ

-81 κιλά

1. Αντριάν Νασιμέντο (Ισπανία)

2. Στέφαν Σταμένκοβιτς (Σερβία)

3. Ιωάννης Στεφανίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Δαυίδ Τσοκούρης (ΕΛΛΑΔΑ)

-90 κιλά

1. Βίκτωρας Τοσονίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Εμίλ Έντμαρ (Σουηδία)

3. Ισαάκ Καρένο (Ισπανία)

3. Μωϋσής Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

-100 κιλά

1. Αλεχάντρο Σαν Μαρτίν (Ισπανία)

2. Μάρτιν Πάσεκ (Σουηδία)

3. Διονύσης Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Νίκολα Βούλεβιτς (Μαυροβούνιο)

+100 κιλά

1. Ρεμζί Κότσατουρκ (Τουρκία)

2. Βασίλης Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Μιχάλης Αλεξιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Βίκτορ Κανσέκο (Ισπανία)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-70 κιλά

1. Μαρία Μπερναμπέου (Ισπανία)

2. Ρεμπέκα Μαρία Ογιακάβα (Βραζιλία)

3. Χριστίνα Βυζανιάρη (ΕΛΛΑΔΑ)

3. Εσίν Τάσκαγια (Τουρκία)

-78 κιλά

1. Κάρλα Μοσγκουέρα (Ισπανία)

2. Ειρήνη Μπουρμπουντέλη (ΕΛΛΑΔΑ)

+78 κιλά

1. Γκιουλσάχ Κότσατουρκ (Τουρκία)

2. Σάρα Αλβάρεθ (Ισπανία)

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ (1η ημέρα): Ισπανία 4-1-2, Τουρκία 2-0-1, ΕΛΛΑΔΑ 1-2-6, Σουηδία 0-2-0, Σερβία 0-1-0, Βραζιλία 0-1-0, Μαυροβούνιο 0-0-1.

X