ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2007: Πρεμιέρα με εννέα μετάλλια

Παρουσία του προέδρου της EJU, Μάριους Βίζερ και του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κώστα Χατζηδάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ, η πρεμιέρα του 1ου διεθνούς τουρνουά ανδρών-γυναικών «Ακρόπολις», το οποίο ως γνωστόν είναι αφιερωμένο στο Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Χορηγοί της διοργάνωσης είναι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η ΟΠΑΠ ΑΕ και η PUMA. Το «παρών» στο κλειστό γυμναστήριο της Μάρκου Μουσούρη έδωσαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Τάσος Μητρόπουλος, ο α` αντιπρόεδρος της ΕΟΤ, Γεώργιος Στουκογεώργος, η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, Αναστασία Σταυριά, ο β` αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Τάσος Φυσικόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Θεοφάνης Στουκογεώργος και το μέλος της ΕΟΤ, Γιάννης Καφενταράκης.

 

Στο αγωνιστικό μέρος, πέντε χρυσά, τρία ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο ήταν ο απολογισμός για τα ελληνικά χρώματα στην πρεμιέρα. Τα χρυσά μετάλλια πήραν οι Αλέξανδρος Γκορντέεφ (-60κ.), Ρεβάζι Ζιντιρίδης (-66κ.), Πάβελ Ντάνκο (-73κ.), Ηλίας Ηλιάδης (-90κ.) και Δήμητρα Ανδρούτσου (-63κ.), ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών ανέβηκαν οι Λαυρέντης Αλεξανίδης (-66κ.), Γιάννης Τσαπάρας (-90κ.) και Μαρία Καραγιαννοπούλου (-48κ.). Ακόμη το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στο στήθος του Ηλία Κοτομανίδη στην κατηγορία των -60 κιλών.

 

Χρυσό δια περιπάτου για τον Ηλία

Περίπου 4.5 λεπτά χρειάστηκε ο Ηλίας Ηλιάδης για να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν προσφέρεται για δυνατές αναμετρήσεις, αφού μόλις πριν από μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε μια δύσκολη περίοδος παγκοσμίων (προολυμπιακών) Κυπέλλων, πραγματοποίησε τρεις καλές προπονήσεις για να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου νίκησε στον α` προκριματικό γύρο τον Γιώργο Λαμπρινίδη σε ένα λεπτό και εννέα δευτερόλεπτα, στο β` επικράτησε του πρωταθλητή Γεωργίας, Νταβίτι Λοριασβίλι, σε 44 δευτερόλεπτα, ενώ στον ημιτελικό κατέβαλε σε ένα λεπτό και οκτώ δευτερόλεπτα την αντίσταση του Ισπανού Φραντσίσκο Μαρτίνεθ και πέρασε στον τελικό. Εκεί, απέναντι στον Γιάννη Τσαπάρα, χρειάστηκε ένα λεπτό και 32 δευτερόλεπτα για να φτάσει στη νίκη με Ippon και να πανηγυρίσει την πρώτη θέση.

 

Επιστροφή για τη Μαρία…

Επανεμφάνιση στα ελληνικά τατάμι μετά από περίπου 2.5 χρόνια για τη Μαρία Καραγιαννοπούλου. Η 5η Ολυμπιονίκης της Αθήνας, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα -52 κιλά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λισαβόνας, επέστρεψε στη γνώριμη κατηγορία της, τα -48 κιλά, όπου δεν είχε πρόβλημα να πετύχει δύο νίκες και στο τέλος να περιοριστεί στο ασημένιο μετάλλιο.

 

Η τζουντόκα του «Ολυμπιονίκη» Αγ. Ι. Ρέντη, νίκησε με Waza-ari την Ισπανίδα Μαρία Γκόμεθ, ενώ στα ημιτελικά επικράτησε της Σααντέτ Αρκά από την Τουρκία. Στον τελικό, με αντίπαλο την Ισπανίδα Νερέα Σανθ, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο (σ.σ. «ενθύμιο» από τον ημιτελικό) και παρά την προσπάθεια τελικά γνώρισε την ήττα με αποτέλεσμα να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

 

Οι υπόλοιποι «χρυσοί» μεταλλιούχοι…

Ο Αλέξανδρος Γκορντέεφ επιβεβαίωσε τη σπουδαία αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και επικρατώντας στον τελικό των -60 κιλών του Ισπανού Άλεξ Τιμονέδα με Ippon έφτασε στο χρυσό μετάλλιο. Χωρίς τελικό, λόγω τραυματισμού του Λαυρέντη Αλεξανίδη (σ.σ. στον καρπό) κρίθηκε η πρώτη θέση των -66 κιλών, με τον Ρεβάζι Ζιντιρίδη να ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στα -73 κιλά, ο Πάβελ Ντάνκο νίκησε στον τελικό τον Μαρσέλ Τρουντόφ και βρέθηκε με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, ενώ η Δήμητρα Ανδρούτσου στα -63 κιλά κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε διεθνές τουρνουά επικρατώντας στον τελικό της Νουρτσάν Γιλμάζ από την Τουρκία.

 

Οι τρεις πρώτοι/ες ανά κατηγορία:

ΑΝΔΡΕΣ

-60 κιλά
1. Αλέξανδρος Γκορντέεφ (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Άλεξ Τιμονέδα (Ισπανία)
3. Βεϊσί Γκοζ (Τουρκία)
3. Ηλίας Κοτομανίδης (ΕΛΛΑΔΑ)

-66 κιλά
1. Ρεβάζι Ζιντιρίδης (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Λαυρέντης Αλεξανίδης (ΕΛΛΑΔΑ)
3. Αμπί Μπατιά (Ισραήλ)
3. Νταβίντ Ραμίρεθ (Ισπανία)

-73 κιλά
1. Πάβελ Ντάνκο (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Μαρσέλ Τρουντόφ (Μολδαβία)
3. Μαράτ Κασούμοφ (Ρωσία)
3. Τενγκίζ Παποσβίλι (Γεωργία)

-90 κιλά
1. Ηλίας Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Γιάννης Τσαπάρας (ΕΛΛΑΔΑ)
3. Νταβίτι Λοριασβίλι (Γεωργία)
3. Χόρχε Ριγκουέιρα (Ισπανία)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-48 κιλά
1. Νερέα Σανθ (Ισπανία)
2. Μαρία Καραγιαννοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ)
3. Σιμέγιε Άκους (Τουρκία)
3. Μαρία Γκόμεθ (Ισπανία)

-52 κιλά
1. Ελία Ροσέλ (Ισπανία)
2. Ξένια Χόφερ (Ελβετία)
3. Έσμα Νταμάρ (Τουρκία)
3. Πηνελόπη Σταυρινού (ΚΥΠΡΟΣ)

-57 κιλά
1. Εκατερίνα Μελνίκοβα (Ρωσία)
2. Σίλβια Χορτάλ (Ισπανία)
3. Μαρία Νίκολα (Κύπρος)
3. Άνα Ρίμπας (Ισπανία)

-63 κιλά
1. Δήμητρα Ανδρούτσου (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Νουρτσάν Γιλμάζ (Τουρκία)
3. Χασρέτ Τσιλέκ (Τουρκία)
3. Μάρτα Μεστρέ (Ισπανία)

X