ΑΘΗΝΑ 2014: «Άριστα» οργανωτικά, μέτρια αγωνιστική πρεμιέρα…

Ημέρες Ολυμπιακού τουρνουά τζούντο 2004, ζει από το πρωί το Ολυμπιακό Κέντρο των Άνω Λιοσίων. Στον χώρο όπου πρωτοέλαμψε το “άστρο” του Ηλία Ηλιάδη πριν από ακριβώς 10 χρόνια, ξεκίνησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 18 ετών, στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιο μετάλλιο, ωστόσο έκλεψε τις εντυπώσεις με την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Τα θετικά σχόλια των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μαρτυρούν την σοβαρή και άρτια -σε όλα τα επίπεδα- δουλειά που έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της διοργάνωσης.

Η τελετή έναρξης, έγινε παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης.    

«Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία αυτής της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης, σ’ αυτό το στάδιο όπου φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Έλληνες πανηγυρίσαμε μεγάλες επιτυχίες όπως το χρυσό μετάλλιο του τζουντόκα μας Ηλία Ηλιάδη. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί στο πλαίσιο των αγώνων του Πρωταθλήματος, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους καλύτερους νέους αθλητές και νέες αθλήτριες, τα μεγαλύτερα ταλέντα από ολόκληρη την Ευρώπη σε συναρπαστικές αναμετρήσεις. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία περισσότερα νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το συνάμα ευγενές και δυναμικό άθλημα του τζούντο, το οποίο καλλιεργεί τόσο τη σωματική ρώμη, όσο και τη διανοητική εγρήγορση και ευστροφία, όπως ακριβώς προτάσσει το Ολυμπιακό ιδεώδες. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, εύχομαι στους συναγωνιζόμενους αθλητές και τις αθλήτριες, κάθε επιτυχία, υγεία και καλή συνέχεια, στην αθλητική τους σταδιοδρομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος έκανε και την απονομή στην κατηγορία των -40 κιλών νεανίδων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, Γιάννης Καφενταράκης, ευχαρίστησε την EJU που επέλεξε την Ελλάδα για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση των μελλοντικών αστεριών του ευρωπαϊκού τζούντο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τζούντο και προσωπικά ο πρόεδρός της, Σεργκέι Σολοβέιτσικ, μας εμπιστεύτηκε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Όλοι όσοι μπήκαμε στη διαδικασία να αναλάβουμε αυτό το εγχείρημα, πιστεύω ότι δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να γίνει το καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 στην ιστορία του θεσμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η άψογη συνεργασία που έχουμε με την EJU θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Εύχομαι στους αθλητές και τις αθλήτριες, κάθε επιτυχία στη διοργάνωση. Εύχομαι σε όλες τις αποστολές, τους διαιτητές και όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, να απολαύσουν τη διαμονή τους. Η γενέτειρα του Ολυμπιακού Ιδεώδους και του Ολυμπιακού Πνεύματος έχει ανοικτή την αγκαλιά της για όλους εσάς. Σας καλωσορίζω στην πατρίδα μου. Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τζούντο, Σεργκέι Σολοβέιτσικ, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των αγώνων, ευχαρίστησε την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου και μάλιστα στον ίδιο χώρο όπου διεξήχθη το Ολυμπιακό τουρνουά τζούντο του 2004.

Στο αγωνιστικό μέρος, η Αθανασία Ζαριώπη στα -44 κιλά κατέκτησε την 9η θέση χάρη στο bye του προκριματικού γύρου, ενώ στα -50 κιλά ο Γιώργος Κοροτζίδης ξεκίνησε με το «δεξί» απέναντι στον Φλάβιο Καρέα (Ελβετία) ωστόσο δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ηττήθηκε από τον Ουκρανό Κίριλ Σαμότουγκ στα προκριματικά και από τον Λευκορώσο Ντμίτρι Μουζάιλα στα ρεπεσάζ με αποτέλεσμα να μείνει εκτός επτάδας. Την ίδια τύχη είχε και ο Γιώργος Μαρκαριάν στα -60 κιλά. Έχασε στον πρώτο αγώνα από τον Τομά Μακρέζ (Γαλλία), στα ρεπεσάζ νίκησε με Waza-ari τον Γιουσούφ Νούρκοβιτς (Μαυροβούνιο), ωστόσο στη συνέχεια γνώρισε μία ακόμη ήττα, αυτή τη φορά από τον Μουράντ Χεϊντρλί (Αζερμπαϊτζάν) και αποκλείστηκε.

Ακόμη στα -50 κιλά ο Ιωάννης Ζουρνατζίδης έχασε από τον Ουγουρτσάν Ζεχίρ (Τουρκία) και αποκλείστηκε, όπως και οι  Νίκος Τσουλφάς (στα -55κ. μετά την ήττα από τον Ρουμάνο Στόιτσα), Δανάη Εξηνταβελώνη (στα -48κ. ηττήθηκε από την Σουηδή Χένρικσον) και Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου (στα -48κ. έχασε από την Πορτογαλέζα Ματίας).

(*) Η Ελισάβετ Τελτσίδου, η αθλήτρια που πριν από λίγους μήνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο «Iliadis Cup», ήταν η σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας.
(*) Ο ελληνικής καταγωγής, Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -50 κιλών.
(*) Η Κύπρια Βασιλική Κουρή, κατέλαβε την 7η θέση στην κατηγορία των -40 κιλών.

X