Το πείσμα και η θέλησή της να απαλλαχτεί από την… κατάρα της τρίτης θέσης που την ακολουθεί συνεχώς στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, την έφερε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των νικητριών, στο πανίσχυρο γκραν σλαμ που φιλοξενείται στο Παρίσι. Ο λόγος για την Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, η οποία με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -57 κιλών που ισοδυναμεί με 300 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 (σ.σ. ήδη έχει πάρει σημαντικό προβάδισμα αφού και πριν από δύο εβδομάδες ήταν 3η στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τιφλίδας) αλλά και με χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων.
«Ήμουν προετοιμασμένη για το καλύτερο. Από αγωνιστικής και από ψυχολογικής άποψης. Ακόμη κι αν στο δρόμο μου έβρισκα τη Μοντέιρο, από την οποία γνώρισα την ήττα πριν από δύο εβδομάδες, είμαι σίγουρη ότι θα έπαιρνα τη ρεβάνς. Απόψε έπαιζα μόνο για την πρώτη θέση. Δεν συμβιβαζόμουν με τίποτα λιγότερο», είπε περιχαρής η τζουντόκα του Νικηφόρου Ανατολής Ιωανίνων. Και συνέχισε: «Δουλεύω πολύ και κοιτάω ξεχωριστά το κάθε μου βήμα. Δεν θέλω να σκέφτομαι από τώρα το Λονδίνο αν και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να λείψω από την κορυφαία διοργάνωση, όπως δηλαδή συνέβη στο Πεκίνο πέρυσι. Ξέρω τις δυνατότητές μου, ξέρω ότι διαθέτω πείσμα για να είμαι νικήτρια και το σημερινό μετάλλιο μου δίνει τρομερή δύναμη για να συνεχίσω. Είναι ημέρα χαράς, γιατί από αύριο ξεκινάει νέος κύκλος δουλειάς στην Κατερίνη, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας των γυναικών».
Η Μπουκουβάλα στον τελικό επικράτησε με Ippon της Γαλλίδας Μοργκάν Ριμπού, ενώ στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο είχε ξεπεράσει ακόμη τέσσερα εμπόδια. Συγκεκριμένα, στα προκριματικά σημείωσε τρία Ippon σε ισάριθμους αγώνες απένατι στις Λιγίνγκ Ουάνγκ (Κίνα), Σάρα Λοκό (Γαλλία) και Αντρέα Στεφανία Τσίτου (Ρουμανία), ενώ στον ημιτελικό έκαμψε την αντίσταση της Καόρι Ματσουμότο από την Ιαπωνία, με Waza-ari.
Να θυμίσουμε ότι το νέο σύστημα τουρνουά της IJF περιλαμβάνει τέσσερα Γκραν Σλαμ (Παρίσι, Μόσχα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Τόκιο), πέντε Γκραν Πρι (Αμβούργο, Τυνησία, ΗΠΑ, Πεκίνο, Άμπου Ντάμπι) και 17 Παγκόσμια Κύπελλα, συν ένα τουρνουά Μάστερς που θα φιλοξενηθεί εφέτος στη Σεούλ. Τα γκραν σλαμ δίνουν 300 πόντους στο νικητή, τα Γκραν Πρι 200 και τα Παγκόσμια Κύπελλα 100 πόντους. Τα Μάστερς «χαρίζουν» στο νικητή 400 πόντους, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 500, ενώ τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα δίνουν 180 πόντους.