Τελετή παραλαβής-παράδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού από τον απερχόμενο Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη στον νέο Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Σε δηλώσεις τους οι κύριοι Μιχάλης Λιάπης και Αντώνης Σαμαράς τόνισαν τα εξής:

 

Μιχάλης Λιάπης: Αγαπητέ Αντώνη, καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού για την άριστη συνεργασία που είχαμε αυτούς του 16 μήνες. Ειδικά, θέλω να ευχαριστήσω τους αρχαιολόγους που με αυταπάρνηση, με περίσσια συνείδηση, αγωνίζονται κάθε μέρα στις εσχατιές της Ελλάδας για ανασκαφές και αναστηλώσεις. Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω τους συνδικαλιστές που δώσαμε πολλές μάχες, είχαμε αρκετές αντιθέσεις αλλά καταλήξαμε πολλές φορές σε κοινούς στόχους με κύριο αποτέλεσμα να εντάξουμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού ως μόνιμη επιχορήγηση, το επίδομα τους. Αγαπητέ Αντώνη, το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από χρόνια ήταν ένα μεγάλο Υπουργείο, σπουδαίο Υπουργείο, με πολλούς υπαλλήλους και με πολλούς οικονομικούς πόρους. Με τα χρόνια όλα αυτά συρρικνώθηκαν.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από ένα χρόνο από σήμερα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια. Μπήκαμε στο μάτι του κυκλώνα και για δύο μήνες αντιπολίτευση και εφημερίδες, όλος ο Τύπος, έκανε κριτική και αντιμετωπίσαμε έκτοτε πολλά θέματα. Το μεγαλύτερο των οποίων ήταν να αποκαταστήσουμε και πάλι την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή ήταν η δική μου μεγάλη πρόκληση και με την συνεργασία των υπαλλήλων του Υπουργείου καταφέραμε αρκετά. Καταρχήν ξεκινήσαμε με το να αποκαταστήσουμε την υπαλληλική δομή ξεφεύγοντας από στερεότυπα όπου το γραφείο του Υπουργού είναι πανίσχυρο. Εμείς συνεργαζόμαστε με την υπαλληλία κάτω από μια λογική άμεσης συνεργασίας με τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές του Υπουργείου.

 

Δεύτερος στόχος ήταν να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Υπουργείου, να περιορίσουμε τις αλόγιστες δαπάνες. Ίσως στεναχωρήσαμε μερικούς, αλλά οι επιχορηγήσεις επί των ημερών μας έγιναν αξιοκρατικά. Με ένα μόνο κριτήριο. Το οικονομικό κόστος να είναι ανάλογο με το πολιτιστικό όφελος. Επίσης αναδείξαμε το θέμα της διαφάνειας ως ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης μας και για πρώτη φορά καταργήσαμε τον ειδικό λογαριασμό. Γι’ αυτό και όλες οι αποφάσεις μας βγαίνουν στη δημοσιότητα, είναι στο διαδίκτυο, όπως επίσης και όλες οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι οποίες για να υπογραφούν από τον Υπουργό, πρέπει να έχουν συντριπτική πλειοψηφία. Επίσης συνεχίσαμε το έργο των προηγούμενων συναδέλφων για την επιστροφή αρχαίων θησαυρών και το κάναμε συστηματικά και με μεγάλη επιτυχία.

 

Εσένα σου έλαχε αγαπητέ Αντώνη ο κλήρος και χαίρομαι για αυτό, να εγκαινιάσεις ένα στολίδι στην Αθήνα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάναμε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις, φέραμε νόμους, ψηφίστηκαν ήδη δύο νόμοι είναι έτοιμοι, τους έχουμε καταθέσει. Μαζί με τον κ. Ιωαννίδη καταλήξαμε στο νομικό πρόσωπο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ και ο άλλος νόμος που αφορά στην ίδρυση αρχαιολογικών χώρων στο εξωτερικό είναι έτοιμοι προς συζήτηση αλλά σου δίνω και ένα φάκελο ολοκληρωμένο που για το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι τομή. Έχουμε καταλήξει και είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Ύστερα από 20 χρόνια θα υπάρξει μια σημαντική, ουσιαστική θεσμική παρέμβαση που να αλλάζει τα πάντα στον κινηματογράφο. Αυτό ήταν εν πολλοίς το έργο, το δύσκολο έργο των τελευταίων 16 μηνών σε μια κακή συγκυρία για το Υπουργείο Πολιτισμού όπου αυτή ξεκίνησε ακριβώς πριν έναν χρόνο Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2008. Μέχρι τότε πολλά από αυτά τα προβλήματα ήταν κάτω από το χαλί, αναδείχτηκαν και ο δικός μου ρόλος και η ευθύνη ήταν να τα επιλύσω.

 

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι κι εσύ θα συνεχίσεις αυτή τη πορεία για να εκσυγχρονίσεις τους θεσμούς του Υπουργείου Πολιτισμού, για να εξυγιάνεις τα οικονομικά και να εξορθολογήσεις στο μέτρο του δυνατού και τις επιχορηγήσεις για τις οποίες θα έχεις πολλές πιέσεις από όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σου πω και μια άλλη αλήθεια. Όλοι μας υμνούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όλοι μας μιλάμε για το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει ο πολιτισμός για τη χώρα μας, όταν όμως πήγαινες κάπου ανώτερα και διεκδικούσες, αξίωνες, ζητούσες βοήθεια για αυτό το Υπουργείο που τη χρειάζεται, χαμογελούσαν αμήχανα. Εγώ σου εύχομαι αγαπητέ Αντώνη να δώσεις τη μάχη. Ξέρεις να αγωνίζεσαι, ξέρεις να διεκδικείς, διαθέτεις όλα τα προσόντα, έχεις ικανότητες, έχεις πολιτικό ρεαλισμό, έχεις όραμα. Πρέπει να ξέρεις ότι εγώ θα είμαι κοντά σου. Ο δρόμος είναι δύσκολος, ανηφορικός και πρέπει να σου πω πολλές φορές μοναχικός, αλλά αυτό το Υπουργείο αξίζει καλύτερης μοίρας. Kαλή επιτυχία, σου εύχομαι όλα τα καλά.

 

Αντώνης Σαμαράς: Ο πολιτισμός είναι μεγάλη πηγή ισχύος για τον τόπο μας. Αλλά ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο εθνικός, είναι οικουμενικός. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που μου δίνει την ευκαιρία να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό από τον χώρο του πολιτισμού και μάλιστα από μια θέση στην οποία θήτευσαν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, η Μελίνα Μερκούρη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας.

 

Τέτοιοι άνθρωποι υπηρέτησαν σ’ αυτό το Υπουργείο και σήμερα παραλαμβάνω από τον Μιχάλη Λιάπη, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παιδιά και είναι φίλος από παλιά και θέλω να του πω ότι τα λόγια τα οποία είπε σήμερα αποτυπώθηκαν στο μυαλό μου και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι θα είναι πάντα δίπλα και όταν χρειαστεί η συμβουλή του.

 

Θα τη χρειαστώ την πολύτιμη του πείρα του Μιχάλη και όλων όσων θήτευσαν προηγουμένως στη θέση αυτή ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Απευθύνω δημόσια πρόσκληση σε όλους τους προηγούμενους Υπουργούς Πολιτισμού να βοηθήσουν γιατί η υπόθεση του πολιτισμού στην Ελλάδα δεν είναι προσωπική υπόθεση του εκάστοτε Υπουργού, ούτε της εκάστοτε κυβέρνησης.
Προσβλέπω στη βοήθεια και τη στήριξη του Γιάννη Ιωαννίδη. Γιάννη μας συνδέουν ως τώρα πολλά και μαζί θα συνεχίσουμε. Θα χρειαστώ και τη βοήθεια από όλους σας που υπηρετείτε στο Υπουργείο πριν από μένα και θα είστε εδώ και μετά από μένα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα, είμαι προσγειωμένος και ειλικρινής, δεν υπόσχομαι να τα λύσω όλα.

 

Σας υπόσχομαι όμως ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να βρεθούν λύσεις, καλύτερες δυνατές λύσεις. Το μόνο που ζητώ από εσάς είναι δουλειά, σκληρή δουλειά με προτεραιότητα την αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον και το σεβασμό στον έλληνα φορολογούμενο, τους πόρους του οποίου διαχειριζόμαστε.

 

Μπορεί σε κάποιους αυτά να ακούγονται κοινότοπα δεν τους αδικώ και εμένα έτσι θα φαινόντουσαν, όμως τα εννοώ και είμαι από εκείνους που ότι πιστεύουν το λένε και ότι λένε το πιστεύουν. Απευθύνομαι τώρα στους δημιουργούς, τους ανθρώπους που υπηρετούν τον πολιτισμό στην Ελλάδα και στους οποίους τους θέλουμε δίπλα μας και θα σταθούμε δίπλα τους. Θέλουμε η πολιτιστική δημιουργία να ανθίσει, θέλουμε οι επενδύσεις στον πολιτισμό να αποδώσουν, θέλουμε το πολιτιστικό μας προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό σε διεθνή κλίμακα. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε πολιτισμό, θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό απόθεμα που ήδη έχουμε. Θέλουμε να παράξουμε πολιτιστικά δημιουργήματα διεθνούς ακτινοβολίας, θέλουμε οι δημιουργοί να έχουνε ευκαιρίες, κίνητρα, έμπνευση και ουσιαστική ελευθερία να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Να δώσουμε δηλαδή στον καλλιτέχνη όποιος κι αν είναι αυτός, το δικαίωμα όπως το λέει ο Ελύτης « Να χτυπά πλήκτρα και να παράγει ευφωνία» δηλαδή με τον τρόπο του, δικαιοσύνη.

 

Επιπλέον ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τους δημιουργούς του αλλά και τον λαό που τον βιώνει, τον ενσωματώνει, τον συσσωρεύει και τον αναπαράγει. Τελικός κριτής του έργου όλων μας όσων δουλεύουμε για τον πολιτισμό και όσων δημιουργούν είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι ο εντολέας όλων ημών των πολιτικών και αυτός είναι εκείνος που πληρώνει για όσα επενδύουμε εμείς στο Υπουργείο.

 

Γι’ αυτό και δεν μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός ως έργο βιτρίνας. Μας ενδιαφέρει ως ζώσα παράδοση, ως ζωντανή δημιουργία, ως πρότυπο, ως αξίες και ιδανικά, ως ήθος, ως αισθητική που μπολιάζουν την κοινωνία γι΄ αυτό και δίνουμε και την έμφαση στον αθλητισμό που είναι πρωτίστως πολιτισμός και μηχανισμός διάδοσης του στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα αλλά και μηχανισμός διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς με υψηλές πολιτιστικές αξίες. Να γιατί πολιτισμός και αθλητισμός δημιουργούν τα ισχυρότερα αντισώματα στη βαρβαρότητα της χουλιγκανικής βίας.

 

Τέλος ο πολιτισμός δεν είναι ελιτίστικη ενασχόληση, είναι λαϊκό βίωμα, είναι παιδεία, πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά και αυτό μπορεί να εισακουστεί στερεότυπο αλλά δεν είναι εφόσον όλοι πιστεύουμε σε αξίες, σε πρότυπα και σε ιδανικά. Και όπως θα αντιληφθείτε όταν θα με γνωρίσετε καλύτερα τον πολιτισμό τον εννοώ ως αξίες, πρότυπα, ιδανικά και ζώσα παράδοση, λαϊκή δημιουργία και παιδεία και σαν τέτοιο μέγεθος θα τον υπηρετήσω. Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσίαση. Eυχαριστώ θερμότατα τον Υπουργό.

 

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Πολιτισμού

X