Συνέντευξη Μάριους Βίζερ στον «ΤΖΟΥΝΤΟΚΑ»

Ο αναμφισβήτητος ηγέτης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας του τζούντο, ο άνθρωπος που επί των ημερών του στη θέση του φυσικού ηγέτη της EJU, η ήπειρός μας έθεσε υπό αμφισβήτηση την ασιατική παντοκρατορία στο άθλημα, ο Μάριους Βίζερ, μας έκανε την τιμή να μας παραθέσει μια σύντομη συνέντευξη για την πρώτη έκδοση του περιοδικού μας. Ο Μάριους Βίζερ γεννήθηκε το 1958 στην πόλη Τίνκα της Ρουμανίας και εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια. Επί των ημερών Τσαουσέσκου οι κοινωνικές του ευαισθησίες (παράλληλα με την αγάπη του για τον αθλητισμό που την διατηρούσε έντονα από παιδί), τον ανάγκασαν να φύγει για τη Βιέννη, και να ζητήσει και να λάβει την αυστριακή υπηκοότητα. Φυσικά, η αγάπη του για τη Ρουμανία έμεινε για πάντα στην καρδιά του.

 

Κύριε Πρόεδρε, σε ποιά φάση βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή ένωση του τζούντο και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

«Αυτήν την περίοδο, η ευρωπαϊκή ένωση του τζούντο βρίσκεται σε μια διαρκή περίοδο αναδιοργάνωσης και συνεχούς εξελικτικής διαδικασίας στα διοικητικά θέματα, καθώς επίσης στα τεχνικά, τα εκπαιδευτικά επίπεδα, αλλά ακόμα και σε αυτά των αγώνων. Ο μεγάλος αριθμός αγώνων, των καμπ προετοιμασίας και των σεμιναρίων που γίνονται στην Ευρώπη, παρέχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες υψηλού επιπέδου για όλες τις χώρες που είναι μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης του τζούντο. Σήμερα γίνονται περισσότεροι αγώνες και καμπ από ποτέ και αυτό δίνει τη δυνατότητα για καλύτερες αγωνιστικές προετοιμασίες των αθλητών…»

 

– Ποιοί είναι οι τομείς στους οποίους δίνετε προτεραιότητα τη στιγμή αυτή;

«Η στρατηγική που ακολουθούμε και το σημαντικότερο για μας αυτήν την ώρα, είναι η ανάπτυξη του τζούντο σε όλους τους τομείς και όχι αποσπασματικά. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του μάρκετινγκ και του κοινωνικού προσώπου του αθλήματος, αλλά ακόμα, να προσελκύσουμε περισσότερους να ασχοληθούν με το άθλημα. Παράλληλα, βέβαια, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε περισσότερους αθλητές σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και να είναι ισόποσοι αν είναι δυνατόν, με τους ασχολούμενους με το άθλημά μας…»

 

Συμμερίζεστε φαντάζομαι την άποψη ότι το ευρωπαϊκό τζούντο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή αγωνιστική άνοδο…

«Ναι, είναι αλήθεια ότι η βάση, το επίπεδο του ευρωπαϊκού τζούντο είναι πλέον αρκετά υψηλό. Οι χώρες- μέλη μας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο άθλημα και δουλεύουν σωστά και έτσι έχουμε φθάσει στο σημείο, όπου τριάντα έως τριάντα πέντε χώρες κερδίζουν διακρίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, σε όλα τα επίπεδα. Από την κατηγορία παίδων μέχρι και αυτή των ανδρών έχουν φτάσει σε ένα σημείο να κερδίζουν θέσεις στο βάθρο».

 

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες που αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε και την Ελλάδα;

«Η ελληνική ομοσπονδία του τζούντο είχε στα προηγούμενα χρόνια μια απίστευτη άνοδο, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί και από τα αποτελέσματα που υπήρξαν. Είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε να συνεχίσει και να επαναληφθεί και στις ερχόμενες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις του αθλήματος, καθώς επίσης και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακριβώς στο σημείο αυτό, θα επιθυμούσα να δώσω την εκτίμησή μου στη σοβαρή εργασία που γίνεται και στη διαχείριση της ελληνικής ομοσπονδίας τζούντο. Για τη δουλειά αυτή που συντελείται θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τον κ. Ευάγγελο Σουφλέρη…»

 

Η Ελλάδα όμως, κύριε Πρόεδρε, που έχει αγαπήσει το άθλημα, δεν έχει διοργανώσει μία μεγάλη διοργάνωση, εκτός βέβαια των Ολυμπιακών που ήταν θέμα ΔΟΕ…

«Σαν μια χειρονομία της εκτίμησής μας για την επιτυχία της δραστηριότητας του τζούντο στην Ελλάδα, θα επιθυμούσα να αναγγείλω, ότι μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το Δεκέμβριο του 2008, στην Αθήνα θα γίνει το ευρωπαϊκό συνέδριο του τζούντο, καθώς επίσης στην Αθήνα θα διεξαχθεί και το ευρωπαϊκό ανοικτό πρωτάθλημα… Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους αθλητές και τους υποστηρικτές του τζούντο στην Ελλάδα, κάθε επιτυχία και περισσότερους θεαματικούς αγώνες. Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες σας, ότι θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό του τζούντο…»

 

Εμείς από την πλευρά μας, να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για το χρόνο που μας αφιέρωσε, την τιμή που μας έκανε να μας μιλήσει και κυρίως να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του στο άθλημα…

X