Συνέντευξη Ιουλιέτας Μπουκουβάλα στο site της ΕΟΕ

Την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εξασφάλισε η τζουντόκα Ιουλιέτα Μπουκουβάλα με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τσελιαμπίνσκ. Η Μπουκουβάλα μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ.

 

Επιστρέφεις σε Ολυμπιακό τουρνουά μετά από οκτώ χρόνια, για πρώτη φορά μέσω διαδικασίας πρόκρισης; Πως νιώθεις;

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που χαρίζω στην Ελλάδα μια τόσο σημαντική διάκριση. Αποτελεί ανταμοιβή της προσπάθειας που κάνω εγώ αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά μου. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος κάθε αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό. Να φτάσει σε τέτοιο αγωνιστικό επίπεδο ώστε να είναι μέλος μιας Ολυμπιακής αποστολής. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό βάζεις τον πήχη ψηλά, προσπαθώντας να τον ξεπεράσεις. Και εγώ τα κατάφερα μέσα από μεγάλο αγώνα».

 

– Στο Παγκόσμιο του 2010 ήσουν τρίτη, ενώ πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό ήσουν δεύτερη. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από εσένα στο Λονδίνο;

«Πρώτα απ` όλα ότι θα βρίσκομαι εκεί, καλά στην υγεία μου. Όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την ημέρα στην οποία θα βρεθώ τόσο εγώ όσο και οι αντίπαλοί μου. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένει. Όλα θα εξαρτηθούν από την ημέρα, τις συγκυρίες, την κλήρωση αλλά και τη διαιτησία. Αν είναι στο 100% της απόδοσής σου και μείνεις ανεπηρέαστος από καταστάσεις, τότε έχεις ελπίδες να διακριθείς».

 

– Το γεγονός ότι δεν σου χρεώνουν το ρόλο του φαβορί της κατηγορίας, σου διώχνει κάπως το άγχος ενόψει Λονδίνου;

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Δεν με απασχολεί. Άλλωστε έχω συνηθίσει να μην είμαι φαβορί σε κάποια μεγάλη διοργάνωση. Τα φαβορί πολλές φορές είναι προϊόν διαφήμισης και προώθησης και εγώ δεν μπήκα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Για μένα μετράει η σωστή προετοιμασία. Να είμαι καλά και να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εκείνη την ημέρα. Όλα τα άλλα θα έρθουν».

 

– Στο Ευρωπαϊκό ήρθε το ασημένιο μετάλλιο αφού χρειάστηκε να ξορκίσεις την κατάρα της Βρετανίδας Κλαρκ;

«Είναι γεγονός ότι η Κλαρκ μου έχει στερήσει δύο φορές μετάλλιο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έστω κι αν δεν με βολεύει το παιχνίδι της, αφού είναι ψηλή και αγωνίζεται από τα αριστερά, μπήκα αποφασισμένη να ξορκίσω αυτήν την κατάρα. Και τα κατάφερα με επιβράβευση την είσοδό μου στον ημιτελικό».

 

– Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τι θα πρέπει να περιμένουμε από σένα;

«Θα ανέβω κατηγορία και από τα -57 θα βρεθώ στα -63 κιλά. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσω. Θα αγωνίζομαι και θα παλεύω για την Ελλάδα όσο αντέχει η καρδιά μου. Στη ζωή μου έχω μάθει να παλεύω. Δεν μπορώ να σταματήσω. Όταν είσαι εξαρτημένος από κάτι καλό, μαθαίνεις να ζεις έτσι. Ειδικά τώρα που βρήκα δίπλα μου τους κατάλληλους ανθρώπους για να με στηρίξουν, η απόφαση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μέχρι τώρα εγώ δούλευα για κάποιους, τώρα δουλεύουν αυτοί για μένα και αυτό μου ανεβάζει την ψυχολογία ενόψει Λονδίνου».

X