Συνέντευξη Ηλία Ηλιάδη στον «ΤΖΟΥΝΤΟΚΑ»

Το ήθος του και η αξία του Ηλία Ηλιάδη ως αθλητή έγιναν αντιληπτά από την αρχή της καριέρας του στην οποία ξεχωρίζει το στολίδι της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, επέδειξε πρωτοφανή αντοχή και σθένος, αλλά κυρίως αυτό που προπονητές σε όλο τον κόσμο ψάχνουν σε κάθε αθλητή, την ψυχή. Σε περίπου δεκαέξι μήνες ο κορυφαίος Ελληνας τζουντόκα, θα ξανακατέβει, Θεού θέλοντος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά στο μακρινό Πεκίνο, αλλά με ένα ζευγάρι μάτια να τον κοιτούν πλέον με περισσότερο θαυμασμό από όλον τον υπόλοιπο κόσμο που ήδη τον έχει βάλει στην καρδιά του… Τα μάτια της κορούλας του, της Μαρίας που είναι το στολίδι στην ζωή του Ηλία Ηλιάδη και της συζύγου του Λίας. Η ζωή του 21χρονου τζουντόκα άλλαξε από την ημέρα που απέκτησε την κορούλα του, αλλά οι στόχοι του παραμένουν οι ίδιοι όπως και πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και την παγκόσμια καταξίωση. Μαζί με τον πατέρα του και ομοσπονδιακό προπονητή Νίκο Ηλιάδη, έχει κάνει εδώ και καιρό όλα όσα χρειάζονται για να μπορεί να έχει το πάνω χέρι στη διεκδίκηση της ολυμπιακής πρόκρισης μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες.

 

Να υποθέσουμε ότι έχει ξεκινήσει η Ολυμπιακή προετοιμασία σου, έτσι;

«Ουσιαστικά κάνουμε προετοιμασία ήδη από τους Ολυμπιακούς του 2004. Δεν περιμένουμε τελευταία στιγμή να κάνουμε δουλειά. Προς το παρόν όμως έχουμε μπροστά μας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Απρίλιο, από όπου αρχίζει ουσιαστικά και η διαδικασία πρόκρισης. Από κει θα πάρουμε τους αναγκαίους βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη».

 

Να θεωρήσουμε δεδομένη την πρόκριση, εκτιμώντας και από τη θέση σου στην παγκόσμια κατάταξη όλους αυτούς τους μήνες που είσαι μέσα στις δύο πρώτες θέσεις;

«Τώρα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα για να πάρουμε βαθμούς, γιατί τώρα πια κάνουμε όλοι οι αθλητές προπόνηση πιο σκληρά».

 

Ποιοί είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου λοιπόν;

«Ο πρώτος στόχος εφέτος είναι το Ευρωπαϊκό και μετά το Παγκόσμιο. Υπάρχουν ωστόσο και τέσσερα τουρνουά ενδιάμεσα στα οποία θα μετάσχουμε».

Εδώ όμως έρχεται να παρέμβει ο προπονητής που σε αντίθεση με τον Ηλία που κρατά χαμηλούς τόνους, ξέρει καλά τις δυνατότητες του αθλητή του και δεν διστάζει να πει τα πράγματα ως έχουν…

Νίκος Ηλιάδης: «Από το παγκόσμιο πρωτάθλημα οι αθλητές που θα μπουν στην 5άδα περνούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

: «».

 

Για τον Ηλία θεωρείται δεδομένη η 5άδα;

Νίκος Ηλιάδης: «Ε, ναι…»

: «…»

 

Ηλία, έχετε αρκετό χρόνο για προετοιμασία ως το παγκόσμιο μιας και είναι τον Σεπτέμβριο, έτσι;

«Για εμάς ο χρόνος ως το Σεπτέμβριο θα περάσει πολύ γρήγορα. Εχουμε τρεις προπονήσεις την ημέρα, από δύο ώρες η καθεμία και έτσι περνούν οι μέρες χωρίς να τις καταλάβουμε».

 

Χρειάζεσαι λοιπόν αντοχή για να τα βγάλεις πέρα…

«Αν δεν έχεις αντοχή, δεν κάνεις δουλειά. Το τζούντο είναι πολύ δύσκολο άθλημα γιατί ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι θα κερδίσεις σίγουρα».

 

Το μυστικό όπλο σου στους αγώνες ποιο είναι;

«Δεν έχω μυστικό όταν παλεύω».

 

Τα χρόνια που πέρασαν από τους Ολυμπιακούς του 2004 ως σήμερα που φτάσαμε στο κατώφλι του Πεκίνο, πώς τα ένιωσες να περνούν;

«Νομίζω ότι οι Ολυμπιακοί ήταν προχθές. Μόνο βλέποντας την μικρή μου κόρη καταλαβαίνω ότι περνάει ο χρόνος…».

 

Σκέφτηκες μετά το χρυσό ότι τώρα που κατάφερα την κορυφαία διάκριση μπορώ να χαλαρώσω;

«Όχι ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορώ να χαλαρώσω. Δεν προλάβαινα. Μετά τους Ολυμπιακούς ήταν το Παγκόσμιο του 2005. Υπάρχει πάντα το κίνητρο για ένα επόμενο μετάλλιο».

 

Νίκος Ηλιάδης: «Για να γίνεις είναι εύκολο, για να κρατήσεις είναι το δύσκολο».

: «».

 

Φοβηθήκατε ποτέ μήπως χαλαρώσει…;

Νίκος Ηλιάδης: «Όχι, ποτέ».

: «».

 

Ποιο είναι Ηλία το προτέρημά σου ως αθλητής;

«Η προπόνηση».

 

Εσείς κ. Νίκο τι λέτε;

«Έχει χάρισμα και ψυχή».

 

Δεν έχει τύχη ποτέ σε αγώνα ή σε προπόνηση να τα παρατήσεις;

«Εγώ και να θέλω να σταματήσω δεν με αφήνει ο κόουτς. Δεν με πιστεύει ότι πονάω. Μου λέει ‘δεν πονάς συνέχισε’. Και συνεχίζω».

 

Η ομοσπονδία σου έχει σταθεί όσο χρειάζεσαι για να φέρεις τα αποτελέσματα που θέλεις;

«Έχουμε την καλύτερη ομοσπονδία στην Ελλάδα. Όλοι έχουν προβλήματα με τη δική τους ομοσπονδία, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

 

Κύριε Νίκο, υπήρξε ποτέ παρέμβαση από την ομοσπονδία για να σας αλλάξουν τα πλάνα προετοιμασίας, για οικονομικούς ή άλλους λόγους;

Νίκος Ηλιάδης: «Παλιά προσπαθούσαν να το αλλάξουν, τώρα όχι. Μας έλεγαν ‘μήπως δεν είναι ανάγκη να πάμε εκεί για προετομασία’, τώρα μας ρωτάνε αν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα ‘γιατί’ δεν πάμε εκεί που είχαμε πει…».

: «…».

 

Η αντιμετώπιση του κόσμου μετά το μετάλλιο στην Αθήνα πως ήταν;

«Όταν κυκλοφορώ και με αναγνωρίζουν όλοι μου λένε μπράβο Ηλία . Αυτό με κάνει να νιώθω καλά».

 

Το είχες φανταστεί ότι θα γινόταν;

«Όταν αγωνίζεσαι για κάτι δεν σκέφτεσαι πως θα σε βλέπουν οι άλλοι όταν πετύχεις».

 

Σου έχει τύχει κάτι περίεργο από τις αντιδράσεις του κόσμου;

«Πριν από αρκετό καιρό στο αεροδρόμιο στη Γερμανία, ήταν στη σειρά πίσω μου ένας κύριος με το παιδί και τη γυναίκα του. Μου λέει: το γιο μου τον λένε Ηλία, τον βάφτισα έτσι γιατί γεννήθηκε όταν κέρδισες το μετάλλιο στην Αθήνα».

 

Και οι γείτονές σου τι λένε;

«Ο διπλανός μας που έχει ένα γιο μικρό, λέει ότι όταν μεγαλώσει και θα είμαι πια εγώ προπονητής, θέλει να κάνω εγώ προπόνηση στο παιδί του».

 

Είναι στα σχέδιά σου λοιπόν για το μέλλον και μια καριέρα προπονητή…

«Η προπονητική είναι μακριά, ακόμη 10 χρόνια».

 

Σε 10 χρόνια μεσολαβούν μετά το Πεκίνο, οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου το 2012, αλλά και οι επόμενοι Ολυμπιακοί του 2016…

«Μετά το Πεκίνο, στο Λονδίνο σίγουρα, για μετά θα δούμε…»

Νίκος Ηλιάδης: «Ηλία έχουμε 2007, σε πέντε χρόνια θα είσαι 26 χρονών, άλλοι στην ηλικία σου τότε αρχίζουν καριέρα και εσύ θα σταματήσεις; Σκέψου να είναι και η κόρη σου τότε έτοιμη για Ολυμπιακούς να πάτε μαζί…!»

: «…!»

 

Θα σε ‘χάλαγε’ ένα τέταρτο μετάλλιο;

«…»

Νίκος Ηλιάδης: «Να πάμε με το καλό και βλέπουμε».

: «».

 

Ηλία, στο Πεκίνο έχεις ξαναπάει;

«Όχι αλλά θα πάμε όπου να ναι. Τρεις εβδομάδες στο Πεκίνο και μετά στην Ιαπωνία για προετοιμασία»

 

Εδώ Λία, είναι τα δύσκολα για σένα, όταν λείπει για μεγάλο διάστημα από το σπίτι, έτσι;

Λία Ηλιάδη: «Έχω βοήθεια, τέσσερις κουνιάδες μένουν κοντά μας. Μας λείπει φυσικά o μπαμπάς και τώρα που καταλαβαίνει η μικρή σιγά-σιγά ότι λείπει, πάει από δωμάτιο σε δωμάτιο και φωνάζει ‘μπαμπά’. Αλλά δεν συνηθίζεται η απουσία 100%. Τουλάχιστον σπουδάζω και περνάει και για μένα γρήγορα ο χρόνος. Παρακολουθώ μαθήματα στο ΙΕΚ Ξυνή στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων».

: «».

 

Λία, υπήρξες πολύ καλή τενίστρια, εξακολουθείς να παίζεις τένις;

Λία Ηλιάδη: «Πολύ λίγο για να μη χάσω την επαφή. Θα παίξει για μένα η μικρή. Αν το θελήσει φυσικά και η ίδια, γιατί εμείς το θέλουμε πολύ».

: «».

 

Φαντάζεσαι Ηλία, σε λίγα χρόνια αντί να είσαι εσύ στα τατάμι και να αγωνίζεσαι, να είσαι στην κερκίδα και να βλέπεις τη μικρή να αγωνίζεται στα κορτ;

«Θέλω πάρα πολύ να γίνει αυτό. Όταν βλέπω γήπεδο του τένις σκέφτομαι πάντα την κόρη μου να παίζει».

Νίκος Ηλιάδης: «Στα 15 της θα μπορεί να πάει σε Ολυμπιακούς για να πάτε και οι δύο μαζί, πατέρας και κόρη».

: «».

 

Εσύ Ηλία παίζεις τένις;

«Ε… όχι»

Λία Ηλιάδη: «Είναι σεμνός και δεν το λέει. Παίζουμε μαζί και είναι καλός. Στο εξοχικό που φτιάχνουμε στη Χαλκιδική, έφτιαξε και ένα γήπεδο για να παίζει εκεί και η μικρή».

: «».

Νίκος Ηλιάδης: «Με παραγγελίες αθλητές δεν γίνονται. Ας γίνει η μικρή καλός μαθηματικός, γιατρός, οτιδήποτε. Καλός άνθρωπος να γίνει».

: «».

Λία Ηλιάδη: «Τον αθλητισμό τον έχει στα γονίδιά της».

: «».

Ηλίας Ηλιάδης: «Ό,τι και να γίνει, αρκεί να είναι πρώτη».

: «».

 

Με τον ερχομό του παιδιού άλλαξε ο τρόπος σκέψης σου, ωρίμασες στον αγώνα σου;

«Ναι, πάρα πολύ. Η μικρή μου δίνει δύναμη».

 

Ασχολείσαι με κάτι άλλο πέρα από τον αθλητισμό στην καθημερινή σου ζωή;

«Όχι, μόνο με τον αθλητισμό. Δεν έχω χρόνο για τίποτε άλλο. Όταν έχεις τριπλή προπόνηση δεν προλαβαίνεις για τίποτε άλλο. Επαγγελματικά έχω μόνο το στρατό, όπου είμαι υπολοχαγός».

 

Έχεις κάποια προσωπική χορηγία ωστόσο…

«Η Εθνική Τράπεζα με βοηθάει πολύ οικονομικά. Είναι οικονομική χορηγία και με αυτά τα χρήματα φροντίζω τη διατροφή μου και ότι άλλο χρειαστεί. Το συμβόλαιο έχει διάρκεια ως το Πεκίνο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτούς, αλλά και αυτοί από μένα».

 

Οι ξένοι συναθλητές σου του τζούντο πως σε αντιμετωπίζουν;

«Ο κορυφαίος τζουντόκα ο Γιαπωνέζος Γιαμασίτα όταν με βλέπει υποκλίνεται. Αυτό είναι για μένα μεγάλη τιμή».

Νίκος Ηλιάδης: «Πρόκειται για έναν αθλητή που όταν έπαιζε δεν είχε χάσει ποτέ».

: «».

 

Υπάρχουν αντίπαλοι που όταν σε βλέπουν φαίνεται να σε φοβούνται;

«Ναι, φαίνεται στα μάτια τους όταν σε φοβούνται. Τότε ξέρω ότι έχω κερδισμένο τον αγώνα».

 

Εσύ φοβάσαι κανέναν ;

«Όταν ήμουν μικρός. Τώρα ποιον να φοβηθώ…»

 

Στην κατηγορία σου υπάρχουν επικίνδυνοι αντίπαλοι;

«Υπάρχουν καλοί τζουντόκα από την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Γεωργία. Τώρα τελευταία βέβαια οι Ιάπωνες δείχνουν πεσμένοι».

Νίκος Ηλιάδης: «Όπως και να ‘χει οι Ιάπωνες είναι πάντα δυνατοί. Μην κοιτάς σε κάποια τουρνουά ως τώρα που δεν πήγαν καλά. Στη συνέχεια θα κάνουν πιο σκληρή δουλειά όπως κάνεις κι εσύ. Γενικότερα όλες οι χώρες έχουν δυνατό τζούντο. Στην Ευρώπη μόνο η Κύπρος και το Σαν Μαρίνο δεν έχουν καλό τζούντο. Κάθε κατηγορία έχει δύοτρεις καλούς. Είναι και η ανάπτυξη του αθλήματος μεγάλη. Στο παγκόσμιο έχουμε 105 χώρες, ενώ σε άλλα αθλήματα μετέχουν μέχρι 40 χώρες. Εμείς 45 χώρες έχουμε μόνο στο Ευρωπαϊκό».

: «».

 

Γιατί έχει αναπτυχθεί έτσι το τζούντο;

Νίκος Ηλιάδης: «Γιατί ‘τραβάει’ το μάτι και κάνει καλή σωματική διάπλαση».

: «».

 

Συμφωνείς Ηλία;

«Στο τζούντο είσαι γυμνασμένος ολόκληρος. Από το δάκτυλο του ποδιού ως την κορυφή».

Νίκος Ηλιάδης: «Δημιουργεί όμως φυσιολογικούς ανθρώπους σωματικά. Αν δεν φορά φόρμα ο Ηλίας δεν φαίνεται ότι είναι αθλητής, φαίνεται ότι απλά είναι γυμνασμένος».

: «».

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν οι τζουντόκα που θα συνεχίσουν τις διακρίσεις;

«Πώς δεν υπάρχουν, είναι και μάλιστα πολλοί. Ο Ταριέλ Ζιντιρίδης, Παγκόσμιος πρωταθλητής Νέων ή ο Θόδωρος Μασμανίδης που είναι στην κατηγoρία μου. Έχει ανεβασμένο επίπεδο αθλητών η εθνική ομάδα».

 

Έκανες αρκετές αλλαγές στην κατηγορία βάρους, τώρα θα παραμείνεις 90κ.;

«Ναι, δεν μπορώ να πάω στα 100κ. είναι πολλά».

 

Συνεχίζεις να παίζεις ποδόσφαιρο 5Χ5;

«Ναι φυσικά, μου αρέσει πολύ. Παίζουμε κάποια Σάββατα όποτε μπορούμε».

 

Είναι καλός στην μπάλα;

Νίκος Ηλιάδης: «Είναι καλός. Παίζει μαζί όλη η εθνική γιατί βοηθά και στην προπόνηση».

: «».

 

Παρακολουθείς ποδοσφαιρικούς αγώνες;

«Ναι, βέβαια. Δεν έχω κάποια ομάδα που να υποστηρίζω παρά μόνο την εθνική. Παρακολουθώ και Τσάμπιονς Λιγκ πολύ. Δεν έχω δει από κοντά ποτέ αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, αν και το θέλω πολύ δεν έχει τύχει».

 

Πώς βλέπεις την εθνική;

«Καλά τα πάει. Δεν ήταν τυχαίο που πήρε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έπαιξαν καλά και πήραν το κύπελλο».

 

Έχεις κάποια χόμπι ή αγαπημένη συνήθεια εκτός αθλητισμού;

«Μόνο σινεμά και βόλτες με την οικογένεια».

Λία Ηλιάδη: «Δεν του αρέσει να το λέει αυτό αλλά συχνά πηγαίνουμε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Είναι κάτι που του αρέσει πολύ».

: «».

X